Translate

събота, 10 октомври 2015 г.

Задължителните отстъпки за лекарствени продукти се налагат в противоречие с български и международни правни норми



От ARPharM призовават властите да се върнат на масата на преговорите
 
През тази година беше въведено нормативно изискване, според което НЗОК ще спре да
заплаща тези лекарствени продукти без заместител, за които не е предоставен допълнителен налог, или задължително наложена „отстъпка” в полза на здравната каса Процесът по едностранно налагане на 20% „отстъпка” върху плащанията на НЗОК за тези продукти за последните 4 месеца на 2015 г. и 10% за цялата 2016 г., вече тече.
От началото на 2015 година от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) е заявена готовност да участват в договарянето на механизъм за контрол на разходите за лекарствени продукти на НЗОК, което ще гарантира, че достъпът на българските пациенти до лечение ще бъде запазен и подобрен в посока стандартите на лечение, които са на разположение на пациентите в Европейския съюз.
Но това не се случи, въпреки интензивните консултации с МЗ, НЗОК, МФ и ПЗК.
За да се избегне потенциалната заплаха българските пациенти да бъдат лишени от редица животоспасяващи лечения и независимо от непосилно кратките срокове, фармацевтичните компании от ARPharM участват в процеса за налагане на отстъпки. Снабдяването с някои медикаменти при новите
изисквания може да се окаже икономически неефективно, тъй като лекарствените продукти, поради изискванията на българското законодателство, вече се доставят в България на най-ниските цени на производител в сравнение с цените в 12-те референтни страни от ЕС.
Според изготвените правни анализи задължителните отстъпки за лекарствени продукти без заместител се налагат в противоречие с български и международни правни норми. Поради това, действията по обжалването им са в процес на подготовка.
От ARPharM призовават институциите преговорите да продължат в конструктивен дух, като мерките, налагани едностранно към момента, бъдат трансформирани в предвидим и устойчив механизъм за контрол на разходите за лекарства, съвместим с българското и международното право.
Така би бил избегнат рискът достъпът на българските пациенти до ефикасно лекарствено лечение, да бъде ограничен.
Има обективни причини за увеличаване на публичните разходи за лекарствени продукти – застаряване на населението, повишена заболеваемост, по-голяма продължителност на живота, навлизане на нови технологии, по-добър достъп на пациентите до лекарства. Прехвърлянето на тежестта на това повишение върху индустрията не е устойчив модел. Нужно е и контролирано увеличение на бюджета за лекарства на НЗОК, отчитащо тенденциите за нарастване на разходите.
С оглед на дългогодишното партньорство с институциите и в името на пациентите, от ARPharM потвърждават готовността си да дадат своя принос за контрол ръста на разходите за лекарства на НЗОК,в рамките на реално договаряне. 

Снимка: arpharm-e4ethics.org


Няма коментари:

Публикуване на коментар