Translate

събота, 10 октомври 2015 г.

Комисията за защита на личните данни: Няма достатъчно основания за пръстов отпечатък при влизане в болница


Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни:

Биометричните данни имат завишени изисквания за защита, на които болниците и аптеките трудно могат да отговорят. Законът не позволява да се използват данни от пръстови отпечатъци, събирани от МВР и паспортните служби. Лични данни, в това число и биометричните, се събират с конкретна цел, която не може да се постигне по друг начин.
Тогава, когато конкретната цел може да бъде постигната с други средства, не би следвало да се събират лични данни в повече от необходимия обем, за да може едно физическо лице да бъде идентифицирано.За предотвратяване на злоупотребите от страна на болниците по-адекватни са други мерки. А именно засилване на ролята на инспектората на Министерство на здравеопазването , на самата НЗОК да се предприемат други действия, които не са свързани със събиране на лични данни. А и разпознаването чрез пръстови отпечатъци дублира усилията за въвеждане на личната здравна карта. Още повече, че сами по себе си, отпечатъци не могат да идентифицират пациентите, ако няма база за сравнение.
Има две бази данни на биометрични данни – в паспортните служби и криминалния регистър. И освен че са непълни, достъпът до тях е в изключителни случаи, само с разрешение на съда

Няма коментари:

Публикуване на коментар