Translate

неделя, 31 март 2019 г.

Суровоядството - опасно!


В това са категорични експертите от американския медицински сайт WebMD.
В класацията им първенството държи сушито, което макар и добър източник на витамини и омега-3 мастни киселини, може да има бактерии и паразити, които да предизвикат заболяване – с причинител ларвата на червеите от семейство Anisakidae срещани в стомашно-чревния тракт на човека. Признаците са повръщане, диария и болки в стомаха. Малките деца, бременните, жените, които кърмят, хората с имунни проблеми трябва да пропуснат суровата или недоопечена риба, особено такава, която може да е с високо съдържание на живак (риба меч, тон, акула). В суровото или неизпеченото свинско месо може да има бактерии като салмонела, E.coli и листерия. Първите две може да ги има и в стек тартар /смляно сурово месо/. А последните две в сурово мляко, сокове и заразена вода. Ето защо трябва да обработваме добре месото /да бъде приготвено поне на 100 градуса, след което да се остави да престои поне 3 минути преди сервиране/, да измиваме ръцете си и съдовете след допир със сурово месо и да пием само пастьоризирано мляко. 
Listeria monocytogenes вирее в почвата и водата, както и в сурови и обработени храни, в непастьоризирано мляко. За разлика от другите бактерии, листерия може да се развъжда и на ниска температура в хладилника. Симптомите на инфекцията са температура и треска, главоболие, стомашно разстройство и повръщане. За избягване на инфекция се препоръчва измиването с четка на корите на дините, пъпешите, краставиците и внимателно измиване на рафтовете на хладилника, ако по тях е изтекъл сок от сурово месо.
Стридите могат да пренасят вируси и бактерии от водата, в която живеят. Те могат да разпространяват хепатит А. Затова те трябва да бъдат много добре измити преди консумация.
Мидите пък са често срещани причинители на натравяния. Освен това, те са и много силни алергени. При по-чувствителен човек могат да доведат до затруднения с дишането, поява на кожни обриви, сърбеж и главоболие.
Поради многото си особености не се препоръчват на деца, бременни или кърмещи жени и възрастни хора, тъй като тяхната имунна система е по-слаба.

И суровите яйца може да са носители на салмонела. Симптомите на инфекцията включват температура, диария, стомашни болки и главоболие и обикновено продължават от 4 до 7 дни. Салмонелозата може да бъде опасна за възрастните, децата и хората с хронични заболявания. Ако не се лекува правилно, салмонелата може да се разпространи по кръвен път и да засегне някои органи, което понякога е животозастрашаващо. За да се предпазим от това заболяване, трябва да не се ядат сурови и рохки яйца, а добре сготвени. За рецепти, които изискват сурови яйца, като сос „Цезар“, е необходимо да се използват само пастьоризирани яйца.
Суровото тесто също е източник на Е.coli. Ето защо човек трябва да избягва облизването на лъжицата от тестото за кекс или сладки. Освен това да не се добавя брашно към храни, които няма да преминат топлинна обработка.
В зелената част на картофите има соланин - горчиво вещество, което може да разболее човек - да предизвика диария, повишена температура, главоболие и повръщане. Затова тя се изрязва дълбоко и задължително картофите се измиват преди да бъдат сготвени.
В боба и другите бобови храни /леща, грах, бакл, нахут/ се съдържат редица вещества като сапонини, лектин и ензимни инхибитори. Попаднали в стомаха на човек, тези вещества допълнително увреждат чревната мукоза, когато тя е нарушена.Това в особена сила важи за лектините. Повечето хора без проблеми ги разграждат, но при някои хора лектините не се
поддават на действието на чревните ензими и влошават храносмилането. Те дори могат да станат причина за появата на хранителни непоносимости и хранителни алергии.  Обикновено лектинът се унищожава по време на готвене. Първата и втората вода при варене се сменят именно, за да се неутрализират опасните за храносмилането ни лектини и сапонини. Бобът е препоръчително да се накисне за период от 24-48 часа, като в този период водата се смени многократно. Вари се поне 30 минути на силен огън – слабият няма да убие токсина, а след това продължително време на бавен огън. Консервираният боб е безопасен - вече е приготвен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар