Translate

понеделник, 15 април 2013 г.

Плащат 75% на семейства за енергийно обновяване

По сметките на МРРБ за апартамент 70-80 кв. м санирането струва средно 10 000 лева


Собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийно обновяване, съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Техническото обследване и паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта, съобщи БТА.
Комитетът за наблюдение на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. одобри промяната в размера на безвъзмездната финансова помощ, която се предоставя по проекта "Енергийно обновяване на българските домове".
По сметките на МРРБ за апартамент 70-80 кв. м санирането струва средно 10 000 лева, от които МРРБ досега даваше половината.
Според вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева с днешното решение повече български семейства ще имат възможността да кандидатстват за енергийно обновяване на своите домове.Министър Захариева е съобщила, че са намерени допълнителни средства за социално слабите семейства в сгради, одобрени за финансиране по проекта, които нямат как да осигурят своя дял.
Тези домакинства ще могат да получат 100 процента безвъзмездно финансиране.
"Целта ни е да не се спира изпълнението, защото често в почти всяка сграда има по 1-2 домакинства, които не могат да си позволят да участват", е казала още тя.
Захариева е допълнила, че още следващата седмица започва информационната кампания по проекта. Тя ще обхване 36 града и ще продължи два месеца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар