Антибиотичната
резистентност се проявява, когато различни микроорганизми (бактерии, гъбички,
вируси и паразити) започват да се променят след излагането им на антимикробни
средства (антибиотици, противогъбични средства, антивирусни средства,
антималараийни средства и противоглистни лекарства). Микроорганизмите, които
развиват антибиотична резистентност понякога се наричат "супербъг"
("superbug").
В
резултат на това, лекарствата стават неефективни и инфекциите продължават да
съществуват в организма, което увеличава риска от разпространението им към
други хора.
В
световен мащаб се появяват нови механизми за устойчивост и разпространение,
които застрашават способността ни да лекуваме общи инфекциозни заболявания,
което води до по-продължително боледуване, инвалидност и смъртни случаи.
Без
ефективни антибиотични средства за превенция и лечение на инфекции, медицински
процедури като трансплантация на органи, химиотерапия при рак, лечение на
диабет и сложни хирургични интервенции (като цезарово сечение) започват да
носят все по-голям риск.
Антибиотичната
резистентност увеличава разходите за здравни грижи чрез по-дълъг престой в
болници и изискването на по-интензивно лечение. Тя излага на риск изпълняването
на целите за устойчиво развитие на обществото.
С
течение на времето антибиотичната резистентност възниква естествено, обикновено
чрез генетични промени. Въпреки това, грешната и прекомерна употреба на
антибиотични средства ускорява този процес. Днес антибиотиците се използват
повече от необходимото, в грешна доза и при хора, и при животни, често без
професионален надзор. Примери за грешното им ползване включват приемане от хора
с настинки и грип, стимулиране растежа при животни или използването им за
предотвратяване на заболявания при здрави животни.
Резистентни
микроорганизми се откриват при хора, при животни, в храната, в околната среда
(водни източници, почва и въздух). Те могат да се разпространяват между хора и
животни, включително чрез храни от животински произход, както и от човек на
човек. Лошият контрол на инфекциите, неадекватни санитарни условия и
неподходящото хранене спомагат разпространението на антибиотичната
резистентност.
Няма коментари:
Публикуване на коментар