петък, 16 ноември 2018 г.

„Нов театър“ – НДК представя „Антихрист“ в нощта на театрите


Актуалните проекти на театъра включват европейско турне, фестивал на българската драматургия и два дебюта на млади актьори

Бойко Илиев, режисьор и директор на „Нов театър“ – НДК, заедно с актьорите Йоана Буковска-Давидова и Любомир Ковачев представиха актуалните проекти на театъра. В Нощта на театрите в София на 17-ти ноември ще се играе представлението с актуални и силни послания – „Антихрист“ по романа на Емилиян Станев с драматизация и режисура на Бойко Илиев. Спектакълът „Поручик Бенц“ по романа на Димитър Димов ще бъде представен по време на европейско турне в Германия, Белгия и Холандия. А в началото на 2019 година ще се състои Фестивалът на българската драматургия „Януари“, носещ името на пиесата на Йордан Радичков. Това стана ясно по време на пресконференция с водещ проф. Любомир Стойков, в която участва също и Стефан Плачков, представител на „Трио Плачкови“, които показват на театрална сцена иновативния спектакъл „Ла Комедия“ с елементи от нямото кино и цирковото изкуство.
Според Илиев спектакълът трябва да има нравствени послания. Това е условието и изискването за спектаклите, които се играят на сцената на „Нов театър“ – НДК“, защото е важно какво театърът дава на хората, помагайки им да излязат от „нравствената мътилка на живота. Той обърна специално внимание на това, че българските автори и произведенията на родната драматургия не трябва да слизат от театралната сцена и именно те са в основата на репертоарната политика на „Нов театър“ – НДК.
Една от основните цели на театъра е представянето освен на утвърдени и успешни български актьори, също така на талантливи млади артисти. В тази връзка Илиев представи и двете премиери на дебютиращи в театралното изкуство млади творци – моноспектакълът на Иван Рангелов – „Страсти Илиеви“ с автор Димо Дешев, и моноспектакълът на Кирил Михов – „Пикльото“ 20/18 с автор Калин Илиев.
По думите на директора на „Нов театър“ – НДК младите хора ще дадат ново лице на театъра, ще дадат свежест и живец, нужен на всички, защото те не се вписват в конюнктурата на българския театър, който не се промени през последните 30 години. Пример за това е Иван Юруков с неговия моноспектакъл „Пилето, което казва Ку“.
Актрисата Йоана Буковска-Давидова, която играе главната роля в спектакъла „Поручик Бенц“, където си партнира с Любомир Ковачев и Ивайло Захариев сподели, че за една календарна година имат рекорд от 30 изиграни спектакъла в национално турне с много силен интерес от публиката и пълни зали. Тя обяви, че предстоящото турне на представлението ще се състои от 15 януари до 15 февруари 2019 година в шест града в Европа – Виена, Мюнхен, Цюрих, Брюксел, Амстердам и Нюрнберг. Буковска-Давидова сподели в аванс, че подготвя иновативен интерактивен моноспектакъл, който ще се играе на сцената на „Нов театър“ – НДК и ще представлява комбинация между театър и кино с препратки към виртуалната и добавената реалност.
Любомир Ковачев, на когото са поверени главните мъжки роли както в „Поручик Бенц“, така и в „Антихрист“, сподели:
-Театърът, който правиш е важно да има мисия. Ние не можем да променим хората, но можем да вкараме в тях бацил – да ги накараме да си задават въпроси и да помагаме на зрителите да развиват въображението си. Той сравни българската и френската театрална школа, която е завършил, като отбеляза, че френският театър не е действен като българския, а е театър на словото и родните актьори са по-добри, защото имат силен вътрешен заряд и мощ.
Стефан Плачков, режисьор на спектакъла „Ла Комедия“, в който играе и главната мъжка роля, съобщи за новата възможност публиката да съчетае всяко от представленията с чаша вино и вечеря след като излезе от залата. Обяви, че спектакълът ще се играе и в навечерието на новата година на 31 декември от 18:00 часа, когато зрителите могат да очакват приятни изненади и подаръщи. Сподели, че „Трио Плачкови“ се подготвят за предпразнично турне във Франция от 10 до 19 декември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар