Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Плъзгащи се кабинки заместват автомобилите



Безпилотни кабинки, които се плъзгат над градските улици, използвайки мрежа от издигнати нависоко релси - това е бъдещето според израелската компания SkyTran. Фирмата иска да
създаде транспортна система над земята с множество странични рампи, служещи като спирки, пише CNN News. Пътниците ще могат да използват предварително резервирани кабинки чрез смартфоните си. „Следващата голяма иновация ще бъде автоматизираният транспорт", казва финансовият директор на SkyTran Джон Койл. „Той ще се превърне в незабележим фон на живота ни - нещо, което се случва автоматично", добавя Койл.
Кабинките, според създателите им, потребяват само една трета от електричеството, необходимо на съвременните хибридни автомобили. Първият пилотен проект се реализира в кампуса на Aerospace Industries в покрайнините на Тел Авив. Планира се 400-метровата демонстрационна система да бъде завършена в края на 2015 г., като надеждата е компанията да получи лиценз за изграждане на 20-километрова линия за обществено ползване в Тел Авив. От SkyTran се надяват да въведат технологията и в други градове в Европа и Азия.
Строителството на традиционните градски пътища и железопътни линии е скъпо и изисква наличие на свободен терен. Един от възможните начини да се заобиколят тези пречки е подземният транспорт, но цената му е висока. Изпълнителният директор на SkyTran Джери Сандърс е уверен, че ако всичко върви по план, пътниците в гъстонаселените градове ще се откажат от автомобилите и ще изберат транспорт, програмиран да съответства на графика им - точно обратното на мъчителното придвижване в мегаполисите в момента. „Попадането в автомобилно задръстване е една от най-стресовите, погубващи душата ситуации в съвременното общество", смята Сандърс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар