Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Формирането на лекарската заплата - по специална скала и то в зависимост от квалификацията и резултата от лечението



Идеята е на здравния министър д-р Петър Москов, която той представи по време на дебат за здравната реформа. Заплата се определя от директора на базата на подписания със синдикатите Колективен трудов договор, длъжността, квалификацията, научните звания, отговорността на
медика и разбира се - от приходите. Някои получават бонуси, но пари няма да всички. Спешните хирурзи, например, са сред най-ниско платените. Така се стига до казуси, в които лекар взима по-ниско възнаграждение от медицинска сестра."Със сигурност някои печелят повече от другите. Едно от нещата, които трябва да се променят, е да се позатвори тази ножица. Тя няма как да се затвори изцяло. Не е и нужно всички да получават еднакво. И не е това целта на заниманието, но наистина има ножица, при която хора с едно и също образование получават в пъти различно възнаграждение. Това също ще се промени", убеден е д-р Москов. Вместо на брой преминали пациенти и парите, които те носят, идеята е да се плаща за качество и квалификация.
"Никъде по света, където здравеопазването е на добро ниво, на лекаря на се заплаща на ишлеме. Разумно е той да получава пари не за това, че днес пет човека са минали през кабинета му в болницата, а за това колко човека е излекувал", категоричен е той. По думите му, в България има професори, които за последен път са прочели книга през 80-те години на миналия век.  Едва ли, когато говорим за това, че и желанието на обществото и на правителството е да се заплаща за качество, количествените показатели са явния критерий. От друга страна, това вкарва и самите лекари в безумната спирала не да лекуват, а да се отчитат.  И затова, както е във всяка една държава с добро здравеопазване ние ще вървим към изработване на квалификационна скала, съгласно вида болница,квалификацията на лекаря, броят на неговите специалности, а гилдията, обществото на специалистите трябва да поеме контрола върху това реално лекарят усъвършенства ли се, развива ли се като специалист, владее ли адекватните на модерните постижения на медицината техники и знания, за да може да бъда полезен на пациентите, е мнението на здравния министър.
От БЛС предлагат стартовата заплата на лекар специалист да е 1 500 лв, а максималното възнаграждение 4 500 лв.
От 50 обявени места за специализанти само двама са кандидатствали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар