Translate

понеделник, 15 април 2013 г.

900 000 българи са неизрядни и разчитат на спешните центрове



Болници съдят неосигурени за скъпо лечение

Болниците погнаха здравнонеосигурените пациенти, след като години наред държавата не успя да реши проблема с близо 900-те хиляди неизрядни българи. 
„Все още случаите, в които болниците си търсят парите от пациентите чрез съда, са малко. Едно проучване обаче показва, че около 20% от приетите по спешност пациенти са без платени вноски”, категоричен е Пламен Таушанов от Асоциацията за закрила на пациентите. По думите му някъде те достигат дори до 40%, като лечението на тези хора натоварва бюджетите на болниците.
Оказва се, че пациентските организации у нас не веднъж са давали идеи за това, как да се реши проблемът, но никой не правел нищо по въпроса. Затова Таушанов не се изненада, че лечебните заведения са решили да се справят сами с проблема.
Битката срещу здравнонеосигурените поведе „Пирогов”, която неотдавна успя да осъди пациент за сумата над 6000 лв. Случаят е от 2011 г., когато 43-годишен мъж от Кюстендилската болница бил транспортиран по спешност до столицата с болки в гърдите. Специалистите в Спешния институт го оперирали и му поставили скъп стент. По-късно неизрядният пациентът подписал необходимите документи, но си тръгнал от болницата, без да плати за лечението си. Това е принудило лечебното заведение да търси стойността на консумативи по съдебен път
Администрацията на „Пирогов” очаква решение на съда и по второ подобно дела. От там се заканиха да водят дела срещу всички, които са здравнонеосигурени, но се възползват от скъпоструващи клинични пътеки. За последната година в лечебното заведение са постъпили над 400 такива пациенти, като тяхното лечение е струвало на лечебницата над 330 000 лв.
„За съжаление нищо не се прави за намаляване на неизрядните българи”, констатира Таушанов. По думите му напълно е блокирана и работата на Фонда за социалнослабите, чрез който се покриват разходите за лечение. Критериите били твърде високи и малцина можели да се възползват от него.


Мария Василева
В-к "Монитор"


Няма коментари:

Публикуване на коментар