сряда, 14 ноември 2018 г.

Ивет Лалова с призив към ресторантьорите да улеснят хората с диабет с подробни описания в менютата


 В навечерието на Световния ден за борба с диабета (14 ноември) Ивет Лалова-Колио даде старт на тазгодишното издание на кампанията „Открито за диабета“. Най-бързата ни лекоатлетка е посланик на кампанията, организирана от Sanofi България, за четвърта поредна година. Целта на инициативата е превенция, ранна диагностика на диабет тип 2 и правилен контрол над заболяването като цяло.
Ивет демонстрира кулинарните си умения и приготви любимата си закуска, подходяща както за здравословна диета, така и за хора с диабет, за да подчертае важността на хранителния режим за правилния контрол над заболяването.
Тя подчерта, че всеки 11-ти човек по света има диабет. А у нас над 450 хиляди българи живеят с това заболяване, като близо половината от тях не са диагностицирани. За тях здравословният и балансиран хранителен режим е особено важен.
-Хората с диабет са също като нас. Водят същия активен начин на живот и вероятно често им се случва да се хранят с приятелите си навън. Затова тази година с кампанията „Открито за диабета“ искаме да призовем ресторантьорите да добавят секция за здравословно хранене в менютата си и да посочат под всяко ястие в тази секция какво е съотношението  на въглехидрати, мазнини и белтъци в грамове. Това би било полезно, както на желаещите да се хранят здравословно, така и на хората с диабет, поясни Ивет.
Диетологът д-р Мария Николова заяви, че няма разлика между балансирано хранене при здрави хора и хранителния режим на хора с диабет. Тя разкри, че най-лесният начин да се храниш здравословно е като следваш т.нар. „метод на чинията“, който достъпно визуализира видовете храни и в какво количество трябва да присъстват във всяко дневно хранене. Според него половината от храната в чинията трябва да бъде от въглехидрати (пресни сезонни заленчуци), една четвърт от пълнозърнени храни и останалата една четвърт от протеини (постни меса, риби, яйца или бобови храни).
Д-р Николова алармира, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар, което от своя страна може да доведе до сериозни усложнения, които често са инвалидизиращи и животозастрашаващи. Затова много важно е пациентите да не пропускат да изследват два пъти в годината нивата на гликирания си хемоглобин, както и задължително да преминат през ежегодния безплатен преглед при ендокринолог, който НЗОК осигурява.
През последните две години в рамките на кампанията „Открито за диабета“ Sanofi България организира безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в различни градове на страната. Целта е да се предостави възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването на хората с диабет, увеличавайки достъпа до здравни грижи в малки и големи градове. През октомври и ноември от тях се възползваха жителите на 10 града у нас.
Предстоят измервания на 14 ноември в Червен бряг, на 16 ноември Стара Загора и на 21 ноември в Казанлък.
Първи симптоми на диабета
Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.
Захарният диабет е едно от най-разпространенитe социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация (IDF) през 2017 г. с тази диагноза живеят над 425 млн. души по света, като техният брой непрекъснато расте и до 2045 г. се очаква да достигне до 629 млн.
С други думи всеки 11-ти човек по света е с диабет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар