Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Уникална операция спаси живота на дете с малформация на гръдния кош и гръбначно изкривяване



Тригодишното момиченце се ражда с наполовина липсващ гръден кош..., обясни д-р Атанас Кацаров,. началник на Клиниката по детска ортопедия и травматология в УМБАЛСМ
„Пирогов” и зам.-председател на съвета на директорите му. Той и проф. Росен Дребов извършват уникална за страната операция с поставянето на импланти.
„Малформацията на Мария е уникална, тъй като седемте ребра са недоразвити по дължина, а има и слепване на трето, четвърто и пето ребро, което по време на растежа е довело да изкривяване на гръбначния стълб”, описа случая проф. Дребов. А заради липсата на т. нар. ребрена дъга дори при леко нараняване в областта на сърцето, пазено само от кожа и мускулатура от външната среда, детето е било в риск от внезапна смърт. При хирургическата намеса са разделени слепените ребра на детето, след което са фиксирани с два импланта, които и ще изправят изкривяването на гръбначния стълб.
Мария ще носи защитен корсет докато спре да расте. Той е като рицарска броня, но с нарисувани пеперудки и пази сърцето от външен удар. В същото време оказва и благоприятен ефект срещу сколиозата - изкривяването на гръбначния стълб.
Д-р Кацаров и проф. Дребов вече готвят още едно дете за операция като на Мария.
Те са си поставили за цел да пренесат от Западна Европа и Турция у нас иновативните техники на операции при деформации на гръдната клетка и опорно-двигателния апарат. Така ще направим икономии на разходите, които фондът за лечение на деца плаща за тях в чужбина. Когато хирургичното им лечение се извършва у нас, се спестяват средства, с които ще се покриват имплантите и консумативите за две или три други болни българчета. Така ще можем да помогнем на повече малки пациенти на сегашната стойност на лечението на едно от тях, каза проф. Дребов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар