Translate

четвъртък, 10 май 2012 г.

Финансирането на болниците отново трябва да мине на пазарен механизъм от догодина

Спускането на фиксирани бюджети за болниците е изчерпан механизъм

Според управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков настоящите лимити под формата на фиксиран бюджет не са ефективни и са вече изчерпан механизъм, тъй като на практика всяка година здравната каса разплаща на болниците и отчетената над тях дейност . Финансирането на болниците от догодина отново трябва да мине на пазарен механизъм и да им се плаща, както преди - за преминал случай.Така ще се ограничи и появата на нови болници, които сега получават гарантиран бюджет от касата. Ако се върне пазарният механизъм и те се конкурират не за бюджет, а за пациенти, последните и пазара ще определят кой да работи и ще останат само добрите болници , а не както е  в момента касата да определя кой ще е на пазара и кой не.Няма да имат твърди ограничения за брой преминали случаи. Няма да има и лимит на направленията за хоспитализации при личните лекари, както има за прегледите при специалист , каза той.
По думите му ограниченията трябва да са не под формата на бюджет, а под формата на дейност като бюджета на касата за болнична помощ  да се раздели на приоритети т. е. за различните дейности да се залагат и обеми, за които НЗОК плаща.
На първо място е спешната помощ, след това, например, детските болести, после онкологията, сърдечно-съдовите болести и на последно място са плановите операции.
Д-р Цеков поясни, че в момента около 50% от платените от НЗОК случаи са спешни и техният лимит за дейност, т.е. обем ще е приоритетен и няма да може да се намалява. За плановите операции обаче ще може да има бюджет и обем в национален мащаб, който ще може да се коригира в случай, че  парите на касата не стигат, тези дейности биха могли да бъдат разсрочени във времето. "Именно те са тези, които могат да буферират и бюджета на касата, и бюджета на една болница", поясни той.
Управителят на НЗОК смята, че новият модел няма да доведе до листи на чакащи, по-големи от 2-3 месеца. Тепърва обаче ще се обмислят контролните механизми за болниците, тъй като при този вариант изведнъж всички пациенти може да станат спешни, за да си получат клиниките парите за тях  веднага, а броят на приетите за лечение също може да скочи рязко. Предстои да се реши и как ще се определят лимитите за дейност на ниво болница.




Няма коментари:

Публикуване на коментар