Според ИТАР-ТАСС специалисти от финландския център за технически изследвания VTT при изследване на две бирени бутилки от средата на ХIХ век, намерени сред останките на потънал кораб в Балтийско море през лятото на 2010 г., са открили четири вида живи бактерии.
Златистият цвят на напитката подсказва, че е била направена по всяка вероятно от сурово жито, ечемик, пшеница или комбинация от тях.
По време на едногодишното проучване учените при химичния и микробиологичния анализ установили, че в миналото пивото се е отличавало с по-ниско алкохолно съдържание и в същото време по-високо ниво на глюкоза.
Химическият анализ пък показал, че оригиналният вкус на стараа бира е бил допълнен с нотки на роза, бадем и карамфил, но уви тя не е успяла да съхрани оригиналния си аромат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар