Translate

четвъртък, 30 май 2019 г.

Безплатни прегледи за страдащи от главоболие ще се проведат в УМБАЛНП „Св. Наум“

Безплатни прегледи за пациенти с главоболие ще се проведат в столичната болница  „Св. Наум“ от 3 до 7 юни т.г. Те се организират от Клиниката по невродегенеративни и периферно-нервни заболявания и Българското дружество по главоболие и болка, по инициатива на неговия председател акад. Иван Миланов.
За прегледите могат да се запишат пациенти с първично главоболие – напр. мигрена, както и с продължаващо главоболие с неуточнен характер. Главоболието  може да бъде симптом на тежки неврологични заболявания и дори на животозастрашаващи състояния, затова е важно да се установи причината.
Прегледите ще се извършват след предварително записан час на телефон 02/9702 117. Телефонът е отворен в работни дни, между 8:00 и 15:00ч. Желателно е пациентите да носят със себе си документи и изследвания от предишни прегледи и консултации.
По данни на СЗО, главоболието е едно от най-честите разстройства на централната нервна система. Мигрената, като специфичен вид първично главоболие, е комплексно неврологично заболяване, засягащо повече от 10% от населението на Земята. Боледуват по-често жените, като 1-5% от световното население страда от хронична мигрена. Почти 2/3 от здравните разходи за лечение на главоболие са свързани с мигрената. Годишните разходи за мигрена само в Европа се изчисляват на 18-27 милиарда евро.



Криминална драма за двама братя– в премиерния сериал „Вътрешен човек“


Двама братя, разделени от съдбата, се срещат отново като противници в премиерния сериал „Вътрешен човек“ /Içerde/ по bTV от 3 юни в 20 часа. Криминалният екшън проследява съдбите и неочакваните обрати в живота на братята Сарп и Умут /Мерт/, които след дълги години раздяла застават един срещу друг като врагове. Когато братът на Сарп, изчезва и е обявен за мъртъв, чувство за вина обзема бъдещия полицай. След години в опит да намери своя вътрешен покой, Сарп приема задачата да влезе под прикритие в мафиотската групировка на Джелял като своя лична мисия.
Навлизането му в гангстерския свят обаче ще доведе до неочаквани разкрития, свързани с неговото минало и изгубения му брат. Израснал в обкръжението на мафиоти, нелегални сделки и измамни схеми, вече порасналият Мерт също е част от групировката. Той влиза под прикритие в полицията по заповед на Джелял, който приема за свой втори баща, за да доносничи. Там среща и Сарп. Ситуацията става още по-заплетена, когато и полицията, и мафията разбират, че сред тях има къртица и нареждат на Сарп и Мерт да открият предателя - всеки в своята организация.
Разтърсващите разкрития и тайните от миналото в един момент застигат и двамата. Така съдбата отново събира разделените братя, застанали от двете страни на закона като врагове.
Ще преодолее ли братската любов различията и ще излекува ли тежките травми от миналото - гледайте турския премиерен сериал от 3 юни по bTV, от понеделник до четвъртък в 20 часа.  

Гледайте „Път без стъпки“ в „Темата на NOVA“


Как любовта може да създаде чудеса за хората с увреждания, гледайте тази неделя, след централната емисия Новини

Тази седмица в „Темата на NOVA” репортерът Владислава Тричкова и операторите Радослав Илиев и Сафуан Ал Кюрди ще разкажат една история за любов и сила. За любовта, която създава и силата да крачиш, дори когато краката не те държат. 
Преди 6 години животът на семейството на Силвия и Любомир Василеви се преобръща – след нелеп инцидент тя остава в инвалидна количка. Силвия пада физически, а Любомир – емоционално. Но действителността не дава време за съвземане и мъжът решава да действа – лекувайки себе си, докато помага на жена си.
След злополуката със Силвия животът на Любомир е изцяло посветен на проекти и изобретения, с които да помага на хора в нужда. Заедно с екипа си той създава робот, в който са инвестирани много лични средства и часове усилен труд. „Омниботът“ дава възможност на Силвия да бъде самостоятелна и да води нормален живот. Освен робота, Любомир и екипът
му създават още две чудеса – мотор, който е приспособен за ползване от хора с увреждания, и количка, с която те могат да „тичат“ на маратони.
Героите в „Темата на NOVA” казват, че трябва да погледнем към върха, когато е най-трудно. Да си го набележим като цел и да започнем изкачването. Защото път има. Дори, когато стъпките изглеждат невъзможни. А стигнем ли го, ако се погледнем в огледалото, ще видим... супермен. Тази неделя, 2 юни, веднага след централната емисия Новини по NOVA.


Бомбастични въпроси, модерна сляпа баба и околосветска обиколка в „Игрите на звездите“ по bTV


Голяма доза въображение, много забавни моменти и весели игри в първия епизод на „Игрите на звездите“ по bTV. Малка армия от звезди и хора на изкуството ще се впуснат в интересни предизвикателства, за да сбъднат щурата мечта на обикновени зрители в дебютния епизод на развлекателното шоу. Бомбастични въпроси, модерна сляпа баба и околосветска обиколка ще изправят два звездни отбора един срещу друг. Единственото им задължение ще бъде да печелят точки, докато се забавляват с много смешни, забавни и остроумни игри - някои познати от детството, други - измислени специално.
Водещата на „Игрите на звездите“ Катерина Евро през цялото време ще следи за правилното изпълнение на щурите игри и предизвикателства, пред които звездите ще бъдат изправени.
В първият епизод на развлекателното шоу отборът на Георги Тошев - поп-фолк изпълнителя Азис и писателката Ваня Щерева, ще дадат всичко от себе си, за да помогнат на Вилислав, който мечтае да финансира свой музикален проект. В отбора на Денис Ризов, гост-звезди ще бъдат певицата Рут Колева, както и актьора Влади Въргала. Те, от своя страна, ще насочат всичките си усилия към това да извоюват победата, за да подкрепят Любомира, която мечтае да създаде свой собствен бизнес по графичен дизайн.
През какви предизвикателства, забавни моменти и щури игри ще преминат участниците в новото предаване „Игрите на звездите“, зрителите на bTV ще разберат 31 май от 21:00 часа.