Translate

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Издателска група „Анубис - Булвест” - пример за сътрудничество в конкуренцията



Издателска къща "Анубис" е създадена през 1990 г. От 1992 г. неин приоритет е издаването и разпространението на учебници и учебно-помощна литература, чиито автори са едни от
най-добрите български учени, педагози и художници.
Над 800 са техните издадени продукта на хартия и в електронен вид.
Веруюто на Николай Табаков, управител на ИК "Анубис" и автор на редица съвременни книги, е - словото трябва да води за ръка човека от детските му години до края на земния му път, защото само тогава доброто намира трайно място в сърцето му.
Издателство „Булвест 2000“ също е създадено през 1990 г. от проф. Владимир Топенчаров и доц. Чавдар Стефанов. От 1994 г. досега негов управител е Владимир Топенчаров-син. Фокусът на издателството е насочен към образованието.
Издателствата, преди няколко години, обединяват търговския си отдел в "Анубис-Булвест”, но запазват конкуренцията в сътрудничеството си, защото именно тя е движещата сила - катализаторът за адекватен, своевременен отговор на актуалните изисквания, тя е тази, която съдейства за качествения скок на издавана от тях учебна литература и като форма и като съдържание и която ги кара да бъдат все по-добри и по-добри в дейността си.
Издателствата са сред лидерите на пазара на учебници и учебни помагала и са носители на редица награди, сред които Наградата на Българския форум на бизнес лидерите - "Инвеститор в знанието" за 2012 г.
Мотото на проведения Медиа тур, в чест на 25-та годишнина от създаването им, бе "По пътя на буквара: от идеята до печатницата".
Двамата издатели са единодушни, че е трудно да се подготви хубав учебник, че авторските им колективи благородно се конкурират, че съдържателната част трябва да е интересно поднесена за съответната детска възраст, а оформлението да грабва окото, че учебниците са обществен продукт, а не просто помагало за знания  и те трябва да се хареса, както от учениците и техните родители, така и от учителите, че истинността и полезността им вълнуват всички - от баби и дядовци до лели и вуйчовци.
Топенчаров и Табаков не скриха притесненията си, от неяснотата около новите стандарти и учебните програми, от кратките срокове за изготвяне на новите учебните пособия за 2016-2017 учебна година и от липсата на яснота около процедурата по одобряването им.
Според новия Закон за предучилищното и училищното образование учениците от първи и пети клас трябва да работят от следващата учебна година.по нови учебници. Но МОН все още няма изработени нови стандарти, които трябва да са в сила месец след обнародване на закона. Няма и нови учебни програми, въз основа на които да се започне работа по новите учебници.
Кратките срокове ще създадат затруднения, защото издателите ще имат толкова време, колкото им кажат. А всяко бързане е свързано с допускане на грешки, водещи до преработката на учебниците на по-късен етап, коментира управителят на „Булвест 2000“,който изрично подчерта, че издателите са изключително притеснени по отношение на сроковете.
Образователният продукт е специален. Трябва достатъчно време за обсъждане и пробация, за да е качествен той, допълни го основателят на ИК "Анубис".
Според двамата издатели най-разумно решение е новите учебници да се отложат за 2017/18 г., а през втория срок на тази учебна година да се внесат промените в наличните учебници, което е възможно само, ако не бъдат обявени новите конкурси.
Въпреки всичко от издателска група „Анубис - Булвест” са категорични, че законът с всичките му положителните и отрицателните страни е за предпочитане пред липсата на такъв и че само с грижа и мисъл за бъдещето могат да се създават нови иновативни продукти.
Те скромно признаха, че в днешния динамичен век правят всичко възможно класическите произведения да достигат до младите хора и че нямат нито едно заглавие ерзац, което може да бъде изхвърлено с лека ръка, както в образованието, така и в художествената литература.
По думите на Топенчаров съвременният живот налага в авторските им колективи да бъдат включени вече и психолози. Той съобщи, че в момента се работи в посока олекотяване на учебниците и учебните тетрадки, като конкуренцията трябва да доведе до по-качествено и атрактивно поднасяне на знанията.
В тази връзка Венета Христова, главен редактор на издателство „Булвест“, разясни, че към хартиените носители все по-задължително е да има едно надграждане с електронни продукти, които се предоставят от тях безплатно към класическите, с цел да се отговори на съвременните изисквания на обучителния процес. В електронните учебници са включени презентации, анимации на процеси, илюстрации, текстови и аудиофайлове. На определени места в страниците на урока са дадени и връзки към интернет, където се намира разнообразна информация към темата. Така учениците, чрез интерактивните учебници могат да разгледат къщата музей „Иван Вазов” например, без да се налага да напускат класната стая, каза тя. Богатият ресурс от видео материали и анимирани карти спомагат за разчупването на уроците по история и география. Само с помощта на компютър, проектор и бял екран учителите може да онагледяват материалите си с видеоклипове или виртуални разходки, допълни Христова.
Електронните учебници на издатество "Булвест 2000" и издателска къща "Анубис" са достъпни за регистрираните потребители на school.bg
През последните години използването на мултимедийни продукти в българските училища
нараства значително. Данните от проучване на издателската група показват, че 80% от учителите, които работят с печатни учебници, използват и мултимедийните продукти на издателите.
Само преди 4 години този процент е - 25%. Около 60% ги ползват всяка седмица в клас, а над 30 от анкетираните учители споделят, че мултимедийният продукт присъства през целия час в урока. Над 90% от тях признават, че електронните учебни помагали мотивират учениците в учебния процес.
Издателите изрично подчертаха, че според приетия закон неограниченият брой учебници по даден предмет е факт, който ще доведе до по-реална конкурентна среда, в която подборът ще бъде по-реален и ще оцелеят само най-добрите помагала, което е и принципът на естествения подбор.
Отговорността на учителите нараства. Те са лакмусът, кое върши работа и кое не. Те винаги ще избират тези учебници, с които работят ефективно и с които постигат едно надграждане в образователния продукт, бяха отново категорични и Топенчаров и Табаков, които припомниха, че образованието е консервативна система, която не търпи много резки трусове и това управляващите не бива да забравят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар