Translate

четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Основният и допълнителен пакет делят пациентите според спешността, а не според заболяванията им



Пациентите няма да бъдат ощетени от разделянето, защото не делим в здравните пакети нещата на това заболяване и другото заболяване, а го делим на състояние, бе категоричен
министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на конференция за здравните политики. И коментира, че сегашната порочна практика на болниците им дава възможност да лекуват хронични заболявания "в изпълнение на своите бизнес-плановете". Затова идеята на пакетите е занапред финансовият ресурс да бъде насочен за решаването на истински значимите проблеми и така бюджетът на НЗОК да се разходва ефективно.
"Обръщам внимание, става въпрос не за фискални, а за здравни цели, които ще бъдат постигнати чрез приоритизиране на дейностите и по-рационално и смислено харчене на финансовия ресурс - когато има ограничен ресурс, той трябва да се насочи там, където има "най-много страдащи и най-много болка", заяви Москов.
От над 300 клинични пътеки над 200 ще останат изцяло в основния пакет на социално значимите заболявания, които изискват незабавна лекарска помощ, като онкологични заболявания, инсулти, инфаркти и прединфарктни състояния, майчино, детско здраве и спешните случаи. 60 клинични пътеки, за лечение във всички области - нервни заболявания, кардиология, нефрология, неврология, акушерство и гинекология, хирургия, попадат и в основния, и в допълнителния пакет. Така пациенти с едни и същи заболявания, като урологични например според моментното им състояние могат да попаднат, както в основния пакет покриван от НЗОК, така и в допълнителния и да чакат ред за болнична хоспитализация или да си платят, за да бъдат веднага приети, обяви той.
Само 6 диагнози, сред които херния, перде на окото, оперативни процедури при инконтиненция, операции на последствията от изгаряне и травма на кожата и др. ще бъдат извадени в допълнителния пакет за лечение, които търпят известно отлагане и не създават пряка опасност за живота и влошаване на състоянието на пациента. При тях лимитът за чакане ще е около 2 месеца. Ако пациентът настоява да влезе веднага, ще трябва да си плати или да е осигурен в частен фонд за допълнително здравно осигуряване.
Около 20 клинични пътеки за различни заболявания преминават в амбулаторни условия- малки очни операции, гастроскопии, артроскопии, вливания на цитостатици и др.
Д-р Москов гарантира, че НЗОК ще издържи финансово на двата пакета, защото отлагането във времето на определени заболявания ще даде възможност за пълноценното финансиране на други болести, които изискват моментално лечение и то с нова апаратура.
От БЛС ще поискат пациентите, които попадат в допълнителния пакет, да бъдат
хоспитализирани по-рано от предвиденото, ако лечебното заведение разполага със свободни легла.
Проектите на основния и допълнителния пакет са готови, но не е остойностен лекарският труд в тях.
„Това е един от въпросите, с които ще се занимаем изключително сериозно. Засега в държавата ни ако нещо е остойностявано, то е остойностявано като лекарствено средство, като енергоизточници, като консумативи, но никъде не седи труда,“ коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.
По отношение на дейностите, които са планирани за извеждане в извънболничната помощ, той каза:
„Ние сме съгласни, че някои от дейностите могат да бъдат извадени в извънболничната помощ, но в момента в България извънболничната помощ на нивото на ДКЦ не е в състояние нито кадрово, нито с техническата си въоръженост да поеме желания брой такива заболявания. Знаете, че в медицината никога две и две не е равно на четири и при една привидно банална история могат да се случат неща, които да доведат до животозастрашаващи състояния. Затова ние смятаме, че болниците са тези, които могат да гарантират здравето и живота на хората и, същевременно, спокойствието и сигурността на лекарите и медицинските сестри, които ще упражнят една такава дейност.“

Снимки: dariknews.bg, bnt.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар