Translate

петък, 1 март 2019 г.

Човешкият папилома вирус - най-често предаваната сексуална инфекция


Ракът на маточната шийка е на 2-ро място по разпространение и у нас и в световен мащаб

На 4 март отбелязваме Международния ден за повишаване на осведомеността за човешки папилома вирус (HPV).
Проведената пресконференция по този повод е част от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”. Организатор на проявата е фармацевтична компания MSD и има за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.
По думите на д-р Гергана Николова - ОПЛ, вниманието на обществото трябва да се насочи към това, какво представлява човешкия папилома вирус и да се акцентира върху необходимостта от превенция.
Статистиката показва, че HPV е най-често предаваната полова инфекция. Човешкият папилома вирус е вторият по честота инфекциозен агент, след Helicobater pylori и преди вирусите на хепатит B и С, причиняващи рак. HPV е канцероген № 2 причиняващ 5% от всички онкозаболявания. При близо 50% от тях няма никаква симптоматика и диагностицирането е късно т.е. в напредналите стадии на болестта.
Цервикалният рак е по-често заболяване сред жените, които започват сексуален живот в ранна възраст или имат много интимни партньори. При жените HPV инфекцията може да предизвика рак на маточната шийка, вагината и вулвата – в 50%, а при мъжете - рак на пениса – в 50%. Както при мъжете, така и при жените HPV инфекцията може да доведе до рак на устата, гърлото, ануса (90%) и ректума. Определени HPV типове могат също така да причинят генитални брадавици и при двата пола. При изгарянето на кондиломи вдишването пък може да доведе до рак на ларинкса. Различни проучвания установяват връзка още и между HPV и рак на хранопровода, белия дроб, пикочния мехур и простатата. Кокошият трън може да бъде знак за наличието на тази инфекция.
У нас ракът на маточната шийка, свързан с HPV вируса, е второто най-често злокачествено заболяване при жените на възраст от 15 до 59 г. Ежегодно се откриват по 1254 нови случаи, като близо 80% от тях са при жени във възрастовата граница 20-40 години.
Всеки ден в страната умира по една жена от HPV. Честотата на новооткритите случаи на рак на маточната шийка, свързан с тази инфекция, за периода 1981-2013 г., се е увеличила почти трикратно.
Заразяването с HPV става при сексуален контакт - вагинален, орален, анален, но тъй като вирусът е сравнително високоустойчив на условията на околната среда, инфекция може да настъпи и при контакт кожа с кожа. Използването на презерватив намалява значително шанса за заразяване, но не предпазва напълно.
Някои видове рак и заболявания, свързани с HPV, са ваксино предотвратими. Най-добрата превенция срещу рак на маточната шийка си остава ваксинацията преди началото на половия живот и редовните профилактични прегледи след започване на сексуални контакти. Добре е родителите да са информирани за методите на първична профилактика, за да предпазят децата си от евентуална инфекция с вируса. Ваксините срещу HPV са с изключително висок индекс на ефикасност и безопасност т. е. ползата е огромна, а рискът – изключително минимален.
У нас имунизационния обхват е едва 4%, докато в Шотландия е – 90%.
Проучвания в световен мащаб убедително доказват, че честотата на кондиломите значително намалява, а ваксинираните имат много по-нисък риск от предракови лезии, в сравнение с неваксинираните. Към момента няма никакви научни доказателства, че тези ваксини са причина за автоимунни, неврологични и др. заболявания.
С Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България се осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира детето си - дъщеря или син (ваксината се заплаща, в много страни тя е безплатна и за момчетата), следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg.
От следващата година у нас ще се прилагат срещу HPV 9 валентни ваксини. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар