Translate

понеделник, 15 април 2013 г.

Твоят ум може всичко


Изображенията стимулират  паметта и креативността ни, а хората сами поставят прегради пред своята изобретателност. Това е посланието, което отправи Тони Бюзан, световнопризнат експерт по теми, свързани с развитие и трениране на мисловния процес, паметта, креативност и иновативност, към присъстващите  на  семинара на тема „Твоят ум може всичко”, организиран от „Интер Контакт България”.
Списание „Forbes” определя  Бюзанкато един от 5-те най-добри световни лектори и комуникатори наред с Маргарет Тачър и Михаил Горбачов.
Едно от първите предизвикателства пред участниците в събитието бе в рамките на няколко минути да нахвърлят бележки за себе си, по които друг човек да ги представи на сцената.
Задачата се оказа само пример, който да покаже, че хората, макар и да обичат пъстротата, са склонни да описват себе си, като използват едноцветна химикалка.
Според Бюзан воденето на записки по този начин отегчава мозъка и крайният резултат е, че сме склонни да забравяме записаното по-лесно.
По думите на лектора всъщност колкото и добра памет да имаме и да сме идейни по природа, ако подхождаме с грешната нагласа, няма да постигаме желания резултат.
„Искам да си представите, че сте в чудесна форма. Вие сте физически силни, гъвкави, но попадате в блато. И бавно потъвате. Мислите си: „Начинът да изляза от тази ситуация е да използвам своята енергия на олимпиец”. Какво ще се случи? Ще потънете, при това по-бързо”, даде пример той. „Колкото по-интелигентен сте, по-образован, по-активен, по-фокусиран, по-любвеобилен, по-прекрасен, толкова по-бързо потъвате, ако тръгвате с грешната нагласа”, поясни той и помоли аудиторията в рамките на няколко минути да нахвърли колкото се може повече идеи за нещата, които човек може да направи с кламер и такива, които е невъзможно да бъдат направени с кламер.Преобладаващата част от участниците се бяха досетили за повече неща, за които не може да бъде използван кламерът.
 „Очевидно вие сте група с негативна нагласа, но тази тенденция е глобална. Защо хората по света са по-склонни да измислят неща, които „не могат да бъдат направени”? Колко от вас смятат, че броят на нещата, които не могат да бъдат направени, е неограничен, безкраен, докато броят на идеите, които могат да бъдат реализирани, е ограничен?”- попита лекторът публиката и допълни – „Ето това ни вкарва в блатото”.
Най-добрите предложения за неща, които не могат да бъдат направени с кламер, сред които „оръжие” и „четка за зъби”, бяха обсъдени от присъстващите в залата. По-късно обаче участниците вече бяха на мнение, че кламерът може да бъде използван за почти всичко, дори за съд за готвене, но при някои допълнителни условия.
Бюзан сподели, че според него тази нагласа на отрицание и привичките, които си изграждаме още от училищните ни години – да водим еднотипни, скучни бележки, са причината с времето да забравяме все по-лесно и да творим все по-трудно. По думите му има алтернативен подход и това е методът на мисловните карти. При него в центъра се поставя изображение, с което асоциираме даден проблем или въпрос. От тази картина започват криволичещи разклонения, наподобяващи клоните на дърво. На всяко ново разклонение има нова картинка, а на всеки клон - някаква ключова дума.

„Хората по света говорят на един универсален език и това не е  нито английски, нито български език, това е езикът на изображенията.Една картина ни дава повече информация, отколкото хиляда думи”, изтъкна лекторът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар