Translate

сряда, 17 април 2013 г.

Оценка 2,90 получи държавата в грижата за децата в "Бележник 2013 г."



Това съобщиха от неправителствената организация "Национална мрежа за децата" (НМД),
която обединява над 113 неправителствени организации. Инициативата "Бележникът" е независим проект на НМД. Докладът, наречен "Бележник 2013", се представя за втора година. Той отразява степента на изпълнението на ангажиментите на правителството, свързани с политиките за деца и семейства и дава годишна оценка.

Докладът разглежда 5 области и поставя следните оценки: общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето - среден 2.71; семейна среда и алтернативни грижи - среден 2.93; здравеопазване - слаб 2.38; образование - среден 3.00; детско правосъдие - среден 3.44. "Бележникът" написа оценка "среден 2,71" за правата на децата у нас, "среден 2,93" за семейна среда, "среден 3" за образование и "слаб 2,38" за здравеопазване. Според изнесените данни България е на първо място по показателя "риск от бедност и социално изключване", който е 51,8% в България при средна стойност в ЕС 27%.  Близо 1/3 от българчетата пък израстват в абсолютна бедност, като 78,2% от семействата с три и повече деца живеят в нищета.

Докладът поставя акцент върху черната статистика в здравеопазването, което е с най-ниската оценка. Бившият здравен министър Десислава Атанасова не хареса слабата оценка за здравеопазването и напусна пресконференцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар