Translate

сряда, 17 април 2013 г.

Седем дванадесетокласници със запазено място в Софийския университет

Впечатляващ резултат постигнаха представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в традиционното състезание на Софийския университет – турнирът „Проф. Борислав Боянов”, в
който участват всички математически гимназии в страната. От осемте ученици в бургаската математическа гимназия четирима получават пълна оценка 6. Другите три оценки съответно са 5.96, 5.53 и 5.52 и са достатъчни, за да преборят конкуренцията при прием в университета. Така сигурни студенти вече са Калоян Зайков, Цветелина Костадинова и Стоян Ефтимов и Стоил Янчев, които са с пълни шестици.  Нели Чонгова, Хризантема Станчева и Златина Вълкова са също с отлични оценки. В надпреварата се включи и единадесетокласникът Атанас Лапчев, който показа изключителни резултати. Тази „генерална репетиция” му дава гаранция за успех в турнира следващата година.


„Това състезание е по-силно от приемен изпит и е бонус, който СУ дава на децата, които се явяват на него. То е с много отворен характер. Могат да участват ученици, студенти, даже преподаватели,  но бонусът е за тези, които са в ХІІ клас”, споделя учителката на отличниците Йовка Николова.
В началото на март гимназията записа в аналите си успех на най –престижното  математическо състезание в света - „ Romanian Masters in Mathematics”. В оспорвана конкуренция с ученици от най-силните 15 отбора в света българският национален тим стана десети, а  дванадесетокласникът от Бургас Тодор Марков завоюва бронзовия медал.  Участието в този форум е чест и признание за гимназията, защото то единствено по покана и в него могат да участват само първите 20 страни в света, като класирането се взема от Международната олимпиада по математика.
На националното пролетно математическо състезание, което се проведе преди дни в Ямбол  бургаските математици демонстрираха висока класа в конкуренция с 222 ученици от  ІХ до ХІІ клас, като 9 от тях заеха места в призовата десятка.
Учениците от прогимназиалните класове също дадоха заявка, че са математици с бъдеще. Те се завърнаха с 11 награди от националното състезание във Варна.
Това е само началото на успешното тазгодишно представяне на възпитаниците на  ПМГ „Акад. Никола Обрешков”. То ще продължи на Националния кръг по математика, за който са класирани 14 млади математици от Бургас.


Няма коментари:

Публикуване на коментар