Translate

събота, 25 февруари 2012 г.

112 прати линейка в София вместо във Варна по грешка

Сигналът е подаден във вторник към 17 часа от кабинета на д-р Татяна Захова в ДКЦ-1 на морската столица. 
Повече от 40 минути обаче линейка няма. Едва след като от 112 върнали обаждането с въпроса къде е ДКЦ-1, тъй като линейката не го открила на посочения адрес „Съборни" №40, станало ясно, че вместо във Варна, дежурният пратил колата на Спешна помощ  в София.
Не искам и да си помисля какво можеше да стане, с какъв фатален край, каза цялата трепереща д-р Захова, която е с близо 20-годишен стаж и не е преживяла такъв случай  досега в практиката си.
 

петък, 24 февруари 2012 г.

БЛС :Здравеопазване е в институционална криза


БЛС е категорично против 25%от глобите на лекарите да се използват за бонуси в НЗОК. Този текст трябва да отпадне от Закона за здравното осигуряване, а ако заплатите на служителите са ниски, друг трябва да се погрижи за увеличаването им. При толкова недофинансирани дейности в здравеопазването бе по-морално с тези суми да се платят лечението на редки болести или да се дадат на спешната помощ, вместо да се раздават бонуси, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
По думите му не е уместно в момента здравната каса да бъде напълно "обезглавена", отстранявайки от поста управителя и председателя на надзорния й съвет. 
Той каза, че само за 256 млн. лева от миналогодишния трансфер на НЗОК към МЗ, който е в размер на 340 млн. лева, знаят за какво точно са похарчени. А проверката им е потвърдила техните подозрения, че с пари от здравните вноски са плащани дейности за неосигурени.С тях са покривани разходи за спешна помощ, интензивни грижи, имунизации и дори метадонови програми.Това показва справката, която им е била предоставена от МЗ след запитване по Закона за достъп до обществена информация.
-Такова животно в Европа няма - касата да спонсорира здравното министерство, навсякъде е обратното, каза още д-р Райчинов.  
От МЗ своевременно изпратиха съобщение до медиите, че са ги информирали само за 256 милиона, тъй като справката е дадена през ноември, а през март - като приключи годишния финансов отчет - ще дадат информация и за останалите пари.
От БЛС твърдят, че парите по европрограми се ползват главно за реклама. Например по програмата за цитонамазка има 20 млн. евро, но само при сегашния министър тя била отлагана няколко пъти.
Според председателя на БЛС здравния министър д-р Стефан Константинов е останал изолиран от всички институции, с които би трябвало да работи. Публична тайна е , че с НЗОК, БЛС, парламентарната комисия по здравеопазване и пациентски организации не се разбира. Дотук министърът не е свършил нищо и трябва да има още смени в сектора, заяви още д-р  Райчинов и подчерта, че трябва да се осъществи и проверка на цялата система на ценообразуване на лекарствата.
Българското здравеопазване е в институционална криза, констатираха от БЛС, но обявиха, че няма да  кадруват и няма да излязат със свои предложения за управител на касата. 
Д-р Райчинов обаче поясни, че той трябва да е морален, необременен и опитен човек, който е готов веднага да започне работа и да продължи започнатото, а председателя на Надзорния и съвет пък трябва да е личност, общественик, без финансови зависимости. 
В заключение посъветва  премиера Борисов, щом моралът се поставя над всичко, той да важи за всички и го призова да смени всички ръководители в сектора „от горе до долу". 


Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Заплатите на директорите на общинските търговски дружества да бъдат вързани към минималната работна заплата


Столичният кмет Йорданка Фандъкова к обяви намерението си отново да предложи заплатите на директорите на общинските търговски дружества да бъдат вързани към минималната работна заплата, а не към средната в дружеството.
В предишния общински съвет тя внесе подобно предложение за промяна на методиката за изчисление, но то беше отхвърлено.
-Сега отново ще го внеса, заяви Фандъкова и обясни, че така би се избегнала възможността директорът да вдига заплатите на подчинените с цел той самият да получи по-голямо възнаграждение. 

Столичните общинските съветници пък си гласуваха увеличение на възнагражденията, които получават като членове на ръководства--та на Столичната общинска агенция за приватизация Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд и Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия. В управлението на трите структури участват общо 13 съветници от ГЕРБ, 6 от БСП, 3-ма от ДСБ и 1 от
СДС.

Срам ме е от държавата ни


Писна ми да живея в държава на Калинки, Виолетки и Нелита. И на други като тях „самоуважаващи" труда си с пари от моя джоб. Преди да се пенсионирам, напълних със стаж две трудови книжки. Работила съм в рисков сектор и ако това са критериите, също имам основание да се самоуважавам. Но моя труд държавата е оценила на около 200 лв. пенсия.
След като си плати тока, водата, парното и лекарствата, на средностатистическия пенсионер у нас ако му останат 48 лв. за храна на месец, той ще си живее „царски". Най-често обаче бюджетът се свива до 13 лв. И се възмущавам, защото дадох здравето и младостта си за градежа на държава, от която на старини се срамувам.

В-к "Преса"

ЗдравеОмазване


Сбогуват се с постовете си шефката на НЗОК и една зам.-министьрка на здравеопазването. По усмотрение и за баланс, казват. Само че, колкото и да говорят човеците, говорят и числата и идва момент да ги слушаме. За 31 месеца, откакто са на власт, кабинетът и депутатите на ГЕРБ свалиха две, определени от самите тях, шефки на здравната каса и двама също техни министри на здравеопазването Божидар Нанев и Ана Мария Борисова -всеки с „визия" и реформи. За същото време са уволнени шестима здравни зам.-министри. Общо - по едно здравно „усмотрение" средно на 3 месеца.
Под чертата излиза: провал в здравната политика на ГЕРБ, случайни назначения, хаос в идеите. И безпомощност в един важен сектор, в чиито мътни води се блъскат лобита и най-лакомите се ояждат. А лекарствата поскъпват и вече 20% от българите гледат да си ги спестят. Още едно число, което говори.
  
Николай Големанов
В-к "Преса"

Болниците в България ще фалират до 2 години заради монопола на „Софарма"


и високите цени, на които компанията им доставя лекарствата. За това предупреди вчера в интервю за „Гореща точка" по TV7 бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски.
„Всички се чудят защо лечебните заведения трупат загуби. Защото плащат скъпи лекарства, а в същото време стойността на здравните пътеки, по които се плаща на болниците, не е променяна от години. Ако продължим по този път, ако Бойко Борисов не вземе мерки, аз ви гарантирам, че нашите болници след година-две всичките ще са фалирали", каза Гайдарски. Той посочи, че по негово време дълговете на лечебните заведения са били намалени от 159 млн. лв. на 40 млн. лв. В момента обаче задълженията на болниците отново растели лавинообразно, като според Гайдарски основният отговорен за това е Гергана Павлова, която до вчера беше зам.-министър по лекарствената политика. Гайдарски заяви също така, че в здравните среди се знаело много добре кои са хората на Огнян Донев и властта трябва да се предпази от назначаването им на ръководни държавни постове.
Разследване
В понеделник разследване на TV7 показа, че „Софарма" продава лекарства в Турция и
бия на цени от 2 до 3 пъти по-ниски, отколкото у нас. Вчера телевизията излъчи коментар на изпълнителния директор на фармацевтичната компания Огнян Донев. В опит да опровергае фактите от разследването той в крайна сметка призна, че продава по-евтино в Турция. Оправда го с още по-скандално разкритие - правел дъмпинг там, за да се наложи на пазара в югоизточната ни съседка. „Никой не ни познава на този пазар. Всеки един пазар, когато една фирма излиза на него или е непозната на даден пазар, има една цена, която е различна от тази, която иначе се постига, и не може да бъде постигната", заяви фармацевтичният бос. От думите му стана ясно, че цената за въпросния дъмпинг се плаща от българските пациенти, които са принудени да купуват същите лекарства на далеч по-високи стойности.
Рекет
Междувременно изпълнителният директор на „Търговска лига" Тони Веков потвърди, че „Софарма" рекетира болниците, за да купуват лекарствата й. Коментарът му дойде по повод на скандалното разкритие Ha TV 7, че фармацевтичната компания продава лекарства в чужбина на цени в пъти по-ниски, отколкото у нас, и че загубите от тази дъмпингова политика се покриват от българските пациенти. Според Веков „Софарма" осъществявала рекета над болниците именно чрез Павлова, която е бивш кадър на изпълнителния директор на фармацевтичната компания Огнян Донев. Бидейки зам.-министър, тя бе и председател на Надзорния съвет на здравната каса и като такава основната й функция беше да определя бюджетите на лечебните заведения. Според Веков болниците, които не били „послушни" и те искали да купуват от „Софарма", получавали по-ниски бюджети. Като пример той даде Българския кардиологичен институт, който има няколко лечебни заведения. През последната година бюджетите им са били намалени с 50% за сметка на други болници, към които са пренасочени 50 млн. лева. „От друга страна, Донев е и монополист на пазара, защото единствен в България произвежда ампули, което принуждава болниците да купуват от него. Като основен вносител на чужди медикаменти у нас пък дистрибуторът „Софарма трейдинг" е основен търговец на болничния пазар", посочи още Веков.
Зоват ДАНС да разследва дружеството
Заради разкритието за това, че у нас „Софарма" продава лекарствата си на по-високи цени,отколкото в чужбина, пак вчера проф. Радослав Гайдарски настоя ДАНС и Икономическата полиция да започнат незабавно разследване. „Как може в България да се продават лекарства на 3 пъти по-високи цени от тези в Турция и Сърбия", възмути се бившият здравен министър. Според него е безумно парите на българските пациенти да отиват за дотация на цени на медикаментите в съседна Турция. Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването пък сподели, че на българския пазар има медикаменти, които е по-евтино да се купят от аптека, вместо да се доплаща същото лекарство, което иначе е покрито частично от здравната каса.

В-к „Телеграф”

С по-големи заплати ще са следващите властимащи


Когато се съберат за последно в края на мандата, министрите ще увеличат заплатите си, което обаче ще е валидно за следващите управляващи. Това предложение е направил премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет на 22.02.т. г.. Това разкри в ефира на bTV здравният министър Стефан Константинов. Борисов е казал още, че „от сегашните министри никой няма да е там“.
Причина за увеличението на заплатите е, че членовете на кабинета в момента взимали неадекватно ниски възнаграждения. Министър Константинов даде пример, че той получавал 2800 лв., докато един директор на провинциална болница получава поне 3200 лв. Зам.- министрите пък взимали едва 1600-1700 лв.
Според Стефан Константинов нито един министър не можел да се похвали, че е даже в топ десетката по приходи в сравнение със служителите си.
Не стана ясно обаче защо никой от сегашните членове на кабинета няма шанс да продължи мандата си и след изборите догодина.

Ние се държим като нестинарите


Някой отстрани взема дърва, пали огън, а нестинарите, разбирай лекарите, танцуват върху въглените.
Проф. Милан Миланов, председател на Етичната комисия на БЛС, пред в. "Труд"

Бонусите - допълнителните възнаграждения



влизат в категория икономическа идентичност. Бонусите на чиновниците са лична информация. Затова и ведомствата не са длъжни да ги оповестят, стана ясно от думите на шефката на комисията за защита на личните данни Венета Шопова. Ако общественият интерес го изисква, министерствата могат да предоставят тази информация, заяви пред БГНЕС Шопова.

Ако държавата под натиск свали много цените на лекарствата, това може да накара фармацевтичните компании да се изтеглят от българския пазар

Това заяви пред bТV здравният министър д-р Стефан Константинов.
 Преди време е имало такива случаи на компании, за които ценовата политика у нас не е изгодна и отказват да регистрират свои продукти, поради което липсват лекарства за пациентите, поясни той. 
Междувременно стана ясно, че от Българския фармацевтичен съюз (БФС) настояват за нормативни промени, които да осигурят механизми за предотвратяване на монополни структури. Фармацевтите припомнят, че е необходима промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина по отношение на собствеността на аптеките, регулацията на цените на лекарствените продукти по лекарско предписание и въвеждането на диференцирана ставка на ДДС.

Намаляването на ДДС за лекарствата няма да свали техните цени


Това заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя посочи като пример туризма, за който има по-ниска ставка, без това да е свалило цените. Стоянова смята още, че диференцираните ставки на косвения данък създават неравнопоставеност на браншовете, водят до изкривявания и увеличаване на възможността за злоупотреби.
Освен това, тъй като приходите от ДДС са основен източник за бюджета, всяко намаляване трябва да се компенсира с вдигането на други данъци, каза още Стоянова.

Не съм взел нито лев - никакви бонуси

Взех точно нула лева бонус

Не съм взел нито лев - никакви бонуси.0 лв. бонус-кръгла нула, никакви пари повече от  заплатата си, каза здравният министър д-р Константинов, но потвърди, че е раздал бонуси на своите служители от 50 лв. до 10 000 лв. Най-големите получили двама от заместниците му, включително уволнената Гергана Павлова. Парите са от таксите за регистрации на аптеки и лекарства.
Според министъра бонусите са единственият начин да бъдат задържани на държавна служба кадърните специалисти.
Предстои сериозен одит на всички лекарства и цените им. Той трябва да се извърши от Министерството на финансите и неправителствени организации, за да не останат съмнения в резултата от проверката, обяви той след като разследване на TV7 разкри, че „Софарма, продава лекарствата си в Сърбия и Турция на цени от 2 до 3 пъти по-ниски отколкото на родния пазар.
Здравният министър потвърди и информацията, че представители на Европейската комисия разследват монопола на „Софарма, на пазара на лекарства у нас
Данък добавена стойност вдига цените на лекарствата у нас. Само Дания и Исландия имат по-висока ставка на данъка от нашата. Лекарствата ще поевтинеят, ако ДДС бъде намален, но това е от компетенцията на финансовото министерство, обясни  той.

Здравната комисия на парламента изслуша здравното министерство за това как се формират цените на лекарствата у нас. Експертите обясниха А-то и В-то на ценообразуването, а депутатите от ГЕРБ така и не пожелаха да чуят, че съществената част от поскъпването се дължи на високия ДДС.
Друга мярка, която трябва да доведе до сваляне на цените, е електронната рецепта, както и свързването на аптеките със системата на НАП. 
Д-р Константинов обяви, че не се страхува, че може да загуби поста си, защото е свикнал да стои прав и столът не го интересува .Той увери, че няма информация за съществуването на "здравен октопод", като изтъкна, че ако е знаел, че има служител, който облагодетелства дадена фирма, е щял да го махне. Мястото на д-р Нели Нешева като управител на НЗОК временно ще бъде заето от подуправителя Мария Василева, съобщи здравният министър.


Бонусите са един от механизмите за спиране на корупцията


Председателят на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев подчерта, че бонусите са един от механизмите за спиране на корупцията. "
-Това, че институцията, в която работиш, е постигнала много добри резултати, е достатъчно основание да получиш бонус, обясни той.
Велчев подчерта, че отчитайки професионалните качества на д-р Нешева, от ГЕРБ са сигурни, че тя има своето място в бъдещото управление на държавата.
Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи на премиера да разгледа кадровия потенциал в здравеопазването и да напра ви необходимото да не остават съмнения, че партията защитава корпоративни интереси.

Натискът за уволненията е отчасти политическа спекула и популизъм

Директорът на здравната каса д-р Нели Нешева и зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова си вършеха добре работата, но станаха жертви на популизъм.
Според него натискът за уволненията в момента е отчасти политическа спекула и популизъм, отчасти борба между различни медийни групи. Вицепремиерът оправда бонуса на бившата шефка на здравната каса с думите: "При положение, че управлява 4 млрд. лв. бюджет, е нормално да взима 1000 лева бонус на месец, иначе как ще стимулираме хората, които управляват огромен ресурс". Гергана Павлова е жертва на политическа спекулация, подчерта той и заяви, че тя никога не е работила в "Софарма" и по никакъв начин не се е опитвала да лобира в полза на фармацевтичната компания. Тя търпи критика, че не излезе по-рано и обясни просто откъде е дошла, какво е направила., отчасти.  Изгарят за съжаление добри хора като Нели Нешева и Гери Павлова, обяви финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ.
Той допълни, че ще поиска от депутатите да приемат спешно Закона за държавния служител, който ще направи прозрачни правилата за възнагражденията на чиновниците. 

Дянков увери, че България категорично не е застрашена от санкции заради държавна помощ за "Софарма" и "Софарма трейдинг", във връзка със запитващото писмо от Европейската комисия. В присъствие на обществени поръчки не може по никакъв начин да се говори за държавна помощ, поясни той.

Абсолютно законно раздавах парите за бонуси


Събраните суми от глоби и санкции не са средства от здравноосигурителни вноски, а от търговската дейност на лечебните заведения и търговски дружества. Абсолютно законно раздавах парите за бонуси. За да отговоря на обществения интерес, искам да кажа, че редът, по който се раздава допълнителното материално стимулиране от контролна дейност, е заложен в закона за бюджета на касата, това не са бонуси. Схемата е уредена в Закона за здравното осигуряване през 2002 г., обясни свалената управителка на НЗОК д-рНели Нешева в ефира на Би Ти Ви

Програма за лечение на екземи без стероиди стартира МБАЛ „Токуда Болница София”

Специалистите от Клиниката по Дерматология и венерология организират съвременното лечение на дерматитите по принципа на дневен център, в който страдащите от екземи се проследяват и лекуват продължително, но без да е необходимо да се настаняват в болница.
-Основното предимство на безстероидното лечение на екземи е пълното отсътвие на странични ефекти по време на терапията.Така се преодоляват най-честите странични ефекти на кортикостероидната терапия – повишаване на кръвното налягане, разширени капиляри, атрофия на кожата, риск от диабет и т.н, е  категорична  д-р Здравка Демерджиева, началник на Клиниката по Дерматология и Венерология на Токуда Болница. 
  -----
Екземите са много често срещано възпалително, остро и хронично кожно заболяване, което може да се предизвика от различни фактори: генетична предразположеност, алергия към вещества, с които кожата е в контакт и др, което предизвиква сериозен дискомфорт за пациентите. След прецизирането на диагнозата се прилага лечение което е по индивидуален план при всеки пациент. Стандартната практика е чрез локални или системни кортикостероиди, на която терапия Токуда Болница предоставя алтернатива.
 
Вместо кортикостероидите в Клиниката по Дерматология и венерология на Токуда се извършва комплексна терапия, която е доказана и без странични явления, и включва
-         лечение с калциневринови инхибитори
-         фототерапия - УВБ лъчение, ПУВА терапия
-         лечение с ретиноиди (производни на витамин А)
-         лечение с имуномодулиращи медикаменти
-         климатотерапия
 
По време на терапията не е необходимо пациентите да се откъсват от нормалното си ежедневие или да ползват болнични, тъй като неколкодневният курс на лечение е съобразен със заетостта им и не изисква настаняване в болница.
 
За повече информация и записване: Клиника по Дерматология – 02/403 4933
 

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов трябва да представи задълбочен анализ на това как се формират цените на лекарствата у нас и как могат да бъдат намалени

Депутатите от комисията по здравеопазване дадоха срок от 14 дни на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов за да подготви и представи задълбочен анализ на това как се формират цените на лекарствата у нас и как могат да бъдат намалени. 
По време на дискусията д-р Константинов заяви, че не е получил предложение как производителите да намалят цените си или как да се преборят монополите в бранша.
-Очаквах също да се каже дали ще намерим политическа воля да поискаме от големите производители да свалят цените на лекарствата за България, заяви  още той.
Цените на лекарствата у нас, за които хората плащат  2/3 от джоба си, се формират  като търговците на едро им слагат надценка аот 6% до 10%, а търговците на дребно - средно с 20% към което се добавя и ДДС.

В първия по рода си магазин M-Tel Experience Store преживяването на потребителите е поставено на първо място

Магазинът се намира на ъгъла на улиците “Съборна“ и “Александър Батенберг“ на мястото на една от първите сладкарници в София-"Роза".  Той е разположен на 3 нива и е готов да зарадва всички изкушени от новите технологии, чийто стил на живот е свързан с най-новите джаджи.Той е за хората, изпитващи ежедневно потребността да бъдат носители на новото и последователи на световните тенденции.  Пространството в него е разделено на тематични зони, всяка със свой облик. Технологиите и елегантният дизайн създават усещане за лукс в света на иновациите.
Най-новия продукт на Мобилтел за момента, представен ексклузивно за страната, е в зоната “Продукт на фокус“. 
В“Тест зона“ всеки може да разгледа и изпробва предлаганите от “М-Тел“продукти  - таблети, компютри или смартфони. Всички те са свързани към интернет през WiFi мрежата, изградена в магазина.
В “Зоната за забавление“ са достъпни електронна книга, игрова конзола Sony PS Vita и дигитална маса, върху която всеки може да порисува като нарисуваното може да бъде изпратено до е-поща, да бъде прехвърлено в таблет или разпечатано на разположения наблизо цветен принтер.
В “Продуктова зона“са всички продукти, които M-Tel Experience Store предлага. При вземане в ръка на дадено устройство, например LG Prada 3.0, на екрана на телевизора над него се изписват веднага някои от най-важните му характеристики и функции.
В  M-bar“ - интерактивният бар на магазина пък традиционните коктейли са заменени от телекомуникационни консултации. На „M-bar“ всеки въпрос ще намери своя отговор.
Приземният етаж на магазина завършва с две машини Payman  за автоматично електронно разплащане. Чрез тях посетителите могат да платят своите задължения не само към М-Тел, а и сметките си за битови услуги.
Ако търсят услуга за дома, посетителите ще бъдат насочени към „Зоната за дома”на втория етаж. В уютна тип домашна обстановка, всеки ще може свободно да потърси любимия си филм във видеотеката на цифровата телевизия на телекома, да тества високоскоростния интернет, да се запознае с услугата домашен телефон или да се наслади на специална демонстрация, организирана за него. 
В подземния етаж е разположена "Event" зала, украсена със статуетки и управлявано от компютър осветление, в която компанията предвижда провеждането на различни културни събития, макар и в по-тесен кръг.
Философията на новия, иновативен и уникален за България магазин поставя на първо място, преди всичко, преживяването на посетителите. Висококвалифицирани консултанти ще предоставят  на посетителите качествена информация за последните модели устройства и техните възможности.
Магазинът предлага свой собствен аромат с името Experience by M-Tel, който е разработен в Швейцария. Първите ексклузивни продукти в M-Tel Experience Store ще бъдат LG Prada, най-новата игрова конзола PlayStation Vita и таблетът Samsung Galaxy Tab 7.7.

Ексдиректорът на НЗОК д-р Бойко Пенков:От трусовете в здравната система ще пострадат пациентите

Последните промени в здравния сектор са резултат от чисто личностните битки за налагане на воля и власт в тази сфера, които обаче винаги са подпомагани и от корпоративни интереси в лекарствения бизнес. Става въпрос за огромни средства - половин милиард лева са само парите за лекарства, а отделно сумите в здравеопазването са около 3 млрд. лева.
Здравната система се клати в най-неподходящия момент, но действията на премиера Бойко Борисов, който освободи от поста и заместник-здравният министър Гергана Павлова , са правилни.Всички чакахме реакцията му и тя беше впечатляваща. Ако аз съм премиер на неговото място, щях да ги изчистя още доста по-рано. Ти си назначил хора, които да си вършат работата и да не ти създават проблеми. Те като в детска градина се замерят един срещу друг с разни скандали, нарушават мира в системата. За какво й е на държавата да се клати системата в момента за това кой е по-велик?! В тази война никой не печели.
Гледам, че здравния министър се бори за надмощие и влияние да може да прокара едни или други свои идеи. Прави впечатление, че е в политическа изолация. Явно има доверието на премиера, но според мен това не стига. Ако нещата не вървят, трябва да се търси начин да тръгнат и да се случат. Иначе няма смисъл, тъпчем на едно място, клатим влака, вместо да вървим напред. Според мен това не е краят на историята.А от трусовете в здравната система в момента в крайна сметка ще пострадат пациентите.

Д-р Бойко Пенков в интервю за „Дарик кафе"

Асен Агов, депутат от ДСБ: хората ще са щастливи, ако в НС ходят на работа боси и с вериги на вратовете

Депутатите замразиха заплатите си на нивото от края на 2009 година, когато заради кризата управляващите от ГЕРБ взеха решение възнагражденията на избраниците да не бъдат преизчислявани на база средните заплати в обществения сектор, както предвижда правилникът за работа на парламента. 
Избраници от всички групи принципно подкрепиха идеята, но за да не бъдат обвинявани в популизъм, настояха всички заплати в публичния сектор да не надхвърлят границата от тези около 2500 лева.
133 депутати подкрепиха предложението на ГЕРБ, трима бяха против, един се въздържа.
 Депутатът от ДСБ Асен Агов заяви от парламентарната трибуна, че хората щели да са щастливи, ако в НС ходят на работа боси и с вериги на вратовете: „Аз знам, че обществото ще бъде най-щастливо, ако си представим следната сцена, която е достойна за филма "Амаркорд" на Фелини. Би се озаглавила такава сцена: „Как депутатите отиват на работа сутрин". Часът е 8:40, пристигат депутатите в редица по жълтите плочки, с вериги на вратовете, облечени само с един чувал, боси при минус 15 градуса. В дясната си ръка държат бич и се бият по гърба за радост на шепа късополи журналистки. Тогава обществото ще бъде щастливо. Аз си представям как в тази сцена ще спре един бял „Мерцедес", стъклото леко ще се свали и отвътре блондинка, вероятно, за да спечели Божията милост да не й се спука некачественият френски силикон, ще подхвърли монета на депутатите и ще затвори и ще продължи със своя бял „Мерцедес". Обаче, кой ще гласува за такива нещастници, уважаеми народни представители".

Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка на Софарма" АД и „Софарма Трейдинг" АД

Целта е да се установи дали има създадено монополно положение, тъй като затворила целия цикъл  от производството на лекарства, през дистрибуцията, до продажбата на едро и дребно, в търговете за доставка на медикаменти и медицински изделия в системата на НЗОК и МЗ. Разследването на антимонополния орган ще обхване последните 5 години.
Комисията е сезирана от лидера на СДС Мартин Димитров и депутата д-р Ваньо Шарков.
-В тази връзка бихме искали да ви уведомим, че започва предварително проучване по случая, в рамките на което ще изиска информация от НЗОК и МЗ, за резултатите от което ще ви информираме своевременно, се казва още в отговора от председателя на КЗК Петко Николов до СДС.
 СДС сезира и Комисията за защита на потребителите (КЗП), заради скандала със скъпите цени на лекарствата, за ценообразуването на медикаментите, заплащани с публични средства от НЗОК и МЗ.

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Европейско проучване показа:Първи сме по здравна неграмотност в ЕС

Когнитивен дисонанс има в здравните информации в масмедиите
 
Данните от „Европейско изследване на здравната грамотност на гражданите, по инициатива на Европейската комисия, стартирало на 1 януари 2009 г. и продължило 32 месеца,  показват, че сме на последно място и сме най-слабо грамотни по отношение на здравето си спрямо останалите граждани на ЕС. Проучването обхваща 8000 души в България, Германия, Ирландия, Полша, Австрия, Гърция, Нидерландия, Испания. Участвалите в него българи са 1002 над 15-годишна възраст. За страната ни то е направено от Факултета по обществено здраве към МУ-София.
Целта на изследването, на стойност 1млн. 185 хил. евро, е да се определи грамотността на европейското население по отношение лечението, профилактиката и промоцията на здравето. Въз основа изградените сравними национални база данни за здравната грамотност на участващите държави ще се изгради и „Европейска мрежа за изследване и интервенция в областта на здравната грамотност”.
Предвижда се публикуването на над 40 научни статии, монографии и доклади в национални и международни списания, на конгреси и симпозиуми като първите седем са вече факт.

Изследването е проведено, на база стандартизиран въпросник, в три области – мотивираност на хората да търсят, намират и осмислят здравната информация; ползването и по отношение профилактика на заболяванията и промоция на здравето.
Данните показват, че България е на последно място с най-ниска степен на здравна грамотност - 61,4%, спрямо останалите граждани на ЕС. След нас са испанците-57,1%.
С най-добри показатели е Холандия , където 27,3% от анкетираните са с ниската здравна грамотност  в Ирландия - 38,8%, в Полша - 41,3%, Гърция-44,2%, Германия-45,9% и  т. н.
 Хората у нас с ограничена здравна грамотност не знаят как да търсят, нито къде да намират здравна информация, а когато им бъде предоставена те не я разбират. Не са наясно как се пият лекарствата, кога да ходят на профилактични прегледи, а още по-малко пък знаят каква здравословна диета да спазват съобразно своите заболявания, съобщи проф. Елена Шипковенска, ръководител катедрата „Превантивна медицина” към Факултета по обществено здраве в МУ-София, участвала в изследването.
51% от анкетираните срещат трудности при разбиране на здравна информация, давана, чрез масмедиите, тъй като има когнитивен дисонанс в тях.
Хората над 55-годишна възраст, в сравнение с по-младите между 15 и 24 години, близо 2 пъти по-трудно я намират и разбират. Те не са наясно и какво им казва лекарят. Това важи също така и за безработните и лицата с нисък социален статус и нисък образователен ценз. Те също имат затруднения и по отношение разчитането на листовките към медикаментите,  упътването за употребата им и не почти никога не могат да обяснят на лекаря точно какво и къде ги боли.
81% от анкетираните заявяват, че разбират какво им говори лекарят, но се оказва, че всеки трети не знае към какъв специалист да се обърне при спешен случай, не разбира как ще протече лечението му и какви процедури му предстоят.
От проучването обаче не става ясно защо пациентът не разбира не разбират езика на лекарите, съответно и техните съвети - заради собствената си ниска обща грамотност или заради това, че лекарят не обяснява добре или обяснява на професионален език.
Данните за профилактиката на болестите пък се оказват разнопосочни и още по-трудни за разбиране. Най-слабо се осъзнавала темата за промоцията на здравето.
За България проучването сочи, че най-образованите лица живеят в големите градове на страната, като високият социален статус и образование кореспондират с висока здравна грамотност при 71% от хората.
Данните показват също така, че над 24% от българите не са ходили на лекар през последната година.
По думите на доц. Кънчо Чамов, ръководител на Катедрата по здравен мениджмън, хората с недостатъчна здравна грамотност имат неадекватна самооценка на личното си здраве, допускат грешки в приема на медикаменти, затрудняват предписаното им лечение, по-често посещават лекар, влошават собственото си здраве и увеличават хоспитализаците.
Ниската здравна грамотност води също така до влошаване като цяло нивото на комплайънс, повишаване рискът от пациентски и лекарски греши и в крайна сметка до нарастване здравните разходи, както лични, така и обществени.
Няма обаче яснота за база на какво ще послужат данните от това проучване, защото ако не се предприемат мерки, не се приеме програма, която да се реализира  на ниво социална политика, просто няма ефект и всичко остава самоцелно, висящо в пространството .
Ние предлагаме научни резултати, доказателства, а дали изпълнителната власт ще предприеме нещо е друг въпрос, коментира доц. Чамов.
Остава да се надяваме, че управляващите все пак ще предприемат някакви конкретни мерки за подобряване и на здравната грамотност на населението у нас.

сряда, 22 февруари 2012 г.

Премиерът Бойко Борисов: Когато ги питат, трябва да отговарят

Ако не може да се справи със ситуацията и здравният министър може да напусне поста си. Не може всеки ден да се налага аз да обяснявам едно или друго действие в администрацията. Ясно и точно съм се разпоредил. Гергана Павлова има даден ресор. И след като има обществено питане, проблем или дискусия - излизаш и обясняваш това, което те питат. За всички е ясно, че един човек не определя цената на лекарствата, нито управлява здравната каса. Но 3 дни бушува обществото с въпроса - защо едни лекарства са по-скъпи у нас, отколкото в Сърбия и Турция. Запознах се със случая и считам, че Павлова не изпълни този свои ангажимент - да излезе и да обясни как се формират цените. И защо се е допуснало това да бъде така. Тя трябва да го обясни, не аз. Защото липсва прозрачност, затова махам Павлова. Виждам, че има проблем. Хората се тревожат, дават примери, а никой не ги опровергава. В следващите дни с колегите ще направим оценка и дали министърът може да овладее ситуацията. При 3 милиарда, които даваме за здраве, да има проблеми в тоя сектор, това означава лошо управление. В следващите дни ще стане ясно и кой ще бъде новият шеф на здравната каса. А г-жа Нешева ще я освободим с благодарност, тя има много качества.

Аз пред обществото моята работа си я свърших, освобождавам... Освободих и шефката на агенцията по вписванията, на „Напоителни системи",отсече премиерът.