Translate

вторник, 26 февруари 2019 г.

Д-р Скендер Сила: Да си роден в бедно домакинство крие много рискове


Бедността е един от главните рискови фактори за човешкото здраве. Да си роден в бедно домакинство крие много рискове – лошо хранене, ранни тежки инфекции, бъдеща инвалидизация, психическа дисфункционалност и дори смърт. СЗО ще оказва необходимата подкрепа на правителството на България, за да промотира здраве, съобщи д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО у нас, по време на Шести национален бизнес форум фарма стратегия „Здраве за всички“.
В презентацията си „Здраве през целия живот в светлината на стратегия „Хоризонт 2020“ на СЗО и целите за устойчиво развитие“ той акцентира, че семейството, образованието и сектора на здравеопазване имат ключова роля, за здрав, качествен и дълъг човешки живот.
По думите му ролята на училището е изключително важна в промотиране на физическа активност, здравословно хранене, сексуално образование и предпазване от физическо, психическо и кибер насилие.
Ключовото послание според него е - „Да спрем децата да пушат!“, защото тютюнопушенето е рисков фактор, както директно за здравето, така и косвено за приближаване до прага на бедността.
Д-р Сила подчерта:
-Една от най-важните ни цели е да спрем децата да започнат да пушат или да ползват тютюневи изделия. За да се реализира тази цел трябва да има високи цени на цигарените продукти, така че децата да не могат да си ги купуват, да не се позволява пушенето в никакви затворени пространства, детски площадки, паркове, обществен транспорт. Да се забрани изцяло рекламата на цигарени продукти, промотирането и спонсорирането им, както и да се повиши информираността за последствията от употребата им.
„В много държави реформата в здравеопазването е една от най-трудните. За да е успешна е необходимо да са налице четирите основни стълба на здравната система – правителственото управление на здравния сектор, адекватна и здрава система на финансиране, адекватна система на човешките ресурси и постоянно подобряване на качеството на услугите в здравния сектор. Във всички тези сфери има нужда от подобрение, включително и в България. Това не е спринт, това е маратон. И СЗО ще работи тясно с българското правителство за подобряването им“, каза още д-р Сила.

Няма коментари:

Публикуване на коментар