Translate

вторник, 26 февруари 2019 г.

Аркади Шарков, макроикономист: У нас за здраве се плаща по 7 различни начина


Домакинствата в страната доплащат за лекарства 68%

В по-голямата си част лекарствата за редки заболявания и диабет се доплащат между 50 и 90%. Най-много се доплаща за лекарства за ССЗ, където реимбурсацията от НЗОК е 25%. Тук именно липсва социалната функция на държавата, тъй като над 2 млн. души у нас са с някакво ССЗ и то в най-зависимите от социалната система групи, съобщи Аркади Шарков, макроикономист и експерт по здравна икономика, по време на Шестия национален бизнес форум фарма „Стратегия „Здраве за всички“.
Той съобщи още, че доплащането от домакинствата за болнична помощ е 9%, а за извънболнична - 15%. Това са преки лични разходи, по данни на Евростат за
 2018 г.
Шарков представи данни, според които домакинствата у нас, под формата на доплащане годишно за лекарства са похарчили 1,205 млрд. евро, за болнична помощ – 160 млн. евро и за извънболнична – 257 млн. евро. И уточни, че тук не са включени нерегламентираните плащани, които биха повишили много този процент.
По думите му у нас се доплаща за здраве по 7 различни начина - веднъж чрез данъци към държавата, втори път през местни данъци, чрез здравноосигурителни вноски, с официални доплащания за лекарства и медицински изделия, регламентираните доплащания за дейност и избор на екип, през доброволно здравно осигуряване и разбира се, с плащания „под масата“.
„Така доплащането, което по официални данни е 50%, може да се увеличи до 60-70%, когато включим всички останали зависимости. Например сега, когато се наложи да бъдат субсидирани областните и общинските болници, над 60 млн. лева бяха извадени от централния бюджет, а това са пари от нашите данъци. Когато тези пари ги добавим към всяка една актуализация на бюджета на НЗОК, ще се окаже, че здравната ни вноска не е 8, а 12%. Ние плащаме доста, а получаваме малко в замяна“, каза Шарков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар