„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както
днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му
вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата
култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от
маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят
житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това
брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот
от него изчезва.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота. Житното зърно е емблема на човешката душа."
Петър Дънов
Февруари
дойде, време е за житна диета. Това е отлична система за пречистване и
обновяване на организма след зимата, дадена от Учителя Петър Дънов. С
житния режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани
от по-тежките храни на зимните месеци. Прави се през февруари, след
фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната. (Добре е да се
започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден след
пълнолунието.) Тази година най-подходящия момент за започване е 27
февруари. Житният режим е замислен да бъде провеждан, когато природният
годишен цикъл клони към завършек, преди точката на пролетното
равноденствие да отбележи началото на астрологичната Нова година – 21-22
март. (Точката на равноденствието е на 21, но в много култури се
празнува датата 22, вероятно заради особената нумерологична тежест на
това число.)
Как се прави?
Всеки
ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната
вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко
сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но
не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на
три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане.
Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото
могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3
лъжици мед.
Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко
от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама
по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие.
Житният режим трае 10 дни.
На десетия ден се отпоства с „ангелска супа"
В
литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи картофа,
накрaя се прибавят няколко стръка нарязан магданоз. Това е храната за
деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към
нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове,
леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки
ден.
По време на поста човек трябва да запази бодър дух и
радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма
си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е
постът да се прекрати.
Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза"
-
може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др.
Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши
гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не
бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим.
Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с
лекота и радост.
Защо жито?
Житото е най-пълноценната храна, с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя.
Известно
е, че пшеничните зърна са източник на две субстанции, на които в
последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и
антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за
очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на
червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали,
които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на
ракови заболявания.
Житното зърно се състои от обвивка,
ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали
и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид витамин Е,
магнезий, фосфор, тиамин (витамин Б1), цинк.
При меленето на
житото обаче люспата и зародишът се отстраняват и остава само
ендоспермът. Той се състои главно от въглехидрати и белтъчини и почти не
съдържа гореизброените съставки.
Смляно и термично
обработено, зърното губи и жизнената си енергия, енергията на живота и
растежа, известна в различните религии, като ци, прана и др. Затова е
изключително полезно житото да се консумира прясно, като предложеният
режим да се осъществи през февруари.
Всеки, който е направил
препоръчвания житен режим, може да потвърди пречистващото му и
същевременно тонизиращо въздействие. След диетата човек се чувства
по-млад, изпълнен с жизнени сили.
100 г пшеница съдържат:
Белтъци – 12,1 г
Въглехидрати – 69,1 г
Мазнини – 1,7 г
Целулоза – 2 г
Калории – 349
Витамини и минерали в мг :
Витамин В1 – 0,48
Витамин В2 – 0,14
Витамин РР – 5,10
Витамин Е – 3,20
Натрий – 7,8
Калций – 43,7
Желязо – 3,3
Калий – 502
Магнезий – 173,0
Фосфор – 406,0
Сп."Осем"
Няма коментари:
Публикуване на коментар