Translate

петък, 1 март 2019 г.

„Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“ гостува на Даниел Радойков, Кольо Минчев и Николай Немигенчев


Триото Men in the Kitchen, едни от най-колоритните участници от четвъртото издание на MasterChef, приготви морски дявол с вариация от карфиол, обединени в изискана, модерна презентация.
Кулинарите (Даниел Радойков, Кольо Минчев и Николай Немигенчев), които се създадоха собствен отбор веднага след участието си в шоуто на добрия вкус по bTV, разкриха, че творческият процес при създаването на една тяхна рецепта, се състои в съчетаването на различните им идеи и прочити в една неповторима чиния. Гордеят се със стройна организация и разбирателство в екипа, посрещнати над 6 000 гости на техни събития за по-малко от година и признанието на ценители на гурме ястията. Николай сподели, че е допълнил бизнеса си за експорт на храни с готварската куртка в голям ресторант. Кольо допълни, че освен кетъринг, правят и кулинарни курсове за различни национални кухни. A Даниел обеща на зрителите, че съвсем скоро ще стартира и тяхна кулинарна рубрика, в която ще предлагат интересни съвети за всички – от начинаещите, до напредналите.
Финалистът от MasterChef 4 Николай Немигенчев поясни за зрителите на bTV, че морският дявол е дънна морска риба, от която той ще използва само опашката. Тя се изчиства, внимателно се отстраняват всички ципи от филетата, глазира се с масло на тиган на ниска температура, а след това се запича на фурна. Тъй като месото й е твърдо, може да се сервира и полу-сготвено. През това време Даниел Радойков и Кольо Минчев се заеха да превърнат карфиола в „морско дъно“ от различно оцветени и овкусен „корали“. За целта те използват само натурални оцветители, в случая - червено цвекло. Като първа стъпка малки розички от зеленчука се бланшират в бърза марината – загрети оцет, вода, сол, бахар, дафинов лист и червено цвекло.
Междувременно Кольо Минчев пошира останалата част от карфиола в смес от мляко, сметана, сол, дафинов лист, бахар, мащерка и черен пипер. Когато се свари, той го пасира до гладко пюре и прекарва през сифон, за да получи текстурата на пяна. Няколко парченца от поширания карфиол се панират в пресечено мляко с лимон (която в САЩ наричат buttermilk) и три вида брашно – грис, царевично и бяло брашно. Като гарнитура за ястието Men in the Kitchen предложиха едамаме, което бланшират за кратко в подсолена вряща вода, а след това глазират в масло на тиган. За декорация приготвят пармезанови корички като настъргват сиренето на ситно ренде, придават му кръгла форма, притискат с длан, за да се оплътни и запичат на микровълнова върху хартия за 30 секунди.
Ястието се сервира върху основа от пухкава карфиолена пяна, парченца паниран зеленчук, филенца риба, тънки резени от прясната туршия и зрънца едамаме. За финал се добавят
пармезановите корички, ядливи цветя, зелени кълнове и малко настърган черен трюфел.
Кулинарите посъветваха домакините да не изхвърлят нищо след готвене, а да помислят как могат да превърнат остатъчните продукти в нещо вкусно и интересно. Затова те запазват рибните кости, които са подходящи за бульон, а брашното и яйцата за панировка превръщат в палачинки. Николай показа и един полезен трик за това как тиган с пластмасова дръжка се слага директно във фурната, без притеснение, че ще се стопи. Тайната се състои в плътното обвиване в алуминиево фолио, което предпазва от повреждане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар