Диетите скъсяват живота при един на всеки пет души
Това сочат резултатите от
ново мащабно проучване. Новият анализ на Лансет установява, че храната, която
консумираме в нашето ежедневие може да бъде по-голям убиец от тютюнопушенето.
Към момента неправилното хранене е причина за преждевременна смърт на един от
всеки пет души на планетата. Храната раната, която ядем, води до по-ранната
смърт на 11 милиона души по света ежегодно, показва анализ, публикуван в
„Lancet“ и цитиран от ВВС.
Солта - независимо дали е в хляб, соев сос или в преработена храна - е най-опасна и съкращава най-голям брой животи. Изследователите твърдят, че това проучване не се отнася до затлъстяването, а за „лошото качество“ на диетите, вредни за сърцето и причиняващи рак.
Солта - независимо дали е в хляб, соев сос или в преработена храна - е най-опасна и съкращава най-голям брой животи. Изследователите твърдят, че това проучване не се отнася до затлъстяването, а за „лошото качество“ на диетите, вредни за сърцето и причиняващи рак.
Последният анализ е
използвал оценки на хранителните навици на хората от различни страни, за да
определи колко често диетата е скъсявала живота им.
Опасните диети са три, а именно тези,
които съдържат:
-Твърде много сол - три
милиона смъртни случая;
-Твърде малко зърнени
продукти - три милиона смъртни случая;
-Твърде малко плодове -
два милиона смъртни случая;
-Ниските нива в храната
на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 от морски дарове и фибри са другите основни
убийци.
„Ние откриваме, че
диетата е един от доминиращите двигатели на здравето по света“, заявява за ВВС
директорът на Института за измерване и оценка на здравето в Университета на
Вашингтон проф. Кристофър Мъри.
Около 10 милиона от 11-те
милиона смъртни случая, свързани с храненето, са поради сърдечносъдови
заболявания и това обяснява защо солта е такъв проблем. Твърде голямото
количество сол, прието с храната, повишава кръвното налягане и това от своя
страна увеличава риска от инфаркти и инсулти. Солта има пряк ефект върху
сърцето и кръвоносните съдове, което води до сърдечна недостатъчност, когато
органът не работи ефективно.
Зърнените продукти,
плодовете и зеленчуците имат обратен ефект - те са кардиопротективни и
намаляват риска от сърдечни проблеми.
Ракът и диабет тип 2
съставляват останалата част от смъртните случаи, свързани с диетата.
Според проучването сред
здравословните храни, които липсват в повечето менюта по света, са ядките и
семената. То показва също така, че се пият твърде много газирани напитки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар