Translate

понеделник, 4 февруари 2013 г.

Пенсионерка с 33 счупвания на гръдната кост оживя след 63 дни в реанимация


65-годишната Димка Кирова от село Дъскотна  живее втори живот. Тя се изправи на крака след повече от 63 дни в реанимацията на Бургаската болница. 45 от тях е прекарала в сън – в медикаментозна кома, предизвикана изкуствено от медиците.
*
Макар в Интензивното отделение да са свикнали да връщат към живота пациенти на косъм от смъртта, случаят на Димка за тях е изключително тежко предизвикателство. Медицинската статистика в световен мащаб показва, че с нейните травми оцеляват едва 20% от пациентите.
„Напоследък по медиите се говори колко са лоши лекарите. Това ни накара да се обърнем към медиите и да кажем, че тук, в Бургаската болница, е проявен огромен професионализъм. Макар и в началото да не бяхме оптимисти, че нашата близка ще оживее, виждахме, че се прави всичко възможно, включително и консултации с професори. Нямаме думи за благодарност – като се започне от санитарите, и се стигне до лекуващите лекари. Искаме да пожелаем на всички болни да не губят надежда и да вярват на лекарите”, казаха днес съпругът на Димка Марин Неделчев и братовчедка й Йорданка Мерсинкова. Те са написали това и в благодарствената книга на Отделението по реанимация.
Димка е ранена в катастрофа на 20 ноември миналата година. В колата, в която се е возела на предната седалка, и с колан, се е блъснал друг шофьор. „Макар да не звучи много медицински, когато за първи път я видях си казах, че ако оцелее, това наистина ще бъде чудо”, каза лекуващият лекар на Димка Кирова в реанимацията – д-р Здравка Инджова. Тя и колегите й преброили 33 счупвания на ребра и гръдна кост, скъсана лява диафрагма, множество наранявания на червата и перитонит. Част от червата навлязли в гръдната кухина, далакът бил разкъсан, белият дроб - наранен. След спешна коремна операция и отстраняване на далака, Димка е била седирана 45 дни (упоена с медикаменти, за да спи), докато ребрата й зарастват. В хода на лечението са се наложили консултации с доценти и професори от Варна и Стара Загора, които са методични ръководители на Бургаската болница. „Справихме се благодарение наистина на огромен професионализъм, добра екипна работа, но и доза късмет”, допълва д-р Инджова.

Тя и колегите й от реанимацията обаче не крият, че според новите разпоредби на Здравната каса от 1 януари тази година парите за интензивно лечение са намалени и не покриват дори разходите за лекарства и консумативи. „За да може и други пациенти, както Димка, да се изправят на крака и да кажат благодаря, трябва да можем да покриваме поне реално направените разходи. В нейния случай нищо не е било спестено, но не знаем как ще бъде занапред, ако наложените от касата цени останат”, твърди началникът на Отделението по реанимация и шеф на Лекарския съюз в Бургас д-р Антон Григоров. Проблемът засяга всички интензивни отделения в страната.
Сега Димка се чувства добре и дори става, с помощта на рехабилитатори от Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Според началника на отделението д-р Диана Маринова, тя съвсем скоро ще може да ходи сама.
„Не мога да кажа друго, освен едно голямо благодаря. Искам животът ми пак да бъде същият, както преди”, споделя Димка. И тайно се надява отново да шие гоблени и да лови риба на реката със съпруга си Марин, както са правили във времето преди страшната дата 20 ноември. На 1 февруари тя е изписана от болницата.
----
*Д-р Здравка Инджова (със синята престилка) и д-р Диана Маринова до леглото на оцелялата по чудо Димка Кирова

Няма коментари:

Публикуване на коментар