Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Парламентарната здравна комисия км 43-то НС прие на извънредно заседание процедурните правила за избор на нов директор на НЗОК


Едно от тях е, че всяка парламентарна група може да издигне свой кандидат за управител на касата. Той освен лекар може да бъде и икономист, но с образователна степен "магистър", 8
години трудов стаж в дейности, сходни с тази на касата, като напр. здравно застраховане. По думите на председателя на здравната комисия ген. Стоян Тонев вероятно ще се избира директор, а не управител, който вече ще има правомощия да следи за качеството на изпълнението на медицинските дейности, за които плаща фондът. Стана ясно, че промяната е направена по искане на досегашния управител на касата д-р Румяна Тодорова. Не може институцията да разпределя пари, да прави плащания, да има изисквания към болнични шефове и в същото време да може да проверява само за технически нарушения и неспазване на договора, без да има изисквания към качеството, обясни председателят на здравната комисия.
Ген Тонев призова членовете на комисията да изберат директорът на НЗОК с пълен консенсус, както постъпват във френския парламент.
Най-вероятно от ГЕРБ ще бъдат издигнати кандидатурите на д-р Глинка Комитов от София и д-р Иван Маджаров от Пловдив, съобщи той.
Съгласно проектът на правилата, по които ще се избира бъдещият директор на НЗОК, изслушването на кандидатите ще се състои най-рано в началото на април.
Ще спазим 30-дневния срок за избор на нов управител, заяви зам.-председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.
Мандатът на досегашния управител на НЗОК д-р Румяна Тодорова изтече на 12 февруари.т.е.тя няма вече право да подписва документи.
„В закона е предвидено д-р Тодорова да продължи да изпълнява длъжността само при предсрочно прекратяване, но не е обсъден варианта, ако е изтекъл мандата й“, обясни ген. Тонев.
На въпрос какво се случва в „антракта“ до избора на нов управител, той заяви, че в този период нямало документи, които да изискват подписа на управител. По думите му обаче може да има обжалвания от лечебни заведения заради забавени плащания, защото от 25 февруари до края на месеца НЗОК се разплаща с болниците.
Според председателят на здравната комисия има три предложения за временен управител на НЗОК. Първият вариант е, той да се определи от Надзорния съвет, вторият е самият председател на Надзорния съвет да делегира права на някой от заместниците и третият вариант е д-р Тодорова, досегашният управител на касата, да продължи да изпълнява длъжността. Той съобщи още, че от здравната комисия е отправено запитване до правната комисия в НС и до юристите на МЗ и се очакват становищата им какво трябва да се направи в периода от изтичането на мандата на досегашния управител на НЗОК до избора на нов.
Проектозаконът на МЗ за изменение на Закона за здравното осигуряване предвижда увеличаване на квотата на държавата в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души.
Запитан дали това няма да одържави институцията, ген. Тонев отвърна, че за одържавяване може да се говори, при условие че Министерството на финансите или на здравеопазването взима решение за бюджета и за разпределението на финансите, а това решение се взима от Народното събрание.

-------

Д-р Глинка Комитов е директор на Втора МБАЛ в София, бивш зам. директор на НЗОК от 2002 до 2010 г. по медицинските дейности, а после и бивш директор на СЗОК. Той е със специалност акушерство и гинекология.
Д-р Иван Маджаров, специалист по УНГ -бивш директор на пловдивската РЗОК и зам.-управител на частната болница “Пълмед” в Пловдив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар