Translate

сряда, 14 ноември 2018 г.

Световна седмица на осведоменост за антибиотиците


Д-р С. Сила
От 2015 г. насам тя се провежда всеки ноември с темата "Антибиотици: Ползвай внимателно". Глобалната кампания всяка година има все повече дейности в седмицата на провеждането ѝ. 
Антибиотичната резистентност е нарастваща заплаха за човешкото здраве. В резултат на инфекции, причинени от резистентни бактерии, в света умират близо 700 000 души всяка година, като само в Европейския съюз ежегодно умират 33 000 души и този брой непрекъснато нараства.
Много микроорганизми засягат както животните, така и човека посредством околната среда, която споделят, и 60% от всички заболявания при хората се дължат на животните. Следователно здравето на човека и животните и здравословната околна среда са едно единно цяло от гледна точка на борбата с резистентността на бактериите. Подходът „Едно общо здраве“ е единственият възможен начин за постигане на реален напредък в тази сфера в региона и света.
През тази година Европейският регион на СЗО отбелязва четвъртата ежегодна Световна седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците, от 12 до 18 ноември, като се ангажира да повлияе за насочване на работата, свързана със здравето на човека, животните и околната среда в посока на „Едно общо здраве“.
В България седмицата ще бъде отбелязана с редица активности. Тази година повечето водещи здравни медии са партньори на информационната кампания. Млади медици ще раздават информационни материали (образователна брошура) и ще запознават с проблема на специален щанд в УМБАЛ „Александровска“ и Военномедицинска академия. Седмицата ще завърши с крос в Южния парк под надслов „Всеки от нас има роля“. Всички желаещи могат да се присъединят на 18 ноември (неделя) от 09.45 ч. на Паметника с птиците. Първите 50 регистрирали се ще получат брандирана тениска.
Стартът на кампанията за разумно използване на антибиотиците бе даден на пресконференция в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) с участието на д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България, проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, маг.фарм. Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), проф. Христо Даскалов от Националния център по безопасност на хранителните продукти от животински произход, доц. Иван Иванов от Националната лаборатория по антибиотиците и доц. Михаил Околийски, експерт „Обществено здраве“ към СЗО.
Д-р Сила алармира, че ако не се вземат мерки за ограничаване на антибиотичната резистентност, се очаква в близко бъдеще милиони хора да загубят живота си. Към 2050 г. има реална опасност микробната резистентност към антибиотици да се превърне в по-честа причина за смърт от рака.Той подчерта:
-Единодушни сме с българските експерти, лекари, фармацевти и пациенти, че е крайно необходим Национален план срещу антибиотичната резистентност и разумна употреба на антибиотици в България. И въпреки че този план съществува, все още не е официално одобрен от българските държавни институции. СЗО насърчава българското правителство да даде официално одобрение на Националния план и да осигури финансовата му подкрепа. Това е изключителен въпрос за здравната сигурност на страната.
Антибиотична резистентност има във всяка една държава. Подходът „Едно общо здраве“ означава да се действа едновременно в секторите на здравеопазването на хората и животните и на опазването на околната среда, да се признае, че резистентните бактерии, гъбички, вируси и паразити не знаят граници и че различни сектори като този на общественото здравеопазване, ветеринарното здравеопазване и опазването на здравето на околната среда трябва да обединят усилията си, за да контролират проблема.
Един ефективен начин за защита на човешкото здраве е да се намалят възможностите за развитие на резистентност у животните. Много правителства са предприели значителни стъпки да наложат забрана за употребата на антибиотици като фактор за ускоряване на растежа и профилактика на здравето при селскостопанските животни и употреба на антимикробни агенти само при изключителни обстоятелства. Много важни са и списъците с основните антибиотици, които са от най-голямо значение за здравето на човека и на животните.
Проф. Даскалов съобщи, че над 50 години в животновъдството у нас се използват антибиотици, и то не само в случай на заболяване, но и за профилактика на заболяванията и за увеличаване на животинската продукция. Ветеринарните власти вече препоръчват антибиотици да се използват единствено при лечение на заболяване.
„Проблемът е, когато резистентни на антибиотици микроби попаднат в храната на човека и заселят храносмилателния му тракт. По този начин антибиотиците няма да действат и на човека в случай на инфекция. А поради това, че не е официално приет Националния план за борба с антибиотичната резистентност, няма инструменти, чрез които да се контролира употребата на антибиотици в животновъдството”, заяви той.
Микробиологът доц. Иванов от Националната лаборатория по антибиотиците към НЦЗПБ потвърди, че и в хуманната медицина все още се предписват прекалено много антибиотици в доболничната и в болничната помощ. По думите му ако употребата на трето поколение антибиотици не се ограничи, инфекциите поради антибиотична резистентност ще се изравнят на броя на инфекциите от грип, ХИВ и туберкулоза, взети заедно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар