Translate

четвъртък, 10 май 2012 г.

Ние работим в добра колаборация с ОПЛ


Доц. Иван Стайков, началник клиника по Неврология при МБАЛ "Токуда Болница София"
Визитка:
Завършва медицина в МУ – София през 1988 г. с отличен успех. В периода 1989-1990 г. е участъков лекар и ръководител на селищна здравна служба, гр. Кочериново а през 1991-2006 г. последователно е ординатор, асистент, старши асистент и главен асистент по неврология към Клиника по неврология - нервно-интензивно отделение при УМБАЛ “Царица Йоанна”, гр. София;
От 2006 до момента е началник Клиника по Неврология към МБАЛ “Токуда Болница София”.
През 1993 г. има придобита специалност по неврология. Присъдена му е научна степен “Доктор по медицина” от Медицинския факултет при Университета в гр. Берн, Швейцария през 1998 г., а през 1999 г. научната и образователна степен “Доктор” в гр. София. От 2009 г. има научното звание – старши научен сътрудник II степен. През 2011 г. завършва второ висше образование по здравен мениджмънт.
Неговите научни интереси са в областта на мозъчно-съдовите заболявания, интервенционалната неврология, спешната и интензивна неврология, мултиплената склероза, болестта на Алцхаймер, нарушенията на съня и бодърстването, ултрасонографската диагностика на мозъчното кръвообращение.
През 1996-1998 г. специализира неврология с насоченост - мозъчно-съдови заболявания и ултрасонографска диагностика на мозъчното кръвообращение в гр. Берн, Швейцария; през 1999 г. и 2001 г. специализира неврология с насоченост – медицина на съня в гр. Линден и гр. Фрайбург, Германия; а през 2006 г. специализира неврология и здравен мениджмънт в болниците на Корпорацията “Токушукай” в Япония.
Член е на Българското Дружество по Неврология, на Българската Асоциация по Ултразвук в Медицината, на Европейското Дружество по Невросонология и Мозъчна Хемодинамика и на световната асоциация по мозъчен инсулт.
Има над 130 научни труда, между които 3 монографии, 11 публикации в престижни международни научни списания и над 170 цитирания в български и международни научни списания.

----------------


-Доц. Стайков накратко представете МБАЛ „Токуда-София”, след което ще поговорим и за неврологичното отделение в нея.
-Това е първата болница от веригата болници на д-р Торао Токуда извън Япония – в София. „Токуда Болница София” е и първата голяма, многопрофилна частна болница в България, изградена на обща площ от над 27 000 кв.м. Разположена е на централно място в столицата, в един от най-бързо развиващите се бизнес райони. Това е и най-голямата частна болница в югоизточна европа. Разполага с 32 клиники и отделения. Болницата е напълно завършена и започва дейност в края на 2006 год.
- Доц. Стайков представете клиниката по неврология.
Клиниката по неврология заработи първоначално като отделение по неврология с 5-ма лекари и 15 легла и бързо се разви през последните  5 години.  От 2009 г. е клиника по неврология. В нея работят 9 лекари, от които 7 са със специалност „нервни болести”. Част от тях са провели специализации във водещи клиники в Швейцария, Германия, Унгария, Англия, Япония включително. Към клиниката се обучават шестима специализанти по неврология. На този етап клиниката разполага с 30 легла оборудвани с кислородна и централна аспирационна (вакуумна) инсталация, подвижни, с променяща се конфигурация в зависимост от състоянието на пациента. Клиниката е разделена на интензивен сектор за лечение на пациенти с остър мозъчен инсулт – т.нар. stroke unit – 10 легла, с възможност за 24-во мониториране на жизнените функции на пациентите, полисомнографска лаборатория с 3 легла за диагностика и лечение на нарушенията на съня с насоченост обструктивна сънна апнея, 17 легла, разположени в 2 ЛУКС стаи снабдени с мека мебел и кухненско оборудване, 3 единични ВИП стаи, всяка със собствен санитарен възел и 3 стаи с по 4 легла. В клиниката работят и високоспециализирани в неврологията 14 медицински сестри, които обхващат, както дейността в нея, така и в поликлиничната ни част. Към клиниката работи и  невропсихолог, което е от важно значение, тъй като съвременното лечение на инсултите включва задължителна речева и когнитивна рехабилитация, както и психологична подкрепа. Имаме и рехабилитатори и кинезитерапевти, които извършват ранна рехабилитация при тежко болни с инсулт пациенти. Лично аз, както и част от лекарите имаме и преподавателска дейност. Преподавам на кинезитерапевти и рехабилитатори, водя упражнения по неврология, отделно водя и множество лекции в страната, които са най-вече във връзка с мозъчните инсулти, нарушенията на съня, болките в кръста и т. н. Участваме в множество конференции и семинари в страната и чужбина. Работим и върху множество клинични проучвания, които са в областта на болестта Алцхаймер, ранната и късна Паркинсонова болест, мултиплената склероза, мигрена, епилепсия, мозъчните инсулти и др.
Хоспитализацията на пациентите се осъществява по клинични пътеки, платени пакети, чрез абонаменти, доброволни застрахователни фондове. Клиниката приема  24/7/365 спешни пациенти с остър инсулт и е специализирана в тромболитичното лечение на острите исхемични инсулти, прилагайки това единствено специфично лечение до 4.5 от началото на инсулта.
Поликлиничната част се намира в диагностично-консултативния център на болницата и се състои от 3 функционално свързани кабинета с 1 функционално свързана манипулационна. Към сектора по електрофизиология се включват електроенцефалографска, електромиографска с възможности за евокирани потенциали, доплерсонографска лаборатории и лаборатория по отоневрология. Работят висококвалифицирани лекари със специалност нервни болести и следдипломна квалификация по ЕЕГ, ЕМГ, доплер и отоневрология, както и трима хабилитирани лекари, между които доц. Рашева и доц. Новачкова.  Последните са едни от най-добрите специалисти за България в областта на електрофизиологията. Лабораториите са оборудвани с последно поколение диагностична апаратура.
-От кога работи лабораторията за изследване нарушения на съня и бодърстването?
-Към клиниката по неврология от средата на 2009 г. беше разкрита лаборатория за диагностика и лечение на нарушенията на съня. От самото начало лабораторията е  специализирана в диагностика и лечение на сънна апнея. Изследването се провежда обикновено в две нощи. През първата диагностична нощ се провежда респираторна полиграфия. Оценява се дали пациента има сънна апнея, какъв вид е тя, колко е тежка. При данни за  сънна апнея се провежда втора терапевтична нощ- т. нар. титриране със CPAP т.е. поставяне на съответна CPAP маска. Ефекта обикновенно е поразителен – почти напълно изчезват т. нар. апнеи, тоест спиранията на дишането по време на съня, изчезва хъркането, нивото на кислород в кръвта се възстановява и пациента се чувства много добре. Това в същност е и основното лечение на обструктивната сънната апнея в световен мащаб. Имаме много пациенти, които действително излизат от тук с една много добра диагностика и са насочени към адекватното лечение на това коварно заболяване. Има листа на чакащи, но се стараем много бързо да откликваме на нуждите на пациентите. Практически почти всяка нощ се провежда сънен запис.
В началото на 2010 г. беше създаден и сектор по отоневрология, където се извършва диагностика на вертижните синдроми в пълен обем. Нарушенията в координацията, независимо дали са периферни или централни засягат голяма част от хора, на различна възраст, и в момента има много интензивно развитие на това направление.
-И все пак в какво по-тясно е специализирана клиниката?
-Тясната специализация е в няколко аспекта. Първият това е медицината на съня. Това е нов клон от медицинската наука и се развива интензивно в последните десетилетия. В България все още няма много специалисти в това направление-нарушения на съня. Тези, които имат специализации в чужбина са малко. В клиниката работят лекари специализирали нарушения на съня в Германия, Унгария. Основния фокус на нашата дейност е сънната апнея. В скоро време предстои разширяване на полисомнографската лаборатория с възможности за осъществяване на пълно полисомнографско изследване, тоест диагностициране на практика на повечето нарушения на съня. Вторият аспект е превенцията, прецизната диагностика и специфичното лечение на мозъчните инсулти. Тясно се занимаваме с пациенти с Паркинсонова болест, съдова, дегенеративна и смесена деменция, демиелинизиращи заболявания, епилепсия и др. 
-Близо 30% от населението в света страда от някакви нарушения на съня. Според класификацията нарушенията са 85 вида. Кои са най-честите?
-Да, нарушенията на съня са 85 вида и те са групирани в 8 групи. Разбира се те трябва да се диференцират, за да може да се намери най-доброто лечение за всеки пациент. Едно от най-честите нарушения на съня е сънната апнея. Класифицирана е в групата на нарушения на дишането по време на сън. Клинично изразените сънни апнеи се характеризат с повтарящи се и продължаващи повече от 10 сек. прекъсвания (апнеи) или намалявания (хипопнеи) на дихателния поток. Хипоксията, тоест мозъчния глад за кислород е на лице през цялата нощ, поради спиране на дишането. При някои от пациентите се регистрират апнеични паузи с продължителност 1,5-2 мин.  Обструктивната сънна апнея засяга около 4% от мъжете и 2% от жените на възраст над 30 год. в световен мащаб. По неофициални данни честотата е доста по-голяма, тъй като има и много не диагностицирани, не обхванати пациенти. Сънят се фрагментира, като последствията са изразена дневна сънливост и умора. Това може да доведе в по-далечен аспект до депресия, тревожност, нарушения в концентрацията, вниманието, паметта, еректилна дисфункция. В САЩ е оценено, че сънната апнея се среща толкова често, колкото бронхиалната астма. Характерна е за пълните млади мъже, за хора с някакви лицево-челюстни аномалии или аномалии на горните дихателни пътища.
В последните години обструктивната сънна апнея е официално признат рисков фактор за мозъчен инсулт. Установено е, че повишава 2-2,5 пъти рискът от исхемичен мозъчен инсулт. Много голям процент от пациентите със сънна апнея имат и високо кръвно налягане и обратното. С други думи в дългосрочен аспект тя рано или късно води до артериална хипертония, сърдечно заболяване, мозъчни инсулти или до влошен глюкозен толеранс.
-Правилното болнично лечение на сънната апнея, води ли до подобряване на другите заболявания?
-При правилно диагностициране и лечение настъпва пълно подобрение. Това се отразява на всички останали заболявания, като артериална хипертония, сърдечно забаляване, подобрява се и глюкозния толеранс. Възстановява се и сексуалната функция, настъпва редукция на теглото. Апела на Световната организация на диабетолозите е, че пациенти със захарен диабет тип ІІ и сънна апнея трябва да бъдат лекувани за това нарушение на съня. Лечението намалява риска за инсулт и инфаркт.
-Освен редуцирането на килограмите, кое друго повлиява добре на сънната апнея?
-Спиране приема на алкохол вечерно време преди сън. Алкохолът, особено вечер, влошава съня при пациенти със обструктивна сънна апнея. Той намалява мускулния тонуса и обструкцията се засилва. Освен това медикаментите за сън могат също да доведат до влошаване на обструктивната сънна апнея.
-Хъркането неин задължителен белег ли е или е признак и на други заболявания?
-Обикновенно са  свързани. Хъркането е симптом, който съпътства сънната апнея, но при някои хора т.нар бенигнено хъркане не нарушава дишането. Хъркането не е медицинския проблем, който в същност е спиране на дишането по време на сън. Хъркането по-скоро е проблем за другата половинка в леглото.
Друго често нарушение на съня е инсомнията - безсънието. Има много видове инсомнии. Те представляват сън с неадекватно или лошо качество, който води до трудно заспиване, трудно поддържане на съня, ранно събуждане и сън, който не води до възстановяване. При страдащите от инсомния се явява дневна умора. При хора, страдащи от безсъние, сънят е повърхностен, като полисомнографски се отчита изразена редукция на дълбокия сън. При това положение човек дори да спи 10 и повече часа, няма да се чувства отпочинал. А знаете, че безсънието може да доведе до високо кръвно налягане, риск от покачване на кръвната захар, нарушен имунитет, когнитивен дефицит. Сънната апнея, инсомнията водят до изразена дневна сънливост, придружена в някои случаи до заспиване на волана. В САЩ 15-20% от пътните катастрофи се дължат на това заспиване, и в частност на сънната апнея. Има различни видове инсомния – психофизиологична инсомния, парадоксална инсомния, инсомния при лоша хигиена на съня, остро настъпила инсомния, идиопатична инсомния, както и вторични инсомнии. Жените и възрастните са засегнати по.често. Психофизиологичната инсомния се явява след преживян стрес, като пациентите се фиксират силно към факта, че не могат да заспят, настъпва парадоксално подобрение на съня извън обичайната среда. Остро настъпилата инсомния е свързана винаги с физически или психологичен стрес, тя е транзиторна и преминава след премахване на стреса. За всички видове безсъние има съответно лечение. Важно е с полисомнографско изследване да се направи точна диагностика.
-Синдромът на неспокойните крака какво представлява и той се лекува медикаментозно, нали?
-Въпреки че е изключително чест, той е слабо проучен. Според официалната статистика той е с разпространение 5-15%, като вероятно в нашата страна има над 300 хиляди засегнати от това заболяване.  Да, има съвременни медикаменти, който магат да възстановят нарушения сън. В една от брошурите на американската асоциация по сънни нарушения се цитира пациент, който казва "докторе, ако не ми помогнеш - ще си отрежа краката”. До такава степен може да бъде неприятно и тежко това заболяване.
-Симптомите какви са?
-На първо място това е желание, за движение на крайниците, главно вечер и след лягане в леглото. Свързано е с неприятни усещания главно в подбедриците и ходилата. Пациентите ги характеризират като мравучкане,сърбеж, изстудяване, затопляне, парене, болка, изтръпване, дърпане – неприятни сетивни усещания. Това кара пациентите да стават, масажират краката си, дори да танцуват. Движението подобрява за кратко симптомита. Благодарение на медикаментозното лечение заболяването се подобрява значително.  Имаме много пациенти в нашата клиника, които след определена медикация казват, че за пръв път са спали добре от години.
-Кои лекари трябва да консултират хората с трайни нарушения на съня?
-Специалистите по неврология с насоченост медицина на съня, както и ОПЛ, които първи път се срещат с тези пациенти. Ние работим в добра колаборация с ОПЛ. Разбира се  за по-прецизна диагностика на безсънието, семейните лекари винаги могат да насочват пациентите към лабораторията ни в Болница Токуда. Невролози и пулмолози се занимават съвместно при лечението и диагностицирането на сънната апнея.
За нас и пациентите е много важна колаборацията с ОПЛ и по отношение на транзиторните исхемични атаки, острите мозъчни инсулти, отоневрологичните синдроми. В болница Токуда разполагаме с възможности за прецизиране на нарушенията на мозъчното кръвообръщение с цветно-кодорана доплер и дуплекссонография, възможности за пълно отоневрологично изследване, възможности за СТ, МРТ, както и СТ и МР ангиография.
Както вече подчертах, нашата клиника има изграден сектор за лечение на мозъчни инсулти – т.нар. stroke unit, с възможности за провеждане на  тромболитично лечение 24 ч. в денонощието, 7 дни в седмицата, в първите часове след инсулта, което има кардинално значение по отношение на изхода на пациентите и спестява инвалидизация и в повечето случаи води до пълно подобрение при настъпил инсулт. Разбира се тромболитичното лечение има много контраиндикации, които трябва да бъдат оценени, преди неговото провеждане.
С гордост мога да споделя, че вече трета година правим специализирани конференции с ОПЛ на които представяме последните новости в различните медицински области. Първата беше на тема”Мозъчни инсулти – превенция, диагностика и лечение”, втората „Епилепсия и сънни нарушения”,  третата – „Болки в шията, гърба и кръста”.
-Нещо като заключение или препоръка към ОПЛ  да кажете?
- Поддържане и подобряване на колаборацията с ОПЛ в името на по-доброто здраве на българските пациенти.
Искам да поздравя и сп. „Медицински магазин”, за неговите интересни рубрики, за неговото бързо развитие в медицински и социален аспект.
-Благодаря за добрите думи относно списанието ни, но все пак как най-добре е да контактуват с вас ОПЛ по отношение на своите рискови пациенти?
-Всеки делничен ден между 15-17 ч. на телефони 0884993248 или 024034452, а също и на мейл – sleepneurology@hotmail.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар