Translate

петък, 16 ноември 2018 г.

Здравен паспорт ще помага на родителите при проследяването на развитието на недоносените бебета

Д-р Масларска и Малкоданска

Той е разработена от екипа на отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и е подходящ наръчник и за отглеждане на здрави бебета.
Книжката съдържа здравна информация относно раждането на бебето и грижите, положени за него в първите часове и дни, а също така и съвети за продължаващите грижи в домашни условия, препоръчителните и задължителните медицински прегледи в първите месеци от живота на детето, имунизационен календар и др.
Д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник съобщи, че структурирането на проследяването на развитието е важно за всяко дете, а във висша степен за родените преждевременно, тъй като дава възможност за превенция и ранно откриване на някои усложнения. А болниците, в които има отделения по Неонатология с висока компетентност полагат усилия да компенсират липсата на национална програма за проследяване на преждевременно родените деца.
По думите и здравният паспорт, който те са създали цели да осигури основна информация на родителите за пълноценна грижа, да начертае най-важните стъпки при проследяването, тъй като при тях често лекуват бебета, преведени от по-малки населени места.
Но, когато тези деца се върнат у дома с родителите си, техния достъп до специализирана консултация се влошава силно, подчерта тя и припомни още, че екипът й продължава да поддържа дългогодишната практика за безплатни ехографски изследвания, от които могат да се възползват преждевременно родени бебета от цялата страна. Прегледите се извършват всяка последна събота на месеца след предварително записване.
За да подчертаят значимостта на качествените грижи за преждевременно родените деца, в събитието се включиха и майки на недоносени бебета.
„Хората трябва да разберат, че преждевременното раждане е сериозен риск за живота и здравето на бебето, и може да се случи на всяка майка. В този момент е изключително важно нашите деца да получат адекватна грижа“, сподели телевизионната водеща Гергана Малкоданска, чиито син Лео е роден в 28-ма гестационна седмица и е получил продължителни грижи от екипа на д-р Масларска.
Според специалистите, процентът на преждевременно родените бавно, но неотменно расте, като през 2017г. в България те са били малко над 11% от всички новородени. Тенденцията за ръст в дела на ранните раждания се дължи на много фактори, но най-честата причина за тях остават неоткритите или нелекувани инфекции по време на бременността, почерта д-р Масларска.
Възможностите на отделението и квалификацията на екипа нареждат неонатологичната грижа в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на едно от първите места в страната. Отделението е с най-високото трето ниво на компетентност, акредитирано от Министерство на здравеопазването като всяка година специалистите се борят за живота на над 150 недоносени бебета (над 10% от всички бебета), половината от които с ниско и екстремно ниско тегло. Сред тях има както родени в болницата, така и много транспортирани от други родилни отделения в страната, което поддържа статута на отделението като референтен център за недоносени бебета.
Съвременната грижа за преждевременно родените деца изисква не само технологични възможности (кувьози, реанимационни легла), медикаменти и консумативи, но и подготвен екип със съвременни познания, и приложение на редица доказани практики за по-бързо възстановяване и ограничаване на късните усложнения от недоносеността. В отделението се провежда ултразвуков скрининг за проследяване на някои от най-уязвимите за недоносените бебета органи и системи - централна нервна система, коремни органи, тазобедрени стави и слух. Организирани са и безплатни ехографски изследвания, от които могат да се възползват преждевременно родени бебета от цялата страна (прегледите се извършват всяка последна събота на месеца). Отделението разполага със семейна стая, в която родителите могат да бъдат близо до своите бебета, които все още се нуждаят от болнично лечение. Освен високоспециализирана реанимационна грижа и сърфъктант терапия (медикамент за разгъване на недоразвитите бели дробове), се прилагат още: фототерапия, двигателна терапия и рехабилитация и дори музикотерапия. Благодарение на мултидисциплинарните възможности на болницата, при необходимост децата получават консултации с различни специалисти – детски офталмолог, детски неврохирург, детски ортопед и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар