Translate

четвъртък, 10 май 2012 г.

Спанакът – витаминозна бомба


Родината на спанака(Spinacia) е Азия (древната Персия, съвременен Иран). През VIII век спанакът е пренесен в Испания. Той е наречен от арабите - "Краля на зеленчиците". Благодарение на добрата приспособимост на култивиране, бързия растеж и леснота при готвенето е разпространен и към други европейски страни. Особено е предпочитан от италианците и французите. Спанакът придобива изключителна популярност в Америка благодарение на известния анимационен герой Попай Моряка. Зеленилото е неговата любима храна и той поглъща спанак в големи количества, за да бъде "по-силен от другите".
Най-ценната част на спанака са листата. Те са богати на белтъчини, витамин С и каротин. Има също желязо, калий и фосфор. Освен обичайните за всяко зелено растение протеини, мазнини, моно- и дизахариди, нишесте, целулоза, органични киселини, листата на спанака съдържат още флавоноиди и много добър, балансиран от природата комплекс мултивитамини, които са провитамин А (Каротеноиди), витамини от групите В, С, Р, PP, E и Н. Тези витамини в листата на спанака са практически почти всички необходими на човека макро- и микроелементи. Учените са открили поне 13 вида флавоноиди в зелената хрaна, които защитават от ракови заболявания. Той съдържа още и други, полезни за целия организъм вещества като фибри, витамин К, калций, магнезий, манган, витамин А и бетакоротин. Благодарение на тях зеленчукът е особено полезен при лечение на анемия, помага и в борбата с депресията.
Ежедневната консумация на спанак и други зеленолистни зеленчуци намаляват риска от диабет тип 2, твърдят американски учени, които са установили, че хората, които консумират дневно по 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, намаляват с 14% вероятността да развият диабет спрямо тези, които консумират само 20 грама.
Спанакът се препоръчва ри проблеми със стомашно-чревния тракт, артрит, мигрена и астма, тъй като съдържа вещества с противовъзпалителни свойства.
Каротиноидите в спанака, под формата на лутеин предпазват от очни заболявания – катаракта и макулна дегенрация.
Спанакът не съдържа никакви мазнини. Нискокалоричен е, улеснява храносмилането и подобрява обмяната на веществата и помага за отслабване, тъй като дава усещането за ситост.

-В листата могат да се крият голям брой песъчинки, затова спанакът и другите листни зеленчуци се изплакват първо обилно, потопяват се във вода, престояват 5 мин и се изплакват отново. Ако има нужда, процедурата се повтаря.
-Свежият пролетен спанак е нежен и крехък, така че може да се консумира в прясно или в преработено състояние. Ако го ядете суров той трябва да бъде добре подсушен с кухненска кърпа.
-Термичната обработка на спанака обаче може значително да намали здравословния му ефект. Правилно приготвен, той трябва да запази високото си съдържание на антиоксиданти, които предпазват организма от свободните радикали. За терапевтични цели се препоръчва да се консумира пресен и суров, в салати, или под формата на сок.
-Спанакът съдържа оксална киселина, която може лесно да се премахна при завиране. За тази цел той се нарязва, измива се с 2 – 3 води и се поставя на огъня, като се покрие с вода. Ври около 3-4 минути, след което се прецежда. Такъв спанак не съдържа оксална киселина, но е богат с желязо. Може да се употребява за салати, както и при приготвяне на тестени изделия, пюре от картофи и различни ястия.
-Когато консумирате спанакът суров, винаги добавяйте достатъчно лимон и лимонов сок, тъй като желязото, което съдържа той не може да се абсорбира от организма, когато зеленчукът е в сурово състояние, а киселинната среда, която създава лимонът помага за това.
-Суровият спанак е толкова богат на витамина С, че и след като изгуби значителна част от него при консервирането му, все още остава повече, отколкото се съдържа в доматите и портокалите.
-Когато купувате спанак обръщайте внимание на състоянието на листата. Те трябва да бъдат ярко зелени и да изглеждат така сякаш са току-що откъснати от градината. Най-добре е пресните листа на спанака да се използват същия или на следващия ден, в противен случай те ще загубят своя вкус и цвят. С други думи избирайте спанак със интензивно зелени листа и стъбла без признаци на пожълтяване, добре развити, без наранявания и с тънки и нежни стъбла. Големите, плътни стъбла са знак за презряване
-Увийте спанакът в хартия и го поставете в пластмасови кутии (или найлонови пликове) в хладилника, където той ще се запази за около 5-7 дни. Не го мийте преди съхранение. Влагата може да причини загниване.
- Спанакът трябва да се бланшира преди замразяване, за да запази качествата си. Потопете го в кипяща вода за 2 минути (ако листата са много нежни за около 1,5 минути), охладете и подсушете. Поставете във фризерни торбички и замразявайте. За дълготрайно съхранение спанакът може да се замрази във фризер до 8 месеца. Не забравяйте, обаче, че преди употребата му не трябва да го размразявате, тъй като придобива слузесто съдържание.
-Консумирайте спанакът веднага след приготвяне, не го претопляйте. Избягвайте да съхранявате в хладилника термично обработен спанак, тъй като това влошава качествата му.
-Сокът от спанак помага при възпалени венци и сливици. С паста от спанак и зехтин могат да се премахнат лунички. Спанакът е противопоказан за хора с подагра и ревматизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар