понеделник, 12 ноември 2018 г.

В Болница „Тракия“ – Център ще измерват безплатно кръвна захар и ще консултират граждани на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета


Желаещите да проверят нивата на кръвната си захар трябва да се обадят на телефон 042/988-988 – регистратурата на Болница „Тракия“ – Център, и да запишат своето име. Безплатното тестване на кръвната захар ще се извършва от 8 до 10 часа на 14 ноември (сряда). Гражданите ще получат и разяснителни материали по темата диабет, подготвени от Международната диабетна федерация и Болница „Тракия“.
Ключови рискови фактори за развитието на захарния диабет са фамилната обремененост, затлъстяването и наднорменото тегло, високото кръвно налягане. Липсата на физическа активност и нездравословното хранене води до ¼ от случаите на хора с диабет. Пушенето увеличава риска от ЗД тип 2 с 50%.
Симптомите на заболяването са често уриниране, повишена жажда, необяснимо отслабване на тегло, обща умора, замъглено зрение, трудно-заздравяващи рани, намалена чувствителност по крайниците. Диабетът засяга целия организъм и е водеща причина за сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация на долни крайници.
Контролът на всички видове диабет изисква ежедневна терапия, регулярно проследяване на състоянието, здравословен хранителен режим и начин на живот, непрестанно обучение. При здравите хора кръвната захар трябва да бъде между 4.0 и 6.1ммол/л на гладно и под 7.8ммол/л 2 часа след нахранване. Последните критерии за доказване на „сладката болест“ са наличието на кръвна захар на гладно над 7.0ммол/л, всяка случайно измерена кръвна захар над 11ммол/л или HbA1c (гликиран хемоглобин) над 6.5% - златният стандарт, който показва контролът на кръвната захар 3 месеца назад. Въпреки всичко това, при редуциране на рисковите фактори, вероятността за развитието на захарен диабет намалява. Все пак, ако Ви бъде поставена тази диагноза, при спазване на препоръките, може да имате един пълноценен живот.


Няма коментари:

Публикуване на коментар