Translate

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Здравният министър д-р Петър Москов: Купонът свърши!



Той бе категоричен, че надлимитна дейност няма да се плаща на болниците. „Не може и няма
да позволим касата да разплаща тази надлимитна дейност. Това е напълно незаконно. Такъв термин дори не съществува. Надлимитна дейност означава надбюджетна, т.е. надзаконова дейност. Такова нещо не може да има. Купонът свърши! Има закони и правила, които трябва да се спазват от всички. Лимитите са определени със закон. Това са дейности, регламентирани от бюджета, и аз като министър не мога да нарушавам закон и да разплащаме надбюджетни средства. Ще бъдем безкомпромисни към в всички", отсече д-р Москов.
Той коментира, че не може една частна болница в провинцията да прави повече разходи, отколкото УМБАЛСМ „Пирогов".
Д-р Москов обяви, че до края на годината ще бъде готова и националната задължителна здравна карта и, че вече са договорени отстъпките за лекарства от НЗОК.
Занапред ще се работи отстъпките да са твърди, а всеки, който не се съобрази с нормативните текстове, ще бъде изключен от Позитивния лекарствен списък, подчерта той.
Предстои да се обсъдят ясни параметри между държавата и фармацевтичната индустрия, но това няма да стане до края на тази година.
Според здравният министъра там, където има много генерици, пациентите няма да доплащат повече от 50% от цената на лекарството, защото трябва да има конкуренция и тези лекарства ще бъдат изведени от системата за реимбурсация.

Снимка: btvnovinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар