Translate

четвъртък, 10 май 2012 г.

Тиквичките-отличен хранителен и диетичен продукт


Тиквичките са едногодишни растения от семейство Тикви Cucurbita pepo L и достигат до Европа едва през 16 век, благодарение на испанските пътешественици. Родината на този изключително полезен зеленчук е Мексико Те съдържат каротеноиди, витамини А, В1, В2 и С, натрий, калций, фосфор, мед, желязо магнезий. Редовната консумация на тиквички, благодарение на високото съдържание на фибри, очиства организмът от токсини и химикали. А калия в тях е до 238 мг на 100г. като пропорцията между  натрия и калия е просто идеална - 1:100.
Освен това в 100 грама пресни тиквички има едва 27 ккал., което ги прави незаменим диетичен продукт, най вече при болести на стомаха, жлъчния мехур, дванадесетопръстника, малокръвие, сърдечносъдови заболявания, диабет. Ниското съдържание на захари, от които захарозата е съвсем малка част, ги прави ценни и за болните от диабет. При хипертония, затлъстяване блокират натрупаването на холестерин в организма. Високото съдържание на магнезий в тиквичките, съвместно с калия нормализират кръвното налягане и спомагат извеждането на задържани течности от организма. Зеленчукът има противоанемично и противоалергично действие и помага и при констипация.
Известният американски диетолог Джанер пък ги включва в съчетание със зелени чушки и спанак в своята „зелена" диета за редуциране на теглото.
В тиквичките водата е много по-малко, отколкото в аналогични зеленчуци с високо съдържание на минерални соли. Ето защо педиатрите препоръчват пюрето от тиквички да е едно от първите ястия в менюто на бебетата и малките деца. Заради високата усвояемост и малкото съдържание на растителни фибри няма ограничение за употреба и при кърмене. Благодарение на това, че тиквичките съдържат витамини и микроелементи, лесно се усвояват и не застрашават с излишно тегло, диетолозите ги препоръчват на бременните жени. С тях обаче не бива да се прекалява при някои бъбречни заболявания, свързани със затруднено извеждане на калия от организма, тъй като тиквичките съдържат оксалати, които при високи концентрации в телесните течности кристализират.
Но да не забравяме, че алергията към този зеленчук е изключително рядко срещана.

-----
-Купувайте тиквички не по-големи от 15 см
-Не ги дръжте в найлонов плик
-Избирате ги да са с лъскава повърхност
-Когато вътрешната част на тиквичката е нежна и е с недоразвити семена, тя може да се консумира и на салата
-В прясно състояние се запазват не повече от 2 до 4 дни при обикновени условия, а в хладилник – до 20 дни, поставени в добре затворена кутия

Няма коментари:

Публикуване на коментар