Translate

вторник, 5 февруари 2013 г.

Дянков:Общинските болници да станат държавни



Секторът щял да бъде реформиран при следващ мандат на ГЕРБ

"Моето лично мнение като финансист е, че е недомислица тези болници да са били върнати на общините. Изглежда като тип децентрализация и демократична идея, но задълженията са много повече от правата". Това заяви Симеон Дянков в Ловеч, където участва в обсъждане на проблемите на общините на среща с кметове от областта и представители на териториалните структури на изпълнителната власт.
Дянков твърди, че проблемите на тези болници са още отпреди 10 години, но през последните 5 се натрупват. По думите му каквото и кметовете да направят, системата е в дефицит. Той допълни, че тогавашното правителство го е направило, за да се отърси от повече задължения. По този начин обаче не са съизмерими правата и задълженията към общините, а този въпрос се задълбочава. Правилното решение според финансиста е държавата да се върне като собственик или съсобственик и да управлява или съуправлява този ресурс със съответните финансови задължения.
ДУМА припомня, че през октомври по време на протестите на девинчани Дянков бе категоричен, че "държавата няма как да поеме старите дългове на общинските болници, защото това е забранено по закон". Тогава той упрекна правителството на Иван Костов, което през 2000 г. направи промяната и подчерта, че проблемите на общинските болници в страната са се появили 2-3 години след вземането на решението малките болници да преминат на цялостно финансиране към общините.
Само преди дни Дянков уточни, че в здравеопазването влизат 4 млрд. лв. и при втори мандат на ГЕРБ този сектор ще бъде реформиран. По-рано през седмицата от публикации в медиите стана ясно, че през януари в сравнение с предходния месец просрочените задължения на държавните болници са спаднали от 55 млн. на 52,7 млн. лв., а на общинските - от 33 млн. лв. са станали 32,3 млн. лв.

Ако в Брюксел имаше добри експерти, нямаше да сме в криза

През последните 4-5 години в Европа е имало много сбъркани политики и затова изоставаме от останалия свят. Това заяви Симеон Дянков вчера в Ловеч. Миналата седмица той бил получил оферта от световно издание да напише книга за европейската криза. Според Дянков това предложение е продиктувано от коментарите му през последните години, които най-общо казват, че в Брюксел, ако имаше добри експерти и ако политиците по-бързо решаваха очевидни неща, ако Папандреу в Гърция си беше свършил правилно работата, кризата в Европа щеше да свърши още в края на 2010 г. "Но политиците доста се замотаха и в Брюксел, и в няколко други държави и затова Европа е 5-6 години в криза, в Щатите и в Азия тя мина отдавна", коментира Дянков.
Когато станал финансов министър през юли 2009 г., от 27 финансови министри петима са били икономисти или финансисти, останалите са били политици, изтъкна Дянков. "Били са преди това културни министри, както беше испанският, гръцкият беше преди това министър на селското стопанство. Няма как с такива хора да се прави истинска политика", отсече той. Според Дянков нещата се променят, но чак в края на 2012 г. започнали да се взимат "здрави, правилни решения".

Няма коментари:

Публикуване на коментар