Translate

събота, 10 октомври 2015 г.

Пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепят МЗ за постигане на отстъпки за лекарствата, които се реимбурсират от НЗОК


На заседание на Комисия по здравеопазване беше оповестено писмо на фармацевтичните компании до Народното събрание, с което те заявяват, че няма как да направят каквито и да е отстъпки, заради реферирането с други страни, тъй като  предлагат най-ниските цени в България и ще заведат дела за отпадането на промените в Наредба 10.
Отстъпките по Наредба 10 се правят върху всички лекарства, които се заплащат от НЗОК, които предлага  определена фирма. По тази причина реферирането няма отношение. Фармацевтичните компании могат да решат върху кои лекарства колко процента отстъпка да направят, за да бъде постигнат общият процент, регламентиран от Наредба 10.
Не одобряваме опитите на  фармацевтичните компании от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) да създадат напрежение у нас, пациентите, внушавайки, че ще има изтеглени лекарства от нашата мрежа и определени групи заболявания ще останат без лечение.
Имаме уверенията на Министър Петър Москов, че Министерство за здравеопазването при такива случаи може да осигури паралелен внос на някои лекарства, ако бъдат изтеглени, и така ще защити живота и здравето на гражданите, са казва в писмо на пациентската организация до медиите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар