Translate

четвъртък, 7 март 2019 г.

Галерия Сариев и Марковстудио с международен скулптурен проект


Тази година галерия Сариев*, позната и призната от куратори, галеристи и колекционери като българска галерия за устойчиво представяне на съвременно изкуство както у нас, така и на международната сцена, и работилниците за скулптура Марковстудио обединяват своя международен опит и стартират мащабен скулптурен проект: Sariev+Markov Sculpture Projects.
Международният скулптурен проект Sariev+Markov ще се фокусира, от една страна, върху това какво е съвременната скулптура днес, а от друга какво е нейното място в споделеното пространство, което обитаваме заедно - градини, паркове, публични сгради. Sariev+Markov ще разгърне дейността си в три посоки - резиденция за създаването на публична скултура; образователен модул с автора-резидент и кураторите на проекта под формата на лекции, уъркшопи и дни на отворените врати; изложба, която проследява създаването на скултурната творба.
В рамките на инициативата ще бъде създадена скулптурна творба, която ще видим инсталирана в София през есента на 2019 г. Нейният автор - френският артист Уилфрид Алмендра, ще работи у нас няколко месеца като първият резидент на скулптурния проект. За да представи международния аспект на колаборацията, в България ще пристигне и Дария дьо Буве, старши куратор в най-големия френски музей за съвременно изкуство - Пале дьо Токио, Париж.
Веселина и Катрин Сариеви
ки проекти на Галерия Сариев се случиха в Пловдив, но вдъхновението ми за Sariev+Markov идва от софийската резиденция на галерията - възстановеното от нас ателие на Димитър Бойков, автор на знаковата скулптура “Възраждане” в НДК”, разказва Веселина Сариева, която пояснява, че проектът Sariev+Markov се случва, благодарение на срещата и със семейство Маркови и творчеството на българския артист, живеещ в Париж, Стефан Николаев, репрезентиран от галерия Сариеви.
Голямата цел на съвместната инциатива Sariev+Markov: Sculptural Projects е реализирането на възможности - в сътрудничество с публичните институции - за създаване и представяне на скулптурни проекти за публично пространство в страната и чужбина. Sariev+Markov се осъществява в партньорство с Френския институт у нас, Столична община, Софийска градска художествена галерия и нейния филиал галерия “Васка Емануилова”, фондация “Отворени изкуства”.
--------
* Арт институцията представлява съвременни български автори в страната и на едни от най-важните световни арт форуми. Работилниците за скулптура Марковстудио са известни както с работата си със световноизвестни имена в съвременната скулптура като Пол Маккарти и Ричард Джексън, така и с реставрацията на забележителните ни скултурни паметници “Лъвов мост”, “Цар освободител”, “Шипка”.
Галерия Сариев през годините е правила много и най-различни проекти, реализирани в публичното пространство - “Проект 01” на Кирил Кузманов и Светослав Мичев в Капана в Пловдив, инсталацията на Дженифър Уест в кино “Космос”, “Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна)” на Майк Буше, проектите със Стефан Николаев и Рада Букова в църквата “Св. Йосиф”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар