Първият хърватски готвач на 24KITCHEN
Харизматичният хърватски
готвач Давид Скоко е новата звезда сред водещите на 24KITCHEN. Предаването със заглавие „Вкусът на Истрия с Давид Скоко“ ще стартира
на 16 ноември от 13.00 часа. В поредица от 20 епизода Давид ще покаже разнообразни
рецепти от домашната хърватска кухня с модерна интерпретация.
В предаването „Вкусът на
Истрия с Давид Скоко“, шеф Скоко ще сподели прости, традиционни рецепти, подправени
с неговата креативност. Във всеки епизод, в рамките на 30 минути, той ще ни
представя по едно цялостно меню, включващо предястие, основно и десерт,
вдъхновени от детските му спомени. За ястията си той използва обикновени и
лесно достъпни продукти, и това е една от причините Скоко да набира все
по-голяма популярност. Давид ще покаже на зрителите на 24KITCHEN как да си
приготвят пълнени домати, кнедли, осолена змиорка, скариди с лук и целина, както
и прекрасни десерти като бухтички с ликьор, карамелизирани миди и още много
вкусни рецепти.
Хърватският шеф стана
известен след като беше домакин на световноизвестния готвач и негов идол –
Антъни Бурдейн. Давид e един от най-оригиналните и изобретателни готвачи и това
допринася за неговата интересна биография. Той е роден в семейство на четири
поколения рибари. Давид започва да
работи първо в „Бателина“ – малък семеен ресторант, основан от баща му. След
като известно време приготвя „класически рецепти“, внезапно страстта му за
готвене се разпалва и той започва да създава невероятни иновативни ястия, което
носи на ресторанта титлата „Най-добър хърватски ресторант“ пред 2014 г. От 2010
г. Давид редовно се появява в многобройни кулинарни предавания по
телевизионните канали в Хърватия като професионален готвач, участва в множество
проекти като консултант, а също така пише и за кулинарни списания. Освен с
местните телевизионни канали, Давид работи и с чужди телевизии (ARTE TV, RAI,
FOODNETWORK, TRAVEL CHANNEL), като набляга основно на сътрудничеството си със
световноизвестни готвачи и режисьори: Адам Ричман „Trip of a lifetime“; Антни
Бурдейн: „Без резервации“; Хенри Кол: „World's greatest motorcycle rides“; Донал
Скиан: „Croatia's hidden food scene“.
Като експерт сътрудник на
Министерство на туризма на Република Хърватия, от 2015 г. до 2016 г. той участва в проекта „Хърватия 365 гастро“.
Миналата година, в сътрудничество с Udrugom Roda (Асоциацията по семейно
планиране), той проведе няколко семинара за детското хранене в женския затвор в
Пожега. От 2015 г. работи към кулинарното списание „StoryGourmet“ като журналист
и консултант. Биографията му включва също и сътрудничество в създаването на две
книги: „Hrvatska kuharica“, издадена през 2018 г., и „Papa Quilometros Europa“
на Любомир Станишич. В петото издание на „Terra Madre Balkans“, което обединява
кулинарните общности от Югоизгочна Европа и, което през 2018 г. се проведе в
Брюксел, Давид Скоко представляваше Хърватия.
Няма коментари:
Публикуване на коментар