Translate

сряда, 9 май 2012 г.

Българските пациенти имат най-голямо доверие в своите лекари

Повече от 82% от анкетираните пациенти имат доверие в своите лекари, а 80% от тях ги препоръчват
Пациентите много повече препоръчват и частните по отношение на държавните здравни заведения-85 %.

От групата пациенти, които са избрали да се лекуват в държавното здравеопазване общо 72.7% са били доволни, докато само 22.7% не са доволни от посветеното време от лекарите.Това посочват данните от направеното през месец април проучване от международния проект Healthgrouper.com в рамките на кампанията "Помогни да бъде по-добре". Подобно изследване се осъществява за първи път и бе проведено под формата на Интернет анкета сред пациенти в няколко страни от региона (България, Македония и Сърбия), като за целта беше използван Фейсбук като най-разпространена социална мрежа. Основният  поставен въпрос бе "Колко са доволни пациентите от своите лекари, организацията на работа в здравните заведения и отношението на персонала?."
Пациентите, които се лекуват в частните здравни заведения са по-доволни от времето, което им се отделя от страна на лекарите. Общо 83.5% от пациентите,които се лекуват в частното здравеопазване са доволни от посветеното време и внимание от страна на лекарите, докато значително по-малък процент от 13.7% не са доволни.
От общия брой анкетирани пациенти, лекувани в държавното здравеопазване 84% са заявили, че лекарят им обяснил ситуацията, относно здравословното им състояние, докато 16% не са
доволни от обяснението. От друга страна, пациентите, лекувани в частното здравеопазването повече от 90% са доволни , а около 10% не са доволни от обяснението, което им дали лекарите.
Мнозинството от пациентите, участвали в изследването, или 70.8% не са поискали второ мнение от друг лекар, а около 30% са поискали консултация и допълнително мнение.
44.6% от анкетираните  отговарят, че биха препоръчали медицинското заведение, където са лекувани последния път, 14.3% не биха го препоръчали, а изключително висок процент от 41% не могат да решат дали да препоръчат или не здравното заведение. В зависимост от това дали е държавно или частно, в значително по-висок процент, пациенти са благоприятни да препоръчат частните здравни заведения. Така, общо 62% от пациентите, лекувани в частното здравеопазване биха го препоръчали , докато 39% биха препоръчали държавните здравни заведения.Общо 80% от всички анкетирани пациентите биха препоръчали своите лекари. В зависимост от това къде работят лекарите, 84% от анкетираните, които са лекувани в частното здравеопазването биха препоръчали лекаря си, а лекарите, работещи в държавното здравеопазване биха получили препоръка от 76% от своите пациенти 
При около 79% от анкетираните пациенти лечението минало без усложнения, а 21% от  анкетираните са имали нужда от допълнително лечение.
Резултатите от проучването сред пациентите в България показват, че голямата част от тях
или повече от 82% имат доверие в своите лекари, докато 86% са доволни от вниманието, което им са посветили лекарите. Тези резултати показват висока степен на доверие между пациенти и лекари, което е основа за успешно проведено лечение.
В сравнение с анализа на данните от другите две държави, където се проведе проучването, показва, че пациентите от България имат най-голямо доверие в своите лекари. За сравнение- пациентите от Македония и Сърбия имат около 70% доверие в своите лекари. Освен това интересно за България е относително малката разлика в удововлетворението от вниманието,
което им посвещават лекарите на пациентите в зависимост от това дали работят частно или държавно.

-------
В проучването в рамките на 8 дни са участвали общо 3517 пациенти от три съседни държави. Повечето анкетирани - 1479 са от Македония, а от Сърбия- 862. Предстои международният екип на Healthgrouper.com да проведе същото изследване и в Словения, за да се получи по ясна картина за мнението на пациентите в по-широк регион.
В проучването са участвали общо 1176 българи, от които 891 анкетирани са отговорили изцяло на въпросника. Най-големият процент от анкетираните, или 93.9% са жени, а само 6.1% са мъже.Средната възраст на анкетираните, които са участвали в изследването е 38.2 години, като диапазона на годините варира от 11-74 година. В проучването участие са взели граждани от общо 44 града като повечето са жители на София, Варна и Пловдив.
От общия брой анкетирани 92.9% са осигурени към НЗОК, а 7.1% са без здравни осигуровки. 85% от анкетираните са били лични потребители на здравни услуги, а 14.7% са използвали възможността да отговарят от името на член от тяхното семейство. Мнозинството от анкетираните, или 52.9% са използвали здравни услуги през последните 1-3 месеца, докато в по-малък процент анкетираните са заявили, че са използвали здравни услуги през изминалата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар