Translate

понеделник, 15 април 2013 г.

Оперираха херния през прорез от 1.5 см



Хирурзи от „Пирогов" извършиха уникална безкръвна операция на 21-годишен пациент, при която отстраниха херния само през един отвор (а не през три, както е стандартната процедура),
и то само с дължина от 1,5 см. „Другото нововъведение е, че въобще не сме навлизали в
коремната кухина, а работихме директно в самата коремна стена {б.р. - където е проблемът за появата на херния)", разказа вчера пред „Труд" д-р Теодор Атанасов, и.д. началник на Четвърта хирургия в „Пирогов".
Досега в института през един отвор безкръвно са оперирали само жлъчка и апандисит. Не и херния. Пациентът в момента е много добре и си е тръгнал още на следващия ден след операцията. Той ще може да извършва физически натоварвания и да се върне на работа на 7-1 Фия ден, докато примерно при отворената операция това е възможно чак след 10-30-ия ден.
„При интервенцията използвахме инструменти, които се „огъват" в своя връх и така работихме под ъгъл. Накрая поставихме платното, укрепващо коремната стена, което е с размери 12 см на 15 см", каза още д-р Атанасов.
Консумативите струват около 1200 лв., но за тази първа интервенция са били платени от производителя. „В Германия такава операция струва 2500 евро, но хирургът не се притеснява и може да избере и най-скъпите инструменти, защото фондовете ги покриват", завърши д-р Атанасов.

 Диана Тенчева
В-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар