Translate

събота, 22 юни 2019 г.

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден


Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците 24- ти юни. Звездата от Капките ще подари емблематични песни на съгражданите си.
Всяка година на Еньовден в родопския град се организира единствения по рода си в България празник, част от който ще е и асеновградчанката Петя Буюклиева. Денят ще започне с традиционното литийно шествие с малките „булки”, което ще завърши в градския парк с празнична програма за калиничките с участието на детски вокални групи и връчване на подаръци и грамоти. След това ще се проведе конкурсът Мини Мис и Мини Мистър Асеновград за деца от 4 до 14 годишна възраст. Празненствата ще продължат с модерни и фолклорни танци, популярни изпълнители. Вечерта ще завърши с избора на Мис Асеновград, част от националната надпревара Мис България. Дванадесет красавици с трепет очакват коя ще се окичи с короната. В журито ще са последната Мис България Теодора Мудева, тв водещата Нина Хамилтън, Мисис България Станислава Андреева, Мисис Баба и известна като родната Шехерезада Стефи Стаменова, треньорът на волейболния тим Локо Пловдив и бивш национал Петър Узунов и др. Водеща на красивия конкурс ще е Боряна Баташова.

24 юни – Еньовден - православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат


Еньовден или Яньовден, Летни Ивановден, Иван Бильобер е един от най-важните летни празници в народния календар на българина.
На 24 юни православната църква чества пък рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. На празника на Йоан Кръстител /наричан още Предтеча/, предсказал идването на Спасителя Исус Христос, християнският свят се отдава на езически ритуали – къпане, прескачане на огън, танци, гадаене, бране на билки и магии за плодородие.
Според поверие в нощта срещу Еньовден, звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, а небето се отваря и се случват чудеса. Сънищата са пророчески и всяко гадание се сбъдва. Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и се счита за старт на далечното начало на зимата. А старите хора казват, че от Еньовден започва начало на зимата и Еньо си намята кожуха и отива за сняг…
Вярва се, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.
А брането на билки на този ден е обредно и се прави навсякъде.
Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.
Навръщане от билкобера жените минават през реката, окъпват се, „окъпват” и билките. С тревите и цветята, набрани на празника, сред които еньовчето /горско цвете с жълти цветове, цъфтящо по Еньовден и носещо здраве и дълголетие / се увива голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той се запазва, през цялата година, и се използва за лекуване.
Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име".
На Еньовден празнуват имен ден всички с имената: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо.
На този ден се прави Еньовска питка, която се раздава за здраве, благоденствие и късмет. Приготвят се и гозби със седем билки. Например супа от киселец, зеленчукова супа с гъби и печена царевица.
На Еньовден празнуват своя професионален празник - фармацевти, билкари и лечители.

Нестле за Живей Активно! София 2019 ще завърши с концерт на Pavell & Venci Venc’, DARA, Ballan и Играта


6 музикални групи ще имат възможността да подгряват обичаните изпълнители на сцена „Естрада“ в Борисовата градина

Тази неделя от 17:00 часа сцена „Естрада“ в Борисовата градина ще бъде взривена от много музика и хиляди фенове отново ще се забавляват с едни от най-обичаните български изпълнители. Нестле за Живей Активно! ще отбележи 14-тото си издание с нова локация, нови активности, хубава музика, танци и добро настроение, защото музиката върви ръка за ръка с добрия живот.
Музикалните банди 58 degrees, Baltavar, Керана и Космонавтите, Nik, Сакар и RPM са сред избраните групи, които ще разтърсят сцената на Нестле за Живей Активно! и ще вдигнат адреналина с много рок, хеви метъл и поп музика. Те ще имат възможност да подгряват преди големия концерт на Pavell & Venci Venc’, DARA, Ballan и Играта. Младите таланти ще заредят публиката с много енергия след дългия ден, изпълнен с много спорт и балансирано хранене.
Играта ще представи новата си песен „Bye, Bye“ и някои от най-големите си хитове. Ballan ще раздвижи публиката с парчетата си „Ко ш праим“ и „Ш видим“. Фурията DARA е подготвила ударна доза музикални предизвикателства с „My Time”, “Bye the way“, “Darbie” и още много други. Огненото дуо Pavell & Venci Venc’ ще сложат грандиозен финал на концерта с хитовете си „Амнезия“, „Сетаабрат“ и „Само по татуси“.
Преди големия концерт почитателите на активния начин на живот и балансираното хранене ще имат възможност да изживеят един ден с много спорт, движение, съвети за балансирано хранене и много позитивни емоции, който ще започне точно в 11:00 часа в Борисовата градина. Любителите на класическите спортни емоции ще могат да се включат в баскетболен турнир със Симеон Найденов на паметника на Васил Левски, а в „Спортна София 2000“ ще бъдат организирани традиционният турнир по футбол и тенис на маса с NESCAFÉ 3in1 и Сдружение Фуутура. За малките откриватели Тереза Маринова, Маруся Иванова и КиндиРу ще организират лекоатлетически състезания, Heal-fit гимнастика и много забавления на „Слончето“. Нашите партньори от ЕКОПАК ще предизвикат малки и големи да събират разделно и да станат еко-герои. Екстремни преживявания и адреналин също няма да липсват, защото Ballan ще кара ролери и скейт с всички фенове на инициативата и NESCAFÉ 3in1. На площадката за кучета Асен Аролски ще очаква гостите с училище за кучета, демонстрации по дог-фризби и аджилити. NESCAFÉ Dolce Gusto Bulgaria и Симо Колев от БГ радио ще изпитат логичното мислене и бързината на всички, които участват в игрите на локацията на ароматното кафе. Всички посетители на Нестле за Живей Активно! ще имат възможност да се включат в отборна надпревара по ултимейт фризби между Шопски отряд и The Blue Caps. По обяд ще се организира семеен пикник с много вкусна храна с MAGGI и Сандра Алексиева.

Глобалната пазарна стойност на колаборативните роботи се очаква да достигне 12,3 милиарда долара през 2025 година


Глобалният пазар на колаборативни роботи ще се увеличи рязко през следващите години. До 2025 г. се очаква инвестициите в тази област да нараснат повече от 20 пъти – от 373 милиона долара до 12,3 милиарда долара. Пазарният им дял нараства поради непрекъснатите изисквания на предприятията за автоматизация, но и заради недостига на кадри на пазара на труда на глобално ниво. Тази тенденция е ясно илюстрирана в публикувания анализ на пазарните данни, направен от световната компания за пазарни анализи на малки и средни предприятия Markets and Markets.
Колаборативният робот /кобот/ е едно по-многостранно и по-гъвкаво решение от традиционния индустриален робот. Тази нова продуктова категория на роботиката бе въведена за първи път през 2008 г. от Есбен Остергаард, съосновател на датската иновативна компания Universal Robots , с цел да направи технологията на роботите достъпна за всички компании, независимо от техния размер. Той разработва малки, лесни за употреба, гъвкави и икономични роботи, с които човек може да работи безопасно в непосредствена близост. Днес все повече компании по света използват коботи за автоматизиране на производствените си процеси. Международната федерация по роботика /IFR/ разглежда развитието на колаборативните роботи като една от най-важните технологични тенденции, които ще формират този пазар в бъдеще.
За малките и средни предприятия, за които придобиването на традиционни промишлени роботи е твърде голяма инвестиция, коботите са достъпна алтернатива. В същото време тези устройства са много по-удобни за ползване и по-лесно се интегрират в съществуващите работни процеси, без необходимост от скъпо обновяване на производствените помещения. От решаващо значение е и безопасността при работата с коботите – те могат да работят в непосредствена близост до своите колеги хора, които от своя страна имат възможност да се съсредоточат върху много по-творчески задачи.
„В днешно време много типове индустрии се интересуват от използването на коботи – от такива в сектора на преработката на храни до такива в сферата на управлението на складови помещения и опериращи в традиционното промишлено производство. Коботите са леки, удобни за преместване и служителите могат лесно да ги програмират, за да извършват необходимите задачи. Колаборативните роботи са все по-често търсено решение за индустриална автоматизация най-вече заради ниската им покупна цена, което ги прави достъпни за малките и средни предприятия. Освен това възвръщаемостта на инвестициите е много бърза”, обяснява Павел Безуцки, търговски директор за Централна и Източна Европа в Universal Robots.
Настоящата ситуация на пазара на труда е един от ключовите фактори, мотивиращи фирмите да намерят нови начини за автоматизиране на производството и оптимизиране на процесите. По данни на Националния статистически институт, равнището на безработица в България за първото тримесечие на 2019 г. е 5,1%, но пазарът все още е изправен пред недостиг на работна ръка, особено в малкия и средния бизнес, поради демографската криза, пред която е изправена страната.
Според пазарни анализатори тенденцията към все по-мащабна частична или пълна автоматизация на промишлените дейности и операции ще се задържи и в бъдеще. И въпреки че автоматизираните системи предлагат преимущества предимно на големи индустриални предприятия – ефективна производителност, оптимизация на разходите за труд и повишена оперативна предвидимост – все повече малки и средни по големина компании инвестират в такива технологии. Коботите могат да бъдат важен елемент за запълването на този дефицит.

HP разкрива смели нови решения за задвижване на кръгова икономика с ниско ниво на емисии


Програмите за устойчиво развитие носят повече от 900 милиона долара от приходите, което е увеличение с 35% в сравнение с предходната година.

HP публикува своя Доклад за устойчиво развитие за 2018 г. с водещата цел на компанията: повишаване на рециклираното съдържание на пластмаса в портфолиото на своите печатни и лични системи с 30% до 2025 г., като продължение на дългосрочните усилия на компанията в тази област. Докладът отбелязва прогреса, който НР прави и бизнес ползите от инвестирането в планетата, хората и общностите. Програмите за устойчиво развитие носят повече от 972 млн. долара нови приходи за НР през 2018 г., което е с 35% повече от предходната година.
Новата цел на НР за рециклирането на пластмаса се основава на дългогодишното лидерство на компанията в тази област. През 2018 г. НР използва 21 250 тона рециклирана пластмаса в своите продукти и повече от 8 000 тона в своите продукти от „Персонални компютърни системи“ /увеличение от 3.5% от 2017 г./, повече от 4 700 тона в своите продукти за печат /280% увеличение спрямо 2017 г./ и повече от 8 000 тона в оригинални НР мастилени и тонер касети.
Като част от този ангажимент, НР продължава да инвестира и да разширява своите инициативи, за да предотврати навлизането на пластмаса във водните пътища и океани. НР вече предостави приблизително 700 000 паунда за пластмасови материали от океана или повече от 25 милиона бутилки, които се използват за НР хардуери и мастила. Тази година НР пусна EliteDisplay E273d – първият дисплей, който е изцяло произведен от пластмаса от океана. Заедно със своите партньори, включително NextWave Plastics, НР се ангажира да увеличи използването на пластмаси от океана, като разработи първата глобална мрежа от вериги за доставка на пластмаси от океана.
В партньорство с д-р Джена Джамбек и д-р Крис Куомо от Университета в Джорджия, НР спонсорира новаторски изследвания, които са свързани с работата на жените в областта на рециклирането и управлението на отпадъците, по-специално на пластмасите от океана. Като има предвид опита на жените, работещи в рециклирането на пластмаси, това изследване ще послужи като основа за бъдещи проекти и ангажименти, включително неформално събиране на отпадъци, развиване на вериги за снабдяване с пластмаса и по-голямо равенство между половете в световен мащаб. Това изследване вече е в ход и е планирано да бъде представено в началото на 2020 г
Наскоро НР обяви устойчивото си партньорство с издателство ELLE Magazine за първото в света устойчиво списание за мода, изработено от 100% рециклирани материали за корицата и 30% рециклирани материали за страниците в списанието.
НР представи и своето иновативно партньорство със SmileDirectClub - пионерът в дигиталните решения в областта на денталните грижи и лидер на пазара в сферата на дистанционната ортодонтска терапия с прозрачни алайнери, създадена от лекари. SmileDirectClub задвижва своята дигитална диференциация и бързото разрастване на производството на прозрачни алайнери с HP Jet Fusion 3D печатни решения. Като част от разширеното сътрудничество, HP и SmileDirectClub също обявиха нова програма за рециклиране, в която вече излишният 3D материал и обработените пластмасови форми се рециклират от НР и се превръщат в пелети за стандартно леене на пластмаса, което води до по- устойчиво производство.
Образованието е основно човешко право и НР вярва, че технологията може да бъде везна в преодоляването на различията и достигането на слабо представените и отхвърляни общности. През 2017 г. НР достигна до повече от 21 милиона студенти и учащи, като се стреми да достигне 100 милиона души до 2025 г.
Чрез доброволчество на НР, корпоративното предоставяне и програмите на HP Foundation, HP цели да стимулира положителните промени в общностите, в които живеем, работим и градим бизнес. В сравнение с 2017 г. работното време на служителите на НР се увеличава с 62% - 6400 служители са допринесли за около 140 000 часа за местните доброволчества в 48 страни, на стойност 4.3 милиона долара. Освен това, НР отдели 23,21 милиона долара за местни общности от фондации и вноски на служителите. В периода 2016-2025 г. НР се ангажира да внесе 100 милиона долара във НР Foundation и да предостави на услуги в полза на общността от служители.
НР работи за увеличаване на многообразието, а през 2018 г. 59% от новите служители са от по-слабо представени групи. НР разширява тази отдаденост и към доставчиците, с които работи. През 2018 г. НР влага 423 млн. долара в малки фирми и 219 млн. долара в предприятия с по-малко позиции, заемани от жени и предприятия - собственост на жени.