Това показват резултатите от холандско изследване, чиято цел е да се установи как виното и най-вече съдържащият се в него ресвератрол, естествен полифенол, влияят върху белодробните функции.
Ресвератролът, който се съдържа в по-големи количества в червеното вино увеличава белодробния обем като по този начин кислородът достига и до най-отдалечената клетка на тялото. и понижава рискът от запушване на дихателните пътища.
Според учените не само ресвератролът, но вероятно и други съединения във виното влияят благоприятно върху белодробните функции, но те категорично препоръчват умерена консумация, тъй като в големи количества има вероятност ресвератролът да на се усвои добре.
Според друго проучване ресвератролът, чрез блокиране при усвояване на калориите, ограничава свързаните със стареенето дегенеративни процеси в сърцето.
Няма коментари:
Публикуване на коментар