Translate

четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Кабинетът отчете успешни 100 дни с несъществуващи реформи

Оценките от парламента варират от 2 до 5


И вторият кабинет на Борисов спази традицията на предшествениците си да отчете първите си 100 дни като успешни. Четиримата ресорни вицепремиери обявиха, че е стартирал широк фронт от реформи. Като пример те дадоха актуализираната съдебна стратегия, здравната
реформа, промените в образователната система, реформата в МВР, пенсионния модел, санирането на жилищата, както и преглед и оптимизиране на енергийните проекти.
Дадените примери обаче са доста спорни, тъй като реално такива реформи още не са проведени. Кабинетът прие стратегия за съдебна реформа, но няма внесен нито един законопроект по него. Според неофициална информация „от кухнята" усилията на поддръжниците на статуквото както в магистратската гилдия, така и в парламента, са насочени към измисляне на законодателни и процедурни маневри, които да вкарат реформата в глухия коловоз на безкрайни обсъждания.
Бавят се и широко рекламираните закони на службите за сигурност. От законопроектите, които трябваше бързо да бъдат гласувани, в парламента мина само този за МВР, и то след редакция в „12 без 5". Това стана, след като премиерът Бойко Борисов рязко смени мнението си за смяната на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО и реално даде знак, че те няма да бъдат сменяни. В социалната сфера бяха отчетени преговорите за пенсионната реформа, които обаче все още не са постигнали консенсус по нито един важен въпрос. Не действа и влязлото в сила от януари право на избор за втора пенсия. Бъркотията е такава, че вчера депутатът Мартин Димитров зададе актуален въпрос на вицепремиера Ивайло Калфин колко души са прехвърлили партидите си в НОИ, въпреки че отговорът е очевиден при недействащ закон.
В здравния сектор реално още нищо не е свършено, освен че заплатите на работещите в спешна помощ ще бъдат увеличени с 20%. МЗ написа промени в Закона за здравното осигуряване, от които се очаква да намалят услугите, които здравната каса осигурява, но те не просто още не са минали през парламента, но и постоянно се обогатяват с допълнителни идеи. В областта на лекарствената политика се предвижда промяна в механизма, по който се купуват лекарства за болниците, но и тя е все още на фаза „приета концепция". Със законопроекти се отчетоха и в просветата, но тежката работа по второто четене на училищния закон тепърва предстои.
Прегледът на енергийните проекти, които пък бяха посочени от вицепремиера Румяна Бъчварова като пример за реформи, засега се свежда единствено до намерения да се строи газовата връзка с Гърция и газов хъб.
Оценката на депутатите за 100-те дни на правителството варира от 2 до 5. За БСП управлението е изключително разочароващо. Алиосман Имамов пък постави задоволителна оценка 3 и заяви, че кабинетът не е оправдал надеждите на хората за политическа стабилност. „Атака" направо прати управляващите на поправителен.
Дори партньорите в управлението не спестиха негативите. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев констатира, че посоката, в която върви правителството, е правилна, но темпото е незадоволително. Въпреки че даде сравнително добра оценка за работата на кабинета - 4, Валери Симеонов разкритикува остро свършеното от финансовия министър Владислав Горанов. Най-високо работата на МС бе оценена от АБВ - с петица.
Единствено вицепремиерът Томиспав Дончев се опита да внесе малко реализъм в оценката на правителството, като направи уговорката, че иска да избяга от жанра „Правителството отчете грандиозни успехи за 100 дни работа". Думите му предизвикаха учудените погледи на седящите до него Меглена Кунева и Румяна Бъчварова. Той посочи, че трудно се стартират реформи в режим на нестабилност. „Вместо да развиваме, бяхме много често в състояние да спасяваме, което не е много добро начало", посочи Дончев. Въпреки това той смята, че пулсът за икономически растеж е напипан.


В. „Сега”

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар