Translate

четвъртък, 15 ноември 2018 г.

„Вкусът на Истрия с Давид Скоко“


Първият хърватски готвач на 24KITCHEN

Харизматичният хърватски готвач Давид Скоко е новата звезда сред водещите на 24KITCHEN. Предаването със заглавие „Вкусът на Истрия с Давид Скоко“ ще стартира на 16 ноември от 13.00 часа. В поредица от 20 епизода Давид ще покаже разнообразни рецепти от домашната хърватска кухня с модерна интерпретация.
В предаването „Вкусът на Истрия с Давид Скоко“, шеф Скоко ще сподели прости, традиционни рецепти, подправени с неговата креативност. Във всеки епизод, в рамките на 30 минути, той ще ни представя по едно цялостно меню, включващо предястие, основно и десерт, вдъхновени от детските му спомени. За ястията си той използва обикновени и лесно достъпни продукти, и това е една от причините Скоко да набира все по-голяма популярност. Давид ще покаже на зрителите на 24KITCHEN как да си приготвят пълнени домати, кнедли, осолена змиорка, скариди с лук и целина, както и прекрасни десерти като бухтички с ликьор, карамелизирани миди и още много вкусни рецепти.
Хърватският шеф стана известен след като беше домакин на световноизвестния готвач и негов идол – Антъни Бурдейн. Давид e един от най-оригиналните и изобретателни готвачи и това допринася за неговата интересна биография. Той е роден в семейство на четири поколения рибари.  Давид започва да работи първо в „Бателина“ – малък семеен ресторант, основан от баща му. След като известно време приготвя „класически рецепти“, внезапно страстта му за готвене се разпалва и той започва да създава невероятни иновативни ястия, което носи на ресторанта титлата „Най-добър хърватски ресторант“ пред 2014 г. От 2010 г. Давид редовно се появява в многобройни кулинарни предавания по телевизионните канали в Хърватия като професионален готвач, участва в множество проекти като консултант, а също така пише и за кулинарни списания. Освен с местните телевизионни канали, Давид работи и с чужди телевизии (ARTE TV, RAI, FOODNETWORK, TRAVEL CHANNEL), като набляга основно на сътрудничеството си със световноизвестни готвачи и режисьори: Адам Ричман „Trip of a lifetime“; Антни Бурдейн: „Без резервации“; Хенри Кол: „World's greatest motorcycle rides“; Донал Скиан: „Croatia's hidden food scene“.
Като експерт сътрудник на Министерство на туризма на Република Хърватия, от 2015 г. до 2016  г. той участва в проекта „Хърватия 365 гастро“. Миналата година, в сътрудничество с Udrugom Roda (Асоциацията по семейно планиране), той проведе няколко семинара за детското хранене в женския затвор в Пожега. От 2015 г. работи към кулинарното списание „StoryGourmet“ като журналист и консултант. Биографията му включва също и сътрудничество в създаването на две книги: „Hrvatska kuharica“, издадена през 2018 г., и „Papa Quilometros Europa“ на Любомир Станишич. В петото издание на „Terra Madre Balkans“, което обединява кулинарните общности от Югоизгочна Европа и, което през 2018 г. се проведе в Брюксел, Давид Скоко представляваше Хърватия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар