Translate

четвъртък, 14 юни 2012 г.

Бирата редуцира килцата и увеличава мускулната маса


Кехлибареното пиво съдържа вещества, които помагат срещу затлъстяването и увеличават мускулната маса, твърдят швейцарски учени. 
"Молекулата чудо" - никотинамид рибосид (НР), която бе открита в млякото, се намира също така в бирата и в някои храни. Молекулата работи, попадайки в клетките, където повишава обмяната на веществата. В хода на експериментите не са открити никакви странични ефекти. 
Изследователите смятат, че с помощта на НР може да се подобри работата на митохондриите, които влияят на процесите на стареене на организма. Те са провели експеримент с мишки. Резултатите показали, че гризачите, които са били поставени на диета, богата на мазнини, но с добавяне на това вещество, са наддали с 60% по-малко, отколкото своите събратя, които се хранели със същото, но без добавката. Мишките, на които е даван НР в течение на 10 седмици, са били в по-добра физическа форма.

Диктатурата на аргумента "криза е"


Какво означава това в другите страни и какво - при нас

Съвсем наскоро стана ясно, че в Германия (държавата на основния идеолог на десния курс в Европа Ангела Меркел) университетските такси са били намалени 10 пъти.
Аргументът: криза е.
Друга новина долетя от Гърция - в местните хипермаркети свалили цените, за да могат да запазят клиентите си в тази мрачни времена за южната ни съседка.
Аргументът: криза е.
Пак в Германия за първи път от 2008 г. насам в много предприятия започнаха да вдигат заплатите и то с висок темп.
Аргументът: криза е.
 * * *
Това са три факта, които издават мислене, съвсем различно от нашето. Кризата не може да бъде извинение за това да потопиш един народ в абсолютна бедност. Когато има проблеми в други държави, те не действат на принципа "всеки да се спасява сам", а търсят начини всички заедно да изплуват.
В България обаче политическата употреба на кризата стана най-красивото извинение за трайната бедност на хората. Кабинетът нечовешки замрази заплатите, а инфлацията и скокът на цените започнаха да стопяват доходите като сняг в епоха на глобално затопляне. В България кризата се оказа извинение за постоянния скок на цените, за липсата на социална политика, за неразплащането с фирмите и за всичко останало.
В България идеята, че можеш да намалиш цените по време на криза, се родее с извънземно, което е кацнало с летяща чиния в центъра на София. Тук икономическата логика е древна и демонична: колкото повече хора не искат да купуват, толкова повече ще вдигаме цените, защото този, който е в състояние да плати 6 лева за килограм череши, ще си ги купи и за 10. Така спадът в потреблението се компенсира с постоянно вдигане на цените, което е все едно да лекуваш високо кръвно, като си прережеш вените - в началото може да има бърз ефект, но фаталният край е абсолютно сигурен.
Тази философия постоянно изхвърля хора зад борда и най-лошото - разяжда социалната тъкан, защото обществото се разпада до отделни индивиди, които се борят за оцеляване. Именно в мигове на криза може да се види как лошото мислене е равносилно на харакири. А икономическата вихрушка, която завъртя света, се оказа толкова лоша, че от нея никой не може да се спаси сам, необходими са колективни усилия и държавна намеса. В България обаче няма нито едно от необходимите условия.
Тук вместо държавата да увеличи заплатите, за да може хората да поемат глътка въздух, се появява неолиберален талибански продукт като фондация "Институт за пазарна икономика" и казва, че трябва да бъде премахната минималната работна заплата.
Тук при замразени доходи монополите постоянно вдигат цените, защото са наясно, че потребителите са им ръцете.
Тук при най-ниското заплащане в целия ЕС, лекарствата са едни от най-скъпите.
И аргументът: криза е.
Което означава само едно - Европа отдавна е на две скорости, но две скорости на мислене
Едното мислене успява да обхване цялата общност, да подреди кризисно света и да помогне на хората. Другото мислене действа саморазрушително и единствено и само в полза на богатите.
Това, което става в България, дори не може да бъде наречено дясно. Защото класическото дясно мислене винаги си е давало сметка за отговорността пред общността. Случващото се в България е психиатрично дясно, което си въобразява, че от обществото няма смисъл, а бедните са само тежест.
И както казваше старият виц, ние не само изоставаме с години от Европейския съюз, ние сме поне на един век и встрани, защото тук за актуални минават икономически идеи, които от години са захвърлени на бунището в Европа.
Кризата в света имаше пречистващ ефект в политическото пространство, защото показа колко остарели са схемите и колко наивни са надеждите за вечното благоденствие на неолибералния капитализъм. Заради това гневът на хората се прояви неочаквано - те просто престанаха да вярват в старата политическа система и потърсиха нови начини за спасение.
Един италиански политически анализатор - Алесандро Полити, дори съвсем сериозно предупреди, че Европа е на ръба на въоръжена революция. И всичко това по вина на финансовите спекуланти, които си играят на борсата със съдбата на цели държави. Вероятно това породи новото мислене в Европа. Политическите елити се сетиха, че хората, които управляват, заслужават различен живот и не такава непосилна тежест.
Само че българският политически елит е толкова далеч от разума и съчувствието, колкото автомагистрала "Тракия" от окончателното си завършване. Очевидно управляващият елит не се страхува от възмездие или гражданска война и заради това вижда в кризата единствено начин допълнително да изстисква хората и да ги натикват трайно в бедността.
Най-ужасното от всичко е, че усещането за криза е трайно състояние на българския дух. То се е запечатало дори в генетичната памет на хората. И вероятно това е причината при нас кризата да бъде преживявана винаги като край на света вместо като повод за ново начало.
През 1899 г. старазагорският поет, титулуваният като основен бохем на нашата литература, Кирил Христов, пише едно необичайно за творчеството си стихотворение. То е пример за това, че в България историческото време наистина не помръдва, след като текстове на повече от век успяват да прехвърлят икономическата и политическата мътилка на времето и отново да звучат актуално, все едно са писани от млад и вдъхновен марксист:
Далеко е Народний съд! Грабете!
Плячкосвайте един през друг без свяст!
Народът скоро няма да се сети,
та сметка да подири той от вас!
По-нататък в стихотворението се говори за това, че хората са толкова окрадени и озлочестени, та вече дори не смеят да вярват в по-добрия възможен живот. Кирил Христов с горчива ирония призовава всички властници да правят каквото си искат, защото българският народ не е гневен, така че те ще бъдат пощадени от вълната на бунта.
Нима не е прав? От толкова години България е в криза, че новината за кризата в световен мащаб почти не ни развълнува. Пък и тук кризата винаги означава, че бедните масово ще платят сметката за охолния живот на елита и за техния, единствено за техния, охолен живот.
Христов завършва стихотворението си с ужасяващо предупреждение, което звучи така, все едно е написано преди 2 минути:
Но щом изтръгнете последний залък
из разкървавените му зъби -
ще чуйте вий и в тоз народец малък
на мзда велика страшните тръби.
Още немного дълго под диктатурата на българския аргумент "криза е", и предупреждението на поета ще се сбъдне.
Май е време финансовият министър спешно да започне да чете литература.

Александър Симов
В-к "Дума"


Половината от българските полицаи имат здравословни проблеми

Полицаите у нас са  недоволни от заплатите си, имат здравословни проблеми и са песимисти за кариерното си развитие, сочат  обобщените данни от социологическото проучване "Мотивация на българския полицай - актуално състояние и рискове", проведено по поръчка на Синдикалната федерация на служителите в МВР. То е първото по рода си независимо изследване на сектор "Сигурност", по думите на Валентин Попов, председател на синдиката . Изследването е направено в края на миналата и началото на тази година сред 585 полицаи. "Голямата част от тях са в активна възраст - между 30-40 г., преобладаващата част - с висше и средно специално образование, доходите на домакинствата им са около средните - между 600 и 1200 лв..В изследването са включени полицейски служители от секторите "Гранична полиция", "Специализирани полицейски сили" (жандармерия), "Охранителна полиция", "Криминална полиция" и "Борба с организираната престъпност".
Половината полицаи са със здравословни проблеми.Най-малко заболявания имат работещите в "Борба с организираната престъпност", а най-много служителите в жандармерията. Около 1/4 са с хипертония, развита след постъпването им в полицията. Всеки десети полицай е с язва или сърдечно-съдови заболявания, почти толкова са и с бъбречни заболявания. Всеки седми има по повече от едно хронично заболяване. Въпреки това 60% от полицаите не са ползвали болнични през последната година.
Основната заплата и заплащането на извънредния труд на полицаите също са далеч от желаното според мнозинството. Всеки 9 от 10 полицаи работят извънредно. В същото време всеки трети от тях се съмнява, че извънредният му труд се заплаща коректно.
8% от полицейските семейства живеят с месечен доход до 600 лева, а 32% от 601 и 900 лева. Около 34% имат доход от 900 до 1200 лева.
МВР служителите са песимисти по отношение на кариерното си развитие. Всеки четвърти полицай не е преминал никаква форма на обучение след постъпване в системата.Те отчитат, че възможностите да растат в кариерата не са свързани с техните лични качества и усилия. 58% от служителите на реда са на мнение, че за да израснат кариерно, трябва да имат връзки с висшестоящите.
Изследването регистрира безпрецедентно ниско равнище на удовлетвореност на полицаите от обезпечеността им със задължителното за работата им оборудване, облекло, снаряжение, бронежилетки, компютри, автомобили и гориво за тях. Охранителната полиция и Граничната полиция са най-недоволни от липсата на хартия и канцеларски материали.
47% от полицаите твърдят, че върху тях е оказван нерегламентиран натиск от страна на началниците им.  Най-често споменаваната форма на натиск е отказът от поемане на отговорност от висшестоящите, изкуствените бюрократични спънки, изискването за отчитане на резултати и "чадърът" върху определени случаи.



Не съм боледувал от уши


Не боледувам от специалността си, боледувам от други неща. Не са прави тези, които казват да не се взима антибиотик. Както всеки мисли, че разбира от футбол, така мисли, че разбира от футбол, така мисли, че разбира от медицина. Това не е реално.”

Проф. Георги Едрев, бивш национален консултант по ушно-носно-гърлени болести, пред  радио„Дарик”

вторник, 12 юни 2012 г.

Иновация на българския пазар – Zagorka FUSION

„Загорка" представи нов продукт-Zagorka FUSION, разработен за българския пазар, който представлява комбинация от плътния вкус на класическата бира Загорка и деликатната сладост на ароматно бяло грозде. 

Певецът и актьор Орлин Павлов, Мис България 2011 Ваня Пенева, Черният от хип-хоп дуото Young BB Young, шеф Ради Стамболов и водещият Митко Павлов бяха сред първите, които опитаха новата напитка. Симо от БГ Радио, водещите Милена и Киро от „Тройка на разсъмване” и лицето на Нова телевизия Стефан Щерев също се потопиха във фюжън атмосферата на партито.С първата си музикална колаборация Рут Колева, Миленита и SkilleR представиха новото лятно изкушение от марката Загорка-Zagorka FUSION.
 Новата напитка е с нискоалкохолно съдържание от 2 %, с изненадващ плодов вкус и аромат. Благодарение на уникалното фино съчетание на концентрат от гроздов сок и висококачествена бира Загорка тя гарантира удоволствие за всички сетива и наслада в летните дни.
Zagorka FUSION  ще бъде на пазара в началото на летния сезон и е насочена към младите и динамични хора, които предпочитат коктейлни и нискоалкохолни напитки и не се страхуват да експериментират, за да откриват нови удоволствия.
„Ние в Загорка се стремим винаги да предлагаме иновативни и неочаквани продукти, които да създават нов стил и очаквания сред потребителите. След успеха на Zagorka Rezerva 2011, която определено разшири бирената категория и промени нагласите на консуматорите, решихме да ги изненадаме с ново предложение за лятото“, казва Рууд ван ден Ейнден, изпълнителен директор на „Загорка“ АД.
В момента се наблюдава голям успех на бирените миксове в Централна и Източна Европа, където категорията е добре развита и консуматорите познават най-различни комбинации. Пазарният им дял достига средно между 5 и 8 %, а сред водещите европейски страни, в които този вид напитки са най-разпространени, са Германия, Австрия, Унгария, Хърватия, Словакия и Чехия. В Испания пазарният дял на нискоалкохолните напитки достига до 14%. Тези пазарни резултати са предпоставка за подобни очаквания и към българския пазар, който има потенциала да се развие в тази посока и да достигне близки до тези стойности. Водещата българска марка с новаторски дух, Загорка има амбицията да развива категорията на бирените миксове, като предлага на пазара нови вкусове, създадени специално за българските потребители.
 Zagorka FUSION е идеална компания за срещи с приятели в късния следобед, чудесно допълнение към обяда в горещите дни, както и към партито в летните нощи. Новото предложение от Загорка е представено на пазара в опаковки със смел дизайн в златно и лилаво – стъклена бутилка от 330 мл (препоръчителна цена 1,20 лв.) и кен от 500 мл (препоръчителна цена 1,30 лв.) и е вече в търговската мрежа


Международно признание за български модели


Централата на Fashion Days в Швейцария похвали работата на българския екип, заснел най-новата фотосесия на компанията 


В началото на месец май най-големият клуб за онлайн пазаруване в Централна и Източна Европа - Fashion Days, засне стилна фотосесия с български модели, която ще популяризира марката в 6-те европейски държави, където компанията има пазарно присъствие. Решението снимките да се проведат у нас беше взето от централата на марката в Швейцария. Те гласуваха доверие на българските професионалисти, които пресъздадоха стремежа на Fashion Days да провокират всеки свой почитател да открие своя индивидуален стил. От този месец лицата на Екатерина Пенева, Кристина Несторова, Мария Митева и Мария Шейтанова от Визаж модел груп, както и на момчетата от Ивет фешън – Иво Аръков, Николай Николов и Давид Страхан, красят кампании на марката в България, Румъния, Чехия, Унгария, Словакия и Словения.
За да затвърди високото ниво на качество, което предлага, Fashion Days покани някои от най-актуалните модни специалисти у нас да създадат неповторима визия за новите лица на марката. Стилистът Хубен Хубенов подбра най-подходящите облекла и аксесоари за всеки от моделите, а топ гримьорът Слав претвори истинска магия от цветове. Талантливият фотограф Васил Германов избра подходящата светлина и декор, за да допълни красотата на дрехите и моделите.
Целта на проекта е да популяризира Fashion Days не само в България, но и в останалите европейски страни, в които компанията има пазарно присъствие. Благодарение на качеството на продуктите и услугите, които предлага, Fashion Days доказва ежедневно, че е абсолютен експерт в модата.

"Актавис"-компания №1 в България: Генериците не преразходват финансовите средства на НЗОК за лекарствени медикаменти

Без политическа воля, за пълна прозрачност на изразходваните средства в НЗОК, каквито и промени да се правят в нормативната уредба няма да има положителен ефект

Генериците са на достъпни цени, с високо качество на производство, отговарящо на строгите европейски стандарти

Д-р Валентин Димитров, директор "Болничен пазар" на "Актавис" представи на семинар данни,от които е видно, че през 2011 г. НЗОК е изразходила 64% от средствата за медикаменти за оригинални продукти, с които се лекуват значително по-малък брой пациенти и 34% за генерични, които покриват голям кръг нуждаещи се пациенти.
По думите му от 34 медикамента, посочени като основни за повишаване на разходите на здравната каса, само три са генерични. Оригиналните медикаменти са основните източници за разход на лекарствения бюджет на касата или казано най-кратко частта на преразход на средствата за медикаменти не е за сметка на генериците.
Освен това България има едни от най-ниските надценки за търговците на едро и дребно и същевременно и едно от най-високото ДДС за лекарствата. Ето защо без политическа воля за пълна прозрачност на изразходваните средства в НЗОК, каквито и промени да се правят в нормативната уредба няма да е на лице никакъв положителен ефект. Генериците у нас са на достъпни цени, с високо качество на производство, отговарящо на строгите европейски стандарти, каза в заключение  д-р Димитров.
В тази връзка изпълнителният директор на "Актавис България" Илия Пашов каза, че когато говорим за цени, би трябвало да си задаваме въпросът дали правилно се харчат парите в здравната каса и защо в условия на криза вместо хляб и салам едни пациенти получават луканка, а други абсолютно нищо..
Той се обяви категорично за пълна прозрачност на плащанията от страна на НЗОК, за единна електронна система, за ежемесечно публикуване/оповестяване на всички разходите за лекарства по заболявания и брой пациенти и за граждански контрол над дейността на касата.
Отново, за пореден път настоя там, където има възможност, пациентите да получават генерична терапия, за да се спестят пари за скъпите лекарства, които нямат аналог.
Стана ясно, че в САЩ лекуват с най-евтините медикаменти, а за другите пациентите си доплащат, че 44% от цената на един медикамент се състои от надценки, които не зависят от производителя и че досега и никой ясно и категорично не казва за кого точно ще поевтиняват медикаментите – за пациентите или за НЗОК..
Д-р Евгени Тасовски, медицински директор във фармацевтичната компания подчерта, че България не се реферира към 8 държави, с най-ниска цена, ха към всички страни-членки на ЕС.
Новата схема, чрез която трябва да се гарантират отстъпки от цената на всички лекарства, няма да заработи, заяви той.
По думите му няма механизъм, който да гарантира, че ако производителят или притежателят на разрешителното за употреба даде отстъпка за пациента в крайната си цена, тя ще стигне до него-крайния потребител, когато лекарството е платено примерно на 50% от касата.
Не трябва да има медикаменти реимбурсирани под 50 %, защото пък реимбурсацията под 30% на практика е отказ от лечение, бе кагтегоричен той.
Представителите на „Актавис" единодушно подкрепят промените в наредба № 10, съгласно които се предвижда да се въведе 12-месечен мораториум върху влизането на нови лекарства в реимбурсния списък на НЗОК, с цел ограничаване заплащането на нови скъпоструващи медикаменти, от което ще бъдат ощетени досега бюджетираните от касата медикаменти за лечение на останалите заболявания. Новите иновативни лекарства обикновено са насочени за лечение на пациенти с тежки заболявания, които не могат да чакат дори година. Ето защо те предлагат, ако ще има такъв мораториум в бюджета на здравната каса да има специален резерв за целевото бюджетиране при тях.


---------
Фармацевтичната компания "Актавис" има 150 продукта (от общо 380), които НЗОК покрива и е най-голямата фармацевтична компания в България по продажби в брой опаковки и стойност (44 млн. опаковки и 157 млн.лв.). В страната тя е компания №1 и дава обликът на българското здравеопазване. Компанията чака одобрение за около 70-80 нови медикаменти.
"Актавис"бележи ръст от 11% на Стария континент. Процедурата по закупуването на "Актавис" от американската Watson Pharmaceuticals, лидер по продажба на генерични продукти единствено във Великобритания и Франция, се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на 2012 година, обяви Питър Бергуист, вицепрезидент "Продажби и маркетинг" в компанията, за Централна и Източна Европа.
Обединената компания ще стане третия по големина производител на генерични лекарства в света с повече от 1300 продукта и приходи от над 6 млрд. евро за т. г.
В момента Watson са четвърти, а Actavis – шести.
Заводите на "Актавис" в България – в Дупница и Троян, вече ще работят на 24-часов режим, тъй като поемат поръчките за всички европейски държави. В Троян предстои да се произвежда продукт, за дентална грижа, съдържащ флуор.

Парите следват пациента


В здравеопазването трябва да бъде дадена зелена светлина на принципа „Парите следват пациента", смята здравният министър Десислава Атанасова, която застава зад идеята и там, където той е избрал да се лекува и според качеството, което предлага лечебното заведение, да се получават финансовите средства.
Тя съобщи, че в момента вървят преговорите по НРД 2013, на които ще бе обсъдена и идеята „Парите следват пациента" и уточни, че предложението на здравната каса -болниците да получават парите в края на месеца, а не като прогнозни бюджети в началото на годината, е в много ранен стадий.
Според нея от този принцип няма да бъдат ощетени дори малките болници, тъй като има много малки лечебни заведения и общински болници, в които качеството на медицинската помощ е на високо ниво и те и в момента обслужват своите пациенти, напомни Атанасова.

Лекарите и стоматолозите във Велико Търново намаляват

Това съобщиха от териториалното статистическо бюро. С 19 медици по-малко разполага областта през тази година, като стоматолозите са намалели с 12 души.
Фелдшерите са с 15 по-малко, а медицинските сестри с осем. По 31 лекари са се падали на всеки 10 000 души в края на миналата година. Най-голям е делът на джипитата - 152.
По 43-ма са хирурзите и педиатрите. 39 са специалистите по вътрешни болести, кардиолозите - 34, а специалистите по акушерство и гинекология - 30.
12 заведения за болнична помощ с 1624 легла са функционирали през миналата година. 65 са заведенията за извънболнична помощ с 33 легла в тях за пациенти за краткосрочно лечение.

Втората здравна вноска в частен фонд да замести таксите за избор на лекар или екип в болница


Тази идея лансира здравният министър Десислава Атанасова в интервю за БТА.
Тя ще предложи нормативна промяна, според която "пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга". Така хората, които нямат вноски в допълнителен фонд, няма да имат право да избират екип.
По думите й не е оправдано здравноосигурен гражданин да плаща допълнително за избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който самият той не познава..
„Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти", поясни Атанасова и обеща да подложи идеите си на широко обсъждане.
Предстои промяна в статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване и се предвижда дейността по доброволно здравно осигуряване да се извършва от застрахователи, имащи право да извършват дейност по застраховка "Заболяване" или застраховка "Злополука" и "Заболяване". По този начин ние синхронизираме законодателството си в тази област с европейските директиви, заяви Атанасова.
Атанасова припомни, че парламентарната здравна комисия вече прие на първо четене промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, според които при закупуване или прехвърляне на собственост върху недвижимо имущество или превозно средство продажбата на кола ще се изисква от собственика да представя удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски.
Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи, изрази надежда тя и напомни, че е в ход и промяна на формулата за таксата за преглед. Предложението е сумата да се развърже от минималната заплата и така да се запази досегашният размер за преглед при джипитата и стоматолозите на 2,70 лв., а за ден престой в болница - 5,40 лв.

Младежите между 16 и 19 години и хората над 59 години признават, че често срещат затруднения в леглото

Над 68% от хората между 20 и 30 годишна възраст не се справят добре със секса

 
Почти половината от българите правят секс 2–3 пъти седмично. 3% са тези, които обичат да се гушкат всеки ден по няколко пъти, а едва 1% изобщо не правят секс и предпочитат други приятни забавления като готвене, спорт или пазаруване. 
 43 % от участвалите в специално допитване пък споделят, че могат да издържат няколко месеца без секс и това няма да повлияе както на физическото, така и на психичното им здраве. А 11% пък открито споделят, че години наред не са се отдавали на страстни ласки.
Мъжете обикновено не могат да получат ерекция, а жените рядко стигат до връхната точка на удоволствието или изпитват болка по време на самия акт, сочат резултатите от проучване на здравния сайт revita.bg., направено сред 400 души, на възраст между 16 и 79 години,от двата пола в  страна.
Анализите показват, че най-сексуално активни са хората между 31 и 40-на годишна възраст. Над 68% от хората между 20 и 30 годишна възраст не се справят добре със секса. Младите от 16 до 19 години и възрастните над 59 години пък чистосърдечно признават, че често срещат затруднения в леглото. 
 Умората и досадата са най-честите причини, с които българите се оправдават, за да не правят секс. Почит 40% от запитаните смятат, че това е най-лесното и ефикасно обяснение. За да се измъкнат от секс, жените използват оправданието „боли ме глава”, а мъжете казват, че имат проблеми в работата.

Близо 45% от анкетираните си позволяват кафе или танци със срещуположния пол, без партньорът им да знае това. 65% от запитаните признават, че през горещите месеци имат по-голямо желание за секс и авантюри, а едва 8% открито споделят, че лятото ги предразполага към изневяра.
Българите са традиционалисти и залагат на шоколада, червеното вино и ядките, ако искат да се представят по-добре в леглото. Близо 30% от тях смятат тези храни и напитки са най-добрият начин да станат по-добри любовници. Все повече хора използват и природните средства. Най-добре познато е растението мака, което повишава издържливостта, тонуса и стимулира сексуалната енергия, както при мъжете, така и при жените. 


Органите на държавния здравен контрол са извършили 7 229 проверки на забраните за тютюнопушене през първите 10 дни от влизането в сила на законовите изисквания


7229 проверки са извършили здравните инспектори от РЗИ в цялата страна за периода от 1.06. до 10.06. след влизането в сила на Закона за здравето относно въведените забрани за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места. Проверените обекти в цялата страна са общо 6870, а по видове те са: 
-Обекти за хранене и развлечение – 1734; Обществени и административни сгради – 355; Спортни обекти – 206; Хотели, мотели и стаи за настаняване – 199; Социални домове -5; Детски и учебни заведения – 825; Фризьорски и козметични салони – 136; Оптики – 5; Площадки за игра – 371; Лечебни и здравни заведения – 1812; Аптеки и дрогерии – 205; Обекти за търговия – 231; Хранителни обекти – 371; Игрални и интернет зали – 160;. Читалища – 30; Плувни басейни – 59; Автогари и транспортни средства – 114; Предприятия на промишлеността – 12; Складове – 25; Студентски общежития – 3; Театри и кина – 11.
Съставени са 16 акта за следните нарушения: - тютюнопушене на работно място; тютюнопушене в училище; тютюнопушене в обект за хранене и развлечение.
При проверките здравните инспектори са издали 193 предписания за констатирани пропуски или неправилно интерпретиране на изискванията на закона, както и такива с превантивна цел, касаещи предотвратяване на тютюнопушенето. Предписания са издадени на:  учебни заведения, по повод на родители, които пушат на детските площадки и ученици, пушещи на прилежащите към учебните заведения тротоари;  управители на фирми, за неиздадени заповеди за забрана на тютюнопушенето на територията на фирмата; управители на фирми за транспортни средства със специално предназначение за превоз на хора и др.; управители на фирми за помещения с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение  - за премахване на обозначения по отменената Наредба, както и недопускане на тютюнопушене в остъклена тераса към заведение за хранене и развлечение.
Проверките за спазването на забраните за тютюнопушенето продължават, съобщиха от МЗ.

90 изби от 10 балкански държави ще участват в първото издание на Първия балкански винен фестивал


Винарски изби от 10 балкански страни ще представят  най-добри вина - бели, розета, червени, пенливи и десертни. 38 от избите са български, а останалите са от Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Хърватска, Черна гора, Словения, Унгария, Румъния, съобщи Галина Нифору, изпълнителен директор на форума. 
Идеята е да се промотират вината от Балканите под един общ бранд. Обединените балкански производители са пета винена сила в света след Франция, Италия, Испания и САЩ, поясни тя. Очакваме членовете на журито да станат посланици на балканското вино по света, изрази надежда  Нифору.
Конкурсната програма е предвидена да се проведе на 14 и 15 юни в Гранд Хотел София.
За първи път най-големи експерти в областта на виниото (Masters of Wine) ще оценяват балканските вина.
Константинос Лазаракис, председателт на журито е  и едиственият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа. Институтът Masters of Wine e създаден в Лондон през 1955 година, за да насърчи винената търговия между острова и другите страни. В момента IMW е най-престижната организация за винено обучение в света и носителите на тази титла са едва 297 души от 23 страни, поясни  Нифору. Освен него журито включва още 19 признати експерти от различни държави като Christy Canterbury MW – САЩ, Caroline Gilby MW - Великобритания, Paul Liversedge MW – Швейцария, както и много други винени екперти, които ще помогнат да се изгради позитивния имидж на балканските вина в световен мащаб.
За приза “Най-добро вино на Балканите”, изработен от Кольо Карамфилов, ще се борят над 400 вина от региона. Ще победи онова вино, което според международното жури е най-елегантно, най - комплексно и най – добре ориентирано към пазара.
Втората част на събитието е предвидена за широката публика и ще се проведе на 16 и 17 юни 2012 г. Любителите на виното ще могат да дегустират вината, участвали в състезанието- над 350 вина, както и спечелилите вина. Паралелно с изложбената част, желаещите ще имат възможността да научат някои от тайните на професионалистите в областта на експорта, търговията и маркетинга на вино като почерпят опит от експертите за комбиниране на виното с храна, любопитни факти за развитието на винопроизводството на Балканите. Ще бъдат застъпени и редица други теми, които ще бъдат представени в няколко майсторски класова и лекции, водени от световно признати експерти и членове на международното жури.
В рамките на фестивала първият майсторски класа.озаглавен „Настояща и бъдеща слава на гръцките вина”, ще бъде  представен от Константинос Лазаракис.
Г-жа Нифору, на специална пресконференция,  направи сляпа дегустация на вината Катаржина ле фльор шардоне 2011 (България), Стоби Мерло 2010 (Македония), Каваклъдере Окюзгьозу и Богязкере 2008 (Турция).

Безплатни консултации със специалисти от 15 инвитро клиники в страната в Хасково на 16 юни 2012 г.

В навечерието на деня на репродуктивното здраве, на 15 юни 2012 г от 14:00 ч в конферентната зала 4 етаж, Дом на техниката, Хасково, сдружение  "Зачатие" съвместно с Община Хасково, организира кръгла маса на тема "Стерилитетът - поглед от всички страни". На срещата ще бъдат обсъдени проблемите на семействата с репродуктивни проблеми, които живеят на територията на община Хасково и възможностите за тяхното подпомагане. Сдружение „Зачатие” ще представи кампанията си ориентирана към тинейджърите за профилактика на репродуктивните заболявания „Бъди в час по репродуктивно здраве”. 
На 16 юни 2012 г. от 10:30 ч. в Дома на Техниката, град Хасково ще се проведе седмото поредно издание на Деня на репродуктивното здраве, организиран от сдружение "Зачатие". Срещата ще предостави възможност стотици двойки с репродуктивни проблеми да получат безплатни индивидуални консултации със специалисти от 15 инвитро клиники в страната - ембриолози, акушер-гинеколози, ендокринолози, андролози и психолози.
Три тематични беседи по проблемите на стерилитета ще бъдат изнесени от водещите специалисти в страната като основната тема на събитието- "Обществото и репродуктивните проблеми"  ще засегне въпроси, свързани с негативните обществени нагласи по отношение на безплодието за част от населението и все още ниската обществена информираност по темата. Ще се потърси и мястото на пациентските организации и медиите като фактор във формирането на адекватно обществено мнение. Посетителите на събитието ще могат да разгледат и една уникална фоторетроспекция от колажи със събитията, инициативите и историята на сдружение "Зачатие". Двойките ще имат и възможност да спечелят един от петте ваучера на стойност 500 лева, предоставени от Сдружение "Зачатие" за финансово подпомагане на диагностика и лечение на стерилитет.  Повече информация за деня на репродуктивното здраве и лекарите, които ще провеждат безплатни консултации можете да се намери на сайта на сдружение "Зачатие" - www.zachatie.org/drz2012.

12-те първи лауреати на стипендията "Теодора Захариева 2012-2013"

Млади хора, останете в България, ние не само сме се сетили за вас, ние имаме нужда от вас! С тези думи националният омбудсман Константин Пенчев, патрон на кампанията, се обърна към лекарите-специализанти, при откриване на тържествената церемония по връчване на стипендиите "Теодора Захариева 2012-2013".
Според него, ако държавата покаже, че цени младите лекари, това би бил достатъчен стимул те да останат в страната.
Кампанията е по инициатива на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и с подкрепата на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
От 30-те номинирани най-добри есета на тема „Защо си заслужава да остана да работя в България” 12 избрани специализанти ще получават по 300 лв. месечно за срок от една година. Средствата са осигурени от ARPharM.
Според изпълнителния директор на ARPharM Деян Денев „и най-добрият лекар може да се окаже безпомощен, лишен от подходящото лекарство, но и най-доброто лекарство е безполезно и неприложимо без добрия лекар, но с активна, гражданска позиция”. По думите му стипендиите не могат да доведат до генерална промяна и няма да разубедят младите лекари да напуснат България, но инициативата ще покаже, ще даде сигнал, че нещо се променя и някой го е грижа за проблемите на младите лекари.
Проф. Емилия Христова, като председател на мултидисциплинарната, експертна петчленна комисия по избора подчерта, че той е бил изключително труден, тъй като всеки от кандидатите е имал мотивацията да ги убеди, че трябва да остане в България. Спазихме един от основните критерии при подбора, а именно, чрез мотивацията на лекарите-специализанти да се продължи делото на Теодора Захариева.
Нейното име е познато на всички, защото тя превърна борбата си за живот в битка за правата в здравеопазването въобще, продължи д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ, който изрично подчерта, че отличените освен и диплом ще получат и по един бодлив кактус в саксия, за да бъдат младите лекари бодливи, остри и непримирими като него, а не - плюшени мечета..
Гл. секретар на БЛС д-р Димитър Ленков изрази надеждата си, все повече лекари да специализират в страната и призова младите лекари да продължат да преследват целите и мечтите си, да се реализират тук и да не напускат България през терминал 2. За БЛС специализациите са от изключителна важност. Вие сте част от съсловната ни организация  и ние винаги ще сме плътно до вас и ще направим всичко необходимо, бъдещите лекари за да забравят този терминал, обеща той.
Д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването в правителството на ОДС, им пожела да не бъдат автоматично будни, в клинично състояние на носъзнаване на действителността. И вместо да отиват в чужди къщи и да оправят чужди дворове да оправят своя собствен дом тук в България.
В заключение омбудсманът на страната също изрази надеждата си, че това което започва днес няма да е спорадично явление, защото само заедно със общи усилия може да се променят нещата и да се направи така, че нашите лекари да забравят терминал 2, а за него вече да мислят лекарите от други държави, в посока -България.
Присъстващите специалисти и гости бяха единодушни, че в противен случай нашата здравна мрежа ще се обезкърви и ням да има кой да ни лекува. В България нещата са толкова недобре, че оттук нататък те могат да бъдат само подбрявани, допълни и зам. здравния министър д-р
Стипендии Теодора Захариева 2012-2013” за лекари-специализанти ще получават д-р Теодора Михалова-пневмология, д-р Мариана Конакчиева -гастроентерология, д-р Теодора Караниколова-онкология, д-р Павлина Конукчиева- рехабилитация, д-р Николай Николов-пневмология, д-р Петра Маринова- психиатрия, д-р Мирослава Цекова-Чернополска-УНГ, д-р Ася Консулова-Кирова-онкология, д-р Христина Колева- нефрология, д-р Весела Маркова-акушерство и гинекология, д-р Светла Динева-образна диагностика и д-р Ведат Сабриев-урология. 
Всеки от тях се разписа в книгата „Клуб на стипендиантите Теодора Захариева", а основното пожелание бе тази достойна инициативата да се превърне в традиция, бройката на специализантите да нараства, за да бъде продължено делото на голямата българка-Теодора Захариева.
В благодарствените думи на всички специализанти основната нишка бе, че Теди няма последна битка, защото тя става тяхна първа и те я приемат като своя собствена.
-----
Теодора Захариева:
Теодора Захариева доказа, че пациентите могат да отстояват правата си и заставаше с името и авторитета си зад каузата на справедливостта и правото на живот на всеки. Теди е от малцината, които в краткия си живот остави толкова дълбока следа. Тя имаше способността да променя обществото, куража да се противопоставя на злото и себераздаването да се грижи за всички, които имаха нужда от подкрепа.

Тя бе съучредител и пръв председател на Център за защита правата в здравеопазването. Тя бе и първата българка успяла да осъди Министерството на здравеопазването заради
липсата на лекарства за онкоболни.