Translate

понеделник, 4 февруари 2013 г.

В. "Сън": Армия гладни българи ще щурмува британската социална система

Армия от безработни българи вече готви куфарите да нахлуе във Великобритания и да се възполза от щедрата социална система в Обединеното кралство.
От идната година гражданите на България и Румъния ще имат право да живеят и работят във Великобритания без ограничения, пише британският вестник "Сън".
Българите обаче са привлечени не само от възможността за работа, но и от щедрата социална система, от която да се възползват.
Репортер от вестник "Сън" е интервюирал в София четирима млади българи, които му споделили, че мечтаят веднага да тръгнат към Великобритания, ако не за работа, то - да източат социалната система на Острова.
Юлия Атанасова и приятелката й Янита Минкова (и двете на 24 години) са разказали на британския журналист, че са нетърпеливи да заминат за Обединеното кралство.
Репортерът на таблоида показал на двете българки статия от миналата седмица в британския печат за двойка емигранти, която е похарчила получените помощи за цигари, луксозен телевизор и лаптоп. Реакцията на двете млади българки пък била възхищение от щедростта на британската система.
"Не понасям мисълта за влажното време във Великобритания, но системата ви за социални помощи е добра. Всеки иска да има добър стандарт на живот с луксозни придобивки като ваканции. Удивително е как хората във Великобритания могат да си позволят толкова много, без дори да работят", казва студентката по логистика Юлия.
Тя казала също, че не иска децата й да растат в България.
Безработните 20-годишни Благовест Ценов и Димитър Златарев пък едва изчаквали отварянето на пазара на труда във Великобритания, за да си купят еднопосочен билет.
Репортерът от "Сън" интервюирал българските младежи само ден преди стрелбата срещу Златомир Иванов - Златко Баретата в София на 29 януари. Той коментира в статията си, че в София на метри от хотела му е имало престрелка с гранатомет.
"Вървиш си по улицата и някой може да те застреля случайно, защото е искал да убие някой друг", пише журналистът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар