Translate

сряда, 17 април 2013 г.

52% от работодателите биха назначили в компанията си човек, който страда от хемофилия



България е на предпоследно място в Европа по осигуреност на хемофилици с лечебни продукти



Според данните от проучване на "Ноема",, представено от Българската асоциация по хемофилия, проведено през април сред 202 фирми,  всеки пети работодател е наел служители, които страдат от някакъв вид хронично заболяване. Според 21% от анкетираните фирми хората, страдащи от хронично заболяване, ще имат значителни трудности при реализирането си на пазара на труда. В болшинството фирми у нас не наемат нетрудоспособни хора,  за 56% от работодателите пък е от значение степента (%) на нетрудоспособност, а 52% от работодателите биха назначили в компанията си човек, който страда от хемофилия.
Най-много обаче са наетите работници със сърдечносъдови проблеми - 30%, както и със заболявания на опорно-двигателния апарат - 22%. Следват ги диабетиците (17%) и страдащите от болести на централната и периферната нервна система (13%).


Само 4% от болните от хемофилия работят. Близо половината от мениджърите признават, че не са запознати с особеностите на тази болест. Само 27% от анкетираните смятат, че е възможно хемофилиците да се реализират само в определени браншове, но от всяка десета фирма са убедени, че няма проблем хората с хемофилия да са успяващи служители.
------
Проучването "Нагласи на бизнеса към наемане на служители с хронични заболявания и хемофилия" е проведено в навечерието на Световния ден на хемофилията 17 април. Хемофилията е генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване, което води до честа загуба на кръв, по-голяма от нормалното например при нараняване, порязваме и т.н. Около 600 души у нас са с това заболяване, от които близо 100 са деца. Заболяването е вследствие на мутация в "Х" хромозомата на човека. Затова от него страдат предимно мъже. В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия „А” или „В”.
В момента осигуреността с препарати за лечение на хемофилия у нас е 2,19 единици на глава от населението. Според световните изисквания минимумът е 2 единици на глава от населението. 3 единици гарантират, че пациентите няма да получат увреждане на опорно-двигателната система, 4 единици се приемат за норма, 5 единици гарантират социална адаптация и интеграция в обществото. Сред страните в ЕС най-добра осигуреност с препарати има в Швеция (8 единици на глава от населението), в Ирландия и Унгария - по 7. След България в класацията е само Румъния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар