Translate

сряда, 9 май 2012 г.

Нов парк ще радва жителите и гостите на Бургас

150 дръвчета от различни видове допълниха екологичния профил на морския град и го придвижиха крачка напред в амбицията му да бъде най-зеленият  град на Балканите


Инициативата е част от еко-програмата на първия мол в България, който предстои да бъде сертифициран по международния стандарт за устойчиво строителство LEED - Galleria Burgas, реализирана с помощта на младите биолози от местната природо-математическа гимназия “Акад. Никола Обрешков“. Със съдействието на община Бургас бе определено паркът да бъде разположен около новопостроения спортен център в комплекс “Славейков“, в чиято близост се намира и търговско-развлекателният комплекс.

“Трябва да се грижим за планетата си. Затова изградихме Galleria Burgas съобразно най-съвременната еко-концепция - намаляваме емисиите въглероден диоксид, повишаваме енергийната ефективност, използваме изцяло природосъобразни строителни материали. Затова и днес всички сме тук, за да дадем живот на нова зелена зона в Бургас”, коментира акцията изпълнителният директор на фирмата-инвеститор GTC Bulgaria Дани Беркович. Той и мениджърът на Galleria Burgas- Симона Първанова, засадиха първите дръвчета и припомниха на младите залесители прозрението на Лев Толстой: ”Ако човек не е засадил поне едно дърво през живота си, то той е живял напразно”. Проследили стъпките, по които се извършва засаждането, учениците за по-малко от час залесиха изцяло района около баскетболните игрища в спортния комплекс.
В новия парк в „Славейков” вече има 51 иглолистни и 100 широколистни дръвчета. Акцията е изцяло финансирана от Galleria Burgas, която съвместно с GTC имат амбицията наред с икономическата си дейност да развиват активна социална политика. Молът, изграден в бивша промишлена зона, стана причина за цялостното облагородяване на околната среда, а ръководството му се нагърби с редица ангажименти за насърчаване на социални и еко- инициативи. Следвайки твърдо каузата за опазване на околната среда, Galleria Burgas ще насърчава алтернативния транспорт, ще предлага специални паркоместа за хибридни автомобили и такива с ниски емисии и ще информира гостите си по редица екологични проблеми чрез Екологичен информационен център, обособен в сградата на мола.
.


Няма коментари:

Публикуване на коментар