Translate

понеделник, 15 април 2013 г.

17 болници са закрити при управлението на ГЕРБ



За 3 години и половина по време на управлението на ГЕРБ са закрити  9  държавни или общински блници и 8 частни, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация, получена от МЗ по закона за достъп до обществена информация. От 25 януари не работи МБАЛ "Д-р Димитър Моллов - Елена" в Елена. Хората от града и Дряново (болницата също е закрита от 5 февруари тази година) се пренасочват към Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево и Трявна. Още през 2010 г. е закрита болницата в Кула, а болните се насочват към Видин, болните от Тервел и Генерал Тошево след закриването на болници се насочват към Добрич, от Бобов дол пътуват за Дупница или Кюстендил. Болните от Трън и Брезник се пренасочват към  МБАЛ "Рахила Ангелова" в Перник. Закрита е и УМБАЛ "Стара Загора" в Стара Загора. През зимата придвижването на линейки в планинските райони, за да се пратят болните в друг град, може да бъде затруднено. В Бобов дол има мини и тежко производство, в което се случват тежки злополуки, но пострадалите вече се транспортират до Дупница или Кюстендил. В справката не се включва болницата в Девин, затворена на 4 юли 2011 г. заради дългове от 1,6 млн. лв. Жителите на Девин и медиците протестираха многократно, но в града така и не беше създаден филиал на болницата в Смолян. Поради липса на лечебно заведение в града за последните месеци вече са починали 14 души. Не е отбелязано и закриването на Белодробната болница в Пловдив. 
 МЗ не съобщава в справката кои са частните болници, престанали да съществуват. 
До края на януари 2013 г. болниците са дължали 371 450 000 лв., без в сумата да влизат ведомствените болници. Преди дни здравният министър от служебния кабинет проф. Николай Петров заяви, че е необяснимо защо с 3 млрд. лв. не можем да покрием здравеопазването, ако преди 1989 г. то се е покривало с 1 млрд. лв.
-------
По време на управлението на Бойко Борисов постът беше заеман от 4-ма различни министри на здравеопазването. При подаването на оставката на кабинета Десислава Атанасова заяви, че системата е в „добро състояние".






Няма коментари:

Публикуване на коментар