Translate

сряда, 3 април 2019 г.

72 пациенти с извършени безплатните прегледи за бъбречни заболявания в УМБАЛ „СВ. Иван Рилски“


Те са проведени в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 11 до 19 март 2019 г. по повод Световния ден на бъбрека. Клиниката е една от водещите в страната. В нея освен нефролози, работят още лекари със специалност ендокринология, кардиология, имунология и вътрешни болести, което позволява едно по-всеобхватно наблюдение на състоянието на пациентите.
При тридесет и двама от получилите безплатна консултация е открит нефрологичен проблем, а най-честите диагнози са - остър и хроничен пиелонефрит с често рецидивиращи уроинфекции; хонична бъбречна недостатъчност /в над 80% от случаите развита на фона на захарен диабет/; хроничен гломерулонефрит и хроничен нефритен синдром.
Четиринайсет от прегледаните пациенти са насочени за хоспитализация в Клиниката по нефрология за лечение и проследяване на заболяването им.
Десет от хората, които са се възползвали от безплатните прегледи, са били консултирани освен с нефролог и с уролог, поради наличие на урологичен проблем: простатна хиперплазия, бъбречно-каменна болест, кисти на бъбреците и др.
Девет от прегледалите се са получили втора консултация с ендокринолог, заради наличието на захарен диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар